Turron og den søte spanske juletid

Publisert

Hos vår lokale kjøpmann pallevis med turron kjørt inn i butikken klar til jul. Dette godteriet med opphav i Nord-Afrika blir produsert i like mange kilo som det finnes spanjoler.

Les også: Om turronens historie og opprinnelse: Turrón, eldgammel julegodt

Turron fra Alicante er beskyttet på lik linje med Sherry fra Jerez eller eddik fra Modena. I Jijona, en kort kjøretur fra Alicante by, kan du besøke fabrikken som lager “1880” og “El Lobo”.

Turron eksporteres nå til hele verden. Over to tusen tonn går årlig til syd- og latin-amerika i tillegg til midt-østen og nord-Afrika hvor den spanske turron har sitt opphav da maurerne tok med seg sine mattradisjoner til Spania.

Utvalget av turron er like stort som prisvariasjonene, men felles for de fleste produktene vår er at de er produsert i Jijona, en liten by med drøye 7.000 sjeler, som ligger ca 24 km nord for Alicante. Torron fra Alicante og Jijona er beskyttet internasjonalt på linje med musserende vin fra Champagne i Frankrike. Den største produsenten av turron er 1880 el lobo. Bedriften tar for øvrig mot besøkende seks dager i uken.
Bedriften, som har sitt eget museum, Museo del Turron, ligger på høyre side av veien langs N 340 like før vi kommer til Jijona. Bygningen er stor og gul.

Omvisning på fabrikken

I den elegante resepsjonen blir vi ønsket velkommen av en imøtekommende dame som forteller at bedriftsbesøk deles opp i fire forskjellige bolker, først en informasjonsfilm, så en omvisning i produksjonen, deretter museumsbesøk for så å avslutte det hele i fabrikkutsalget med smaksprøver og muligheter til å fylle opp bilen med turron-produkter til rabatterte priser. Alt dette koster kun en euro.

Vår fordypning i Turron starter følgelig i en egen liten filmsal, og vi kan velge mellom spansk, katalansk, engelsk, tysk og fransk tale. Filmen innledes med skjønne bilder av blomstrende mandeltrær, pittoreske sekvenser av trauste spanjoler som ”slår” mandler ned i store tepper og bisvermer på blomstrende sitrontrær som henter nektar hjem til bikuben.

mandleronil

Ti generasjoner  med produktutvikling

Bedriften ble startet i 1725, men historien til Juan Antonio Sirvent Silfa S.A. går helt tilbake til 1646. Bortsett fra enkelte avbrekk har kunnskapen om foredlingen av dette høyst unike produktet gått i arv fra far til sønn i ti generasjoner. Tradisjon, kontinuerlige forbedringsprosesser, produktutvikling og moderne teknologi har gjort bedriften til den mest ledende produsenten i verden.

De to hovedproduktene som produseres i det 20.000m2 store lokalet er Turron Alicante og Turron Jijona. Den nøyaktige oppskriften er selvfølgelig en bedriftshemmelighet, men litt klokere blir vi jo. Turron Alicante, som er såpass hard å tygge at det er nærliggende å tro at produksjonen blir sponset av landets tannleger, er laget av ristede (hakkede, eventuelt hele) mandler (type Marcona) som blandes med kokt honning ispedd sukker og deretter eggehvite. Dette danner en hard masse som, før den stivner helt, blir formet både til runde og firkantede ”kaker”. Smaken kan minne om brente mandler, bare enda bedre!

Smelter på tungen


Fremstillingen av Turron Jijona starter delvis på samme måte, men her finmales de ristede mandlene før de blandes med kokt honning og sukker. Dette produktet inneholder ikke eggehvite. Deretter varmes massen igjen og holdes i bevegelse i minimum syv timer i store kar ved hjelp av en stor visp som går opp og ned i blandingen. Deretter hviler massen til den får en konsistens som kan minne litt om vår norske marsipan og blir deretter kuttet og pakket. Dette produktet smelter virkelig på tungen – i dobbel forstand.

I tillegg til disse to hovedproduktene produserer 1880 el lobo mange andre godsaker, ca 30 totalt, de fleste med mandler, med også valnøtter, hasselnøtter, kokos og sjokolade som en av råvarene. En variasjon til vår norske marsipan er Turron Yema Tostada, hvor eggehviten blir erstattet med eggeplomme og produktet flamberes/stekes lett før det pakkes.

Panettone

Det siste produktet bedriften har startet produksjon av er Panettones; en forvokst muffens som inneholder kandiserte frukter, rosiner og hakkede mandler. Ifølge reklamen er 1880 el lobo den første ikke-italienske bedriften som laget dette produktet.
Ute av filmrommet blir vi ledet inn i en korridor med glassvegger med god utsikt over alle ledd av produksjonen, fra risting av mandler til pakking av det ferdige produktet.

Siden mandlene høstes i september og turron spises til jul, foregår produksjonen kun i tidsrommet september – desember. De fleste som jobber i den bransjen er følgelig sesongarbeidere. Likevel holder bedriften åpent for publikum året rundt.
Museet er fint bygd opp, og viser hjelpemidlene som er brukt til produksjon av turron opp gjennom tidene før moderne teknologi overtok. Her har de stor tillit til de besøkende, og det meste kan løftes på og plukkes på. Guiden forteller entusiastisk om de forskjellige redskapene og svarer på spørsmål fra interesserte tilhørere. Det som vekker størst interesse er en gammel varebil som ifølge guiden fremdeles er kjørbar.

Turron og cava

På vei inn i butikken får vi smaksprøver på herlighetene vi nå har lært så mye om, og deretter er det bare å stille seg i kø for å sikre seg noen himmelske munnfuller som kan føre til at vi får en kvalitetsjul. På skikkelig spansk manér skal vi spise turron etter middag på julaften og etter lunsjen 1. juledag ledsaget av et glass Cava, den katalanske musserende vinen.

Er det noe igjen av herlighetene etter dette, så kan vi gjøre som barn i Valencia-regionen har gjort opp gjennom historien; sette ut en skål med turron sammen med tre glass søt vin på de Hellige Tre Kongers Dag, 6. januar. Husk også å legge ut litt halm til kongenes firbente følgesvenner.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter