Politiker-drap skaper debatt i Spania

Publisert

Drapet på PP-politikeren Isabel Carrasco Lorenzo 12. mai skaper debatt etter at flere spanjoler har applaudert handlingen på sosiale medier. En lokalpolitiker fra opposisjonspartiet PSOE måtte dagen etter drapet trekke seg etter å ha kommentert den tragiske hendelsen med at «man høster som man sår». Samtidig har innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) bedt politiet om å etterforske hatmeldinger på internett. Mens enkelte etterspør økt kontroll med sosiale medier, mener andre at det ikke påligger landets regjering å sette politiet på saken så lenge det ikke foreligger anmeldelser.

Politiker-drapet i León har ført til en rekke tvilsomme meldinger på sosiale medier som Twitter og Facebook. En av de første reaksjonene kom dagen etter drapet da et medlem av opposisjonspartiet PSOE ble fjernet fra sin stilling som kommunepolitiker i en by i naboregionen Galicia. Vedkommende skal samme dag som drapet ha lagt ut en kommentar på Facebook om at «man høster som man sår». Etter dette har man sett flere tilfeller av uttalelser der brukere av sosiale medier gir uttrykk for at avdøde Carrasco fikk som fortjent og at andre politikere i Spania fortjener samme skjebne.

Drapet på Carrasco skal ikke ha vært politisk motivert, men omtales som personlig og en mulig hevnaksjon. I et forsøk på å forklare mangelen på respekt for avdøde og fraværet av empati som kommer fra enkelte brukere av internett vises det til den generelle misnøyen med politikere man lenge har vært vitne til i Spania. Undersøkelser viser at tilliten til de folkevalgte er lav etter finanskrisen og de utallige korrupsjonssakene det skrives om i media. Avdøde Carrasco var selv en kontroversiell politiker, beskyldt for flere forhold av bedrageri og var blant annet dømt for korrupsjon, en dom hun hadde anket og som var under behandling da hun døde.

Tirsdag 13. mai kunne innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) bekrefte at det var satt i gang etterforskning for å se om de støtende innholdet på sosiale medier var av straffbar karakter. To dager senere kom den første arrestasjonen, en ung gutt på 19 år fra byen Tavernes de la Valldigna i Comunidad Valenciana. Gutten ble arrestert som en direkte følge av det spanske politiet Guardia Civils internett-operasjon etter drapet i León. Vedkommende skal ha lagt ut meldinger på Twitter om at drapet på Carrasco var riktig og videre «foreslått» å skyte en rekke kjente spanske politikere fra Partido Popular inkludert statsminister Mariano Rajoy og tidligere statsminister José María Aznar. Gutten ble senere løslatt, men står tiltalt for å ha oppfordret til hatefulle handlinger og drap. Etter dette er også en annen person arrestert for liknede uttalelser.

Samtidig går debatten om hvilken rolle sosiale medier spiller og bør spille når slike ting skjer. På tross av de hatefulle uttrykkene reageres det på innenriksministerens jakt på mulige lovbrudd. Forholdet sees i sammenheng med regjeringens nye offensiv mot internett-bruk og oppfordringer til terrorhandlinger på sosiale medier. I en aksjon 28. april ble 21 personer arrestert for meldinger de hadde lagt ut på nettet, hovedsaklig for å vise sympati med ETA eller jihadistiske (hellig krig) grupper. Samtlige skal ha blitt løslatt etter 24 timer. Politiets arbeid fortsetter imidlertid og det opplyses at Guardia Civil for øyeblikket jakter på identiteten til rundt to hundre forskjellige brukere på Twitter og Facebook.

Tidligere dommer Baltasar Garzón, en forkjemper for ytringsfrihet og åpenhet i Spania er overrasket over at Fernández Díaz nå tar initiativ til å oppsøke mulige kriminelle uttalelser på internett uten at det foreligger anmeldelser. De som burde reagere er i følge den permitterte dommeren folk som føler seg krenket og ikke landets innenriksminister.

Presidenten i det spanske presseforbundet Federación de Asociaciones de la Prensa de España (FAPE), Elsa González, ber på sin side om at det skilles mellom journalistikk og det som skrives på sosiale medier. I følge henne ville man aldri ha sett denne typen hatmeldinger på avisenes nettsider.

Isabel Carrasco Lorenzo (59) ble mandag 12. mai skutt og drept utenfor sitt hjem i byen León i Nord-Spania. Carrasco var medlem av Partido Popular og president i provinsen León. Kvinnen som angivelig stod bak drapet skal ha innrømmet at hun skjøt Carrasco og at handlingen var motivert av «bitterhet» som hadde bygget seg opp gjennom flere år. Kvinnens datter, som også er arrestert, skal ha hatt ambisjoner om å gjøre karriere i partiet men fikk under Carrascos ledelse sparken fra provinsadministrasjonen i 2011. De to arresterte skal begge ha vært assosiert med Partido Popular.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter