Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.
”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene.
Gammel brødrett
Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.
Navnet ”La Torrija eller La Torreja” dukket opp for første gang på 1400-tallet. Juan del Encina ble sitert ”Honning og masse egg for å lage torrejas”. Man tror at teksten viser til en rett egnet for kvinner som nettopp har vært igjennom en fødsel.
Deretter dukket oppskriften opp i en kokebok ”Libro de Cozina” i 1607.
På begynnelsen av 1900-tallet var retten svært vanlig på vertshus i Madrid og ”Las Torrijas” ble servert sammen med et glass vin.
Enkel fremgangsmåte
Det finnes mange ulike variasjoner av ”Las Torrijas”.
Den vanligste måten er å bruke en loffskive hvor tykkelsen ikke er mer enn to centimeter.
De fleste bruker hjemmelaget brød som er en dag eller to gammelt, fordi dette brødet absorberer væsken bedre.
Man kan koke opp melk med sukker, kanel og en liten skive av skallet på en sitron eller en appelsin.
Etter at melken er kokt opp, heller man blandingen over loffskivene som ligger i en form. Man kan også helle blandingen i en suppetallerken og dynke loffskivene der.
Når loffskivene er godt dynket, skal de vendes i pisket egg.
Deretter steker man ”Las Torrijas” i en varm stekepanne med litt olivenolje.
Loffskivene skal stekes på begge sider til de er gylne.
Til slutt legger man skivene på et fat og drysser over litt sukker og kanel.
Mange varianter
Mange bakerier har ”Torrijas” i flere varianter. Noen er dynket i melkeblanding og andre er dynket i vin. Enkelte steder bruker de bare vann og andre dynker skivene i varm honning.
Mange steder har de også egne varianter for de som er allergiske mot melk eller egg.
De tilbyr vegetabilske ”Torrijas” der de bytter ut kumelk med sojamelk, og bytter ut egg med mel fra kikerter.
De fleste strør sukker og kanel på påskeretten, mens andre drypper litt likør eller honning over.
En utbredt brødrett
Tradisjonen med å spise ”Torrijas” i påsken kommer mest sannsynlig av at man måtte utnytte brødet på flest mulige måter, siden man i påsketider ikke kunne spise kjøtt.
Retten er svært utbredt. I Norge kalles den ”Arme riddere”, i Frankrike heter den ”Pain perdu”, og i England kalles de bare for ”French toast”.