Kaktusfiken – higos chumbos

Publisert

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes i vintermånedene. De eldre spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.

I regionen Murcia som ligger like syd for Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.

Siden den gang har mange tatt bort gamle kaktusfiken fra plantene, nettopp for å få nye frukter om vinteren. På denne måten kan de nyte fikenfrukten både sommer og vinter.
Nå kan man se flere spanjoler i Murcia som utfører denne prosessen fordi de hevder at kaktusfikenen som modnes om vinteren er bedre enn den som modnes om sommeren.

Herlig og sunn
Et tørt og varmt landskap gir gode vekstforhold for kaktusen som kan by på den deilige delikatessen kaktusfiken.  Den har en herlig smak og er veldig sunn. Fruktkjøttet er guloransje og har mange små spiselige kjerner. Smaken kan minne litt om vannmelon og har en mild og litt syrlig smak.

Man må derimot være forsiktig med skallet. Det har små pigger som stikker og disse bør fjernes før frukten serveres. Skallet kan ikke spises og man må være forsiktig når man tar på frukten.
Kaktusfiken blir solgt både gul, grønn, oransje, rød og brun. Man skjærer den i to og spiser den med skje. Konsistensen er litt grynete og dersom man drypper noen dråper med sitron på toppen vil smaken komme bedre frem.

Den blir ofte servert sammen med annen frukt, til ost eller i salater.
Man kan også kappe av endene og dele den opp i to halve eller i flere båter. Frukten er best å servere uten skall.
Den beste frukten skal se ut som et egg og kan være lysegrønn, gul, oransje, eller lyserød. Dersom frukten er veldig bløt eller begynner å bli mørk i fargen har den blitt dårlig.

En hardfør frukt
Det sies at kaktusfiken opprinnelig kommer fra Mexico, men den har etter hvert blitt dyrket i landene rundt Middelhavet.
Kaktusfiken er en kalorifattig frukt. Den er rik på kalsium og C-vitaminer.
Kaktusfiken er en hardfør frukt og vokser ofte både kratt og langs veikanten.
Det finnes over 300 forskjellige typer fikenkaktuser i verden, men det er bare 12 som er spiselige.
Man bør ikke bruke fingrene når man plukker frukten, men klippe den av og samle den i en beholder. Deretter bør den børstes for å fjerne de små piggene. Deretter skylles frukten i rennende vann og børstes på nytt for å få bort alt. Deretter kan frukten skrelles og nytes.
I regionen Murcia produseres det mellom 185 og 210 tonn kaktusfiken per år. Kaktusfiken kan kjøpes på butikken og på fruktmarkeder i sommersesongen, og ved enkelte fruktmarkeder i vintersesongen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter