Allioli – Spansk hvitløksdressing

Publisert

Ifølge historiebøkene er det den brutale Keiser Nero, bl.a. kjent for å ha startet en brann som i løpet av tre dager fortærte store deler av Roma, som står bak denne velsmakende blandingen av hvitløk og olje.

Servert kald er den blitt en av grunnpilarene i det spanske kjøkken, og brukes som tilbehør til grillet kjøtt og fisk, til risretter og til flere sorter grønnsaker (bl.a. asparges og poteter).  Hvitløkmajonesen kan også stå på egne ben, og serveres ofte på restauranter som en liten aperitiff “på huset”, i godt følge med nystekt eller ristet loff. Den hører også hjemme på et velassortert tapas-bord.

Ordet allioli betyr hvitløk og olje på katalansk (all-i-oli), hvilket er de to hovedingrediensene i denne anvendelige og velsmakende sausen. Majonesen spises over hele Spania, men det skal være katalanerne som har det største innslaget av allioli i kostholdet sitt.

Den originale allioli’n lages kun av hvitløk og olje samt store mengder tålmodighet ispedd en passende porsjon muskelkraft.  Til nød er det lov å tilsette en liten klype salt. Men i den senere tid er det blitt stadig mer vanlig å bruke eggeplommer i majonesen, denne “forfalskningen” er lettere å lage enn den opprinnelige.

For å lage allioli trenger du en morter og en pistil, pistil er navnet på redskapen du holder i hånden når du knuser ingrediensene i morteren. Pass på å ha en kraftig pistil som er god å holde i og som fyller en stor del av rommet i selve morteren.

Original allioli:
3 store fedd hvitløk
1,5 – 2,5 dl olivenolje
En liten klype salt.

Skjær hvitløkfeddene i små biter og knus dem sammen med saltet i morteren til en jevn masse.  Tilsett oljen under stadig omrøring, først dråpevis, deretter i en tynn stråle.

“Forfalsket” allioli:
3 store fedd hvitløk
1 stor eller to små eggeplommer
2,5 dl olivenolje
En liten klype salt.

Fremgangsmåten er den samme som når man lager den originale utgaven, men eggeplommene røres inn i den mosede hvitløken før oljen tilsettes.

Ønsker du en liten vri på allioli’n – for variasjonens skyld – kan du tilsette noen dråper presset sitron.

For deg som synes du bruker nok tid på matlaging, og som har morteren stående i hylla kun til pynt, så finnes det utmerket allioli å få kjøpt  på nærmeste supermarked.  Den er svært holdbar selv etter at pakningen er åpnet.

Keiser Nero, som også bl.a. hadde morens og brorens liv på samvittigheten, la skylden for den store brannen han angivelig selv hadde startet på de kristne, dette resulterte i blodige opptøyer, og stadig flere vendte seg mot den unge keiseren.  Han skal angivelig ha tatt sitt eget liv, bare 32 år gammel, og mange pustet nok lettet ut da han trakk sitt siste åndedrag.  Drøye to tusen år senere kan vi vel strekke oss til å si at allioli’n hvertfall pynter litt på hans ettermæle.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter