Vil lage “SPA” av gammel industri i salt-lagunen

Publisert

Rådhuset i Torrevieja er i gang med første fasen av det de håper skal bli en viktig turist-attraksjon i Torrevieja. Et anlegg på 50.000m2 i byens salt-lagune, skal tilrettelegger for badende SPA-turister. Både saltet og den mineral-rike gjørma er påvist å ha en rekke positive effekter på folks helse.

Det rådhuset nå har satt i gang er en teknisk studie som også inkluderer en kartlegging av utbyggingens juridiske konsekvenser. Lagunen er fredet og i tillegg har et privat selskap Salins retten på å hente ut salt fra lagunen.

Det har over flere år vært en rekke små-konflikter mellom folk som vil bade i lagunen og det private selskapet som bruker området for å hente ut salt. Det har ført til at badende har blitt forvist fra området en rekke ganger. Folk ønsker ønsker åpenbart å både bade i saltvannet og bruke gjørma for å pleie huden. Ved å etablere et slikt “SPA-anlegg” vil man løse opp i dette.

Museum, forskning og SPA

Man ser på mulighetene for å pusse opp gamle industri-installasjoner som i dag finnes langs bredden av saltsjøen. Disse har tidligere blitt benyttet til industriell kjemisk produksjon. Dette ble forlatt etter at produksjonen opphørte i 1971. Anlegget vil få sin museums-del tilknyttet Torreviejas lange tradisjon med produksjon av salt. Deler av anlegget vil også stilles til rådighet for bedrifter og institusjoner som ønsker å forske på hvordan gjørma påvirker huden.

En av utfordringene prosjektet har er anleggets status i dag. Det er erklært som et kultur-historisk minne som tilhører den spanske staten. Det er det franske selskapet Salins som i dag disponerer området som følge av en leieavtale de har med staten.

GODT FOR HUDEN: Bildet viser en gjeng norske damer ved anlegget i Lo Pagan nord i Mar Menor som er Europas største saltvanns-lagune med sine 160 kvadratkilometre.

Har lenge ønsket et slikt anlegg i Torrevieja

Rådhuset sier de har planlagt et slikt anlegg helt siden de ble valgt inn for fire år siden. Man gjorde to studier om helse-effekten av gjørmen folk smører seg inn med tilbake i 2021. Akademikere ved Universitetet i Alicante og Universidad Complutense i Madrid utførte disse. Akademikerne fant det bevist at gjørmen har en rekke konsekvenser, spesielt for folks hud:

Gjørmens effekt på helse og skjønnhet:

  • Regulerer og stabiliserer hud-problemer.
  • Renser og desinfiserer huden.
  • Skrubber og fornyer huden
  • Demper hevelser og virker mot allergier
  • Demper fet hud / regulerer hudens talg-innhold
  • Gjør huden mykere
  • Forhindrer tidlig eldring av huden

Les hele studien fra UCM (PDF).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter