Vil lage «SPA» av gammel industri i salt-lagunen

Rådhuset i Torrevieja er i gang med første fasen av det de håper skal bli en viktig turist-attraksjon i Torrevieja. Et anlegg på 50.000m2 i byens salt-lagune, skal tilrettelegger for badende SPA-turister. Både saltet og den mineral-rike gjørma er påvist å ha en rekke positive effekter på folks helse.

Det rådhuset nå har satt i gang er en teknisk studie som også inkluderer en kartlegging av utbyggingens juridiske konsekvenser. Lagunen er fredet og i tillegg har et privat selskap Salins retten på å hente ut salt fra lagunen.

Det har over flere år vært en rekke små-konflikter mellom folk som vil bade i lagunen og det private selskapet som bruker området for å hente ut salt. Det har ført til at badende har blitt forvist fra området en rekke ganger. Folk ønsker ønsker åpenbart å både bade i saltvannet og bruke gjørma for å pleie huden. Ved å etablere et slikt «SPA-anlegg» vil man løse opp i dette.

Museum, forskning og SPA

Man ser på mulighetene for å pusse opp gamle industri-installasjoner som i dag finnes langs bredden av saltsjøen. Disse har tidligere blitt benyttet til industriell kjemisk produksjon. Dette ble forlatt etter at produksjonen opphørte i 1971. Anlegget vil få sin museums-del tilknyttet Torreviejas lange tradisjon med produksjon av salt. Deler av anlegget vil også stilles til rådighet for bedrifter og institusjoner som ønsker å forske på hvordan gjørma påvirker huden.

En av utfordringene prosjektet har er anleggets status i dag. Det er erklært som et kultur-historisk minne som tilhører den spanske staten. Det er det franske selskapet Salins som i dag disponerer området som følge av en leieavtale de har med staten.

GODT FOR HUDEN: Bildet viser en gjeng norske damer ved anlegget i Lo Pagan nord i Mar Menor som er Europas største saltvanns-lagune med sine 160 kvadratkilometre.

Har lenge ønsket et slikt anlegg i Torrevieja

Rådhuset sier de har planlagt et slikt anlegg helt siden de ble valgt inn for fire år siden. Man gjorde to studier om helse-effekten av gjørmen folk smører seg inn med tilbake i 2021. Akademikere ved Universitetet i Alicante og Universidad Complutense i Madrid utførte disse. Akademikerne fant det bevist at gjørmen har en rekke konsekvenser, spesielt for folks hud:

Gjørmens effekt på helse og skjønnhet:

  • Regulerer og stabiliserer hud-problemer.
  • Renser og desinfiserer huden.
  • Skrubber og fornyer huden
  • Demper hevelser og virker mot allergier
  • Demper fet hud / regulerer hudens talg-innhold
  • Gjør huden mykere
  • Forhindrer tidlig eldring av huden

Les hele studien fra UCM (PDF).

Utvider stranden i Altea

I Altea vil byens nye strender bli enda bredere. Det er miljøvern-departementets kyst-avdeling, Costas, som står bak denne utvidelsen. De vil hente fyll-masse fra...

Sommer-temperaturer og skogbrann-fare

Poniente-vind driver temperaturen opp på Costa Blanca. Aemet, det spanske meteorologiske institutt, sier at temperaturene man nå ser på over 30 grader er unormalt...

Kirken i Spania skal betale skatt, litt…

Den innflytelsesrike katolske kirken i Spania har lenge vært unntatt fra å betale de fleste typer skatt. Nå har staten signert en avtale med...

Bli kjent med Alteas kapeller og små kirker

I Altea arrangerer man en konsert-serie, "Ruta de les Ermites", med det formål å gjøre byens mange kapeller mer kjent for publikum. Ut...