Vil frata Camps (PP) ærestittel

Publisert

Tidligere Valencia-president Francisco Camps (PP) fortjener ikke tittelen som æresborger av Torrevieja. Det mener opposisjonspartiet Los Verdes. Partiet har søkt om å få æresbevisningen annullert med den begrunnelse at de ikke ønsker at byen skal assosieres med korrupte politikere.

 

Los Verdes (De grønne) viser til at ekspresidenten har vært involvert i flere korrupsjonssaker blant annet Caso Gürtel og Caso Nóos og at han var en ivrig forsvarer av Torreviejas forrige ordfører, Pedro Hernández Mateo (PP), som i 2012 ble dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Camps skal ha fått byens æresbevisning Hijo Adoptivo etter press fra Partido Popular. Los Verdes mener Camps fikk tittelen som en slags takk for sin støtte til Hernández Mateo.

 

Francisco Camps trakk seg som president i 2011 som følge av korrupsjonsanklager. Han stod da tiltalt i en bestikkelsessak som inngikk som en del av den pågående Gürtel-saken, men ble senere frikjent på grunn av bevisets stilling. Gürtel-saken handler om det korrupte næringslivsnettverket Gürtel som i årevis har drevet «forretninger» med Partido Popular i Valencia og som regnes for å stå bak omfattende korrupsjon og ulovlig finansiering av partiet. Camps navn dukker opp i en rekke sammenhenger som kan knyttes til saken og som gjør at ekspresidenten stadig vekk står i fare for å bli tiltalt på nytt. I tillegg er han under etterforskning i Caso Nóos.

 

Sistnevnte sak, også kjent som Urdangarín-saken, handler om ektemannen til prinsesse Cristina av Spania, Iñaki Urdangarín, og hans tidligere partner Diego Torres. De to står tiltalt for underslag av millioner av euro gjennom Instituto Nóos, en nonprofit organisasjon engasjert i veldedighetsprosjekter og sosialt arbeid. Ett av hovedpunktene i tiltalen involverer Partido Popular og den tidligere politiske ledelsen på Balearene og i Valencia. Francisco Camps (PP) skal sammen med tidligere president på Balearene, den korrupsjonsdømte Jaume Matas (PP), ha bevilget flere millioner euro til tvilsomme prosjekter som inngår i straffesaken mot Urdangarín og hans kollega. Også ordføreren i Valencia, Rita Barberá (PP), er innblandet i saken. Til nå har både Camps og Barberá hårfint sluppet unna tiltale.

 

Hijo Adoptivo (adoptert sønn) er en tittel som gis av kommuner og provinsmyndigheter til personer som har utmerket seg i sitt engasjement og arbeid for lokale interesser og som nyter en udiskutabel anerkjennelse blant innbyggerne. Los Verdes i Torrevieja mener dette langt fra er tilfelle for ekspresident Francisco Camps. Partiet anser politisk korrupsjon som ett av de største problemene for demokratiet i Spania i dag. Det legges vekt på at korrupsjon er ødeleggende for folks tiltro til det politiske system og bidrar til at millioner av spanjoler vender politikken og politikerne ryggen. Partiet ønsker ikke at Torrevieja kommune skal identifiseres med fenomenet og sier på sine hjemmesider at de forventer at den nåværende PP-ledelsen tar saken på alvor og fjerner Camps tittel. Partiet viser til at andre kommuner har gjennomført liknende prosedyrer.

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter