Valgresultatet: PP frem i lokalvalget

Publisert

Ikke uventet gikk Partido Popular frem ved de lokale og regionale valgene i Spania søndag 22. mai. I byene Alicante, Valencia og Castellon har partiet fått rent flertall i kommunestyret. Men PSOE har gått frem i en rekke kommuner hvor PP frem til nå har hatt makten.

PSOEs talskvinne, Elena Valenciano, sa allerede før valgresultatet var klart.

– Dette blir ingen god kveld for PSOE.

Ikke uventet gikk Partido Popular frem ved de lokale og regionale valgene i Spania søndag 22. mai. I byene Alicante, Valencia og Castellon har partiet fått rent flertall i kommunestyret. Men PSOE har gått frem i en rekke kommuner hvor PP frem til nå har hatt makten.

PSOEs talskvinne, Elena Valenciano, sa allerede før valgresultatet var klart.

– Dette blir ingen god kveld for PSOE.

Nasjonalt tapte partiet stort, men helsvart var det ikke for sosialistene på Costa Blanca, de gikk blant annet frem i Benidorm, Polop og ikke minst i Alfaz del Pi hvor partiet oppnådde rent flertall. PP fikk igjen rent flertall i Torrevieja. De gikk også frem i Altea men ikke nok til å sikre seg flertallet. I Orihuela mistet PP flertallet. Dersom opposisjonen samler seg kan de ta over makten fra PP her.

Høy arbeidsledighet og innstramninger i budsjettene har kostet regjeringspartiet PSOE mye oppslutning samtidig som store korrupsjonssaker som primært rammer PP i liten grad har rammet Partido Popular som tradisjonelt har stått sterkt i Communidad Valenciana hvor de største avsløringene om korrupsjon har funnet sted. PPs toppkandidat Francisco Camps, fikk fornyet tillitt fra de som stemte. Dette til tross for at han må møte i retten til høsten anklaget for korrupsjon.

Altea
I Altea gikk PP frem men ikke nok til å vinne rent flertall. Valgets vinner i Altea er uten tvil de uavhengige nye partiene. CIPAL har vunnet totalt tre plasser i bystyret, opp to fra valget i 2007. BLOC har også kommet inn med tre plasser i bystyret. Totalt er det 21 plasser i bystyret i Altea, PP har vunnet ti av plassene noe som gjør at hvem som vil lede bystyret i Altea er uklart. Enten kan PP velge å prøve å styre i mindretall og hente støtte hos de andre partiet fra sak til sak. Ellers kan de to uavhengige sammen med PSOE styre i rent flertall. 70,80% av de stemmeberettigede brukte stemmeretten.

La Nucia

Ingen overasskelser i PP-bastionen La Nucia. Til tross for korrupsjonsanklager mot den sittende ordføreren fikk han fornyet tillitt fra velgerne og rent flertall igjen. Men oppslutningen om partiet var i år lavere enn i 2007, noe som kostet PP en byråd. Det uavhengige partiet CDL tok en byråd.Valgdeltakelsen var på 59,79%.


Alfaz del Pi

I perioden 2007 til 2011 har PSOE styrt Alfaz del Pi i en koalisjon med CCE. Nå har PSOE gått frem og oppnådde rent flertall med tolv byråder, eneste seier for PSOE i Marina Baixa området. AIDDA fikk som i 2007 en representant i bystyret. Og det nye uavhengige partiet CPA fikk også inn sin representant Isabel Davo. 61.5% av de valgberettigede brukte stemmeretten i Alfaz del Pi.

PSOE anmeldt i Alfaz del Pi
Fra PP i Alfaz del Pi ble det levert inn en formell klage på PSOEs fremtreden valgdagen. Til tross for at det denne dagen er forbudt å promotere partiene eller drive valgtkamp stilte PSOEs folk i Alfaz del Pi opp i "offisielle" t-shirts denne dagen hvor både partiet og ordførerkandidaten ble promotert. Partiets folk skulle assistere velgerne på valgbordene i kommunen.

Torrevieja
I Torrevieja vant Partido Popular rent flertall til tross for de mange korrupsjonsanklagene mot PP-ordføreren Miguel Hernandez Mateo som har styrt byen i årtier. Mateo trakk seg som listetopp og ordførerkandidat og utpekte den relativt ungen Eduardo Dolon Sanchez som sin arvtaker. Eduardo Dolon Sanchez blir Torreviejas ordfører for de neste fire år med en byråd mer enn i forrige periode. Byen har en av den laveste valgdeltakelsen i området på 53,74%. PSOE gjorde historiens dårligste valg i Torrevieja, partiets toppkandidat har blitt en omstridt mann og partiet mistet i Torrevieja mange av deres egne etter intern strid i partiet.

PP-avhopper Domingo Soler gjorde et godt valg og fikk fire byråder for sitt nye parti "APTCe".

Rojales
PSOE vant valget i Rojales. De fikk flest stemmer og totalt to representanter inn i bystyret. Det er akkurat en representant for lite til at man oppnådde rent flertall. Partido Popular fikk ni representanter i bystyret. Det uavhengige partiet PADER fikk to representanter inn i bystyret og de kan dermed avgjøre hvem som får styre byen dersom de inngår en koalisjon. Lokale forretningsmenn er blant de som står bak det nye og uavhengige partiet PADER (Partido Demócrata de Rojales) . Partiet sier de plasserer legger seg i ”sentrum-venstre” på den politiske skalaen. Dette til tross for at partiet består av flere tidligere PP-politikere fra Rojales.

Orihuela
PP tapte her flertallet i bystyret for første gang på 24 år. Blokken bestående av PSOE, CLARO-CLR og de grønnen kan nå ta over makten i Orihuela dersom de greier å få til et samarbeide. PSOE mistet en byråd i forhold til 2007. Valges store vinner er CLARO-CLR som fikk hele fire byråder valg inn. Pedro Mancebo sa dagen etter valget at det første han ville gjøre nå var å be om ordfører Monica Lorentes avskjed. Han vil selge forsøke å få til en koalisjon mellom LV (Los Verdes), PSOE, og hans eget CLARO-CLR med ham selv om ordførerkandidat.

Valgets taper i Orihuela, Monica Lorente, sa etter at valgresultatet var kjent at hun søker en avtale med hele opposisjonen så hun kan fortsette som ordfører.

Valgskred for PP i Polop

Korrupsjossaker og utpressingssaker som innvolverer flere PP-byråder har kostet PP oppslutning i Polop. Men trolig mest av alt drapet på tidligere PP ordfører Alejandro Ponsada, hvor hans viseordfører og etterfølger Juan Cano, fra samme parti, er mistenkt for å ha bestilt drapet.

PP har nå kun tre byråder i byen, PSOE er største med fire. To uavhengige partier GdP og ALP har to byråder hver. Valgdeltakelsen var på 68,74%.

PSOE frem i Benidorm

Sosialistene ble valgets vinner i Benidorm med flest stemmer av alle, 38,47%. PSOE fikk like mange representanter i bystyret som PP. Men det tredje uavhengige partiet CDL, ledet av PP-avhopper Gema Amor, vil trolig gi sin støtte til en ordfører fra PSOE etter å ha rettet sterk kritikk mot siddende ordføer Agustín Navarro (PP).

Les også:

Åpent valg i Alfaz del Pi

Kuppet i Rojales

PP overtar makten i Altea?

Valgskandalen i Alfaz del Pi til Madrid

Bitter kamp & maktmisbruk i Torrevieja

Korrupsjon i Orihuela

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter