Urologitjeneste i Torrevieja Prostatakreft, alt du trenger å vite

Publisert

Dr. Sven Petry, leder for urologitjenesten ved Quirónsalud Torrevieja, forklarer hvilke faktorer vi må ta hensyn til når det gjelder prostatakreft.

Hva er prostata og hva er dens funksjon?

Prostata er et av de indre kjønnsorganene til menn, den ligger mellom urinblæren og bekkenbunnen og omgir begynnelsen av urinrøret. Dens funksjon er produksjon av sædvæske og ejakulasjon.

Hva er hovedproblemene som påvirker prostata?

Prostata har en tendens til å vokse med alderen, den kan klemme urinrøret og forårsake problemer med å tisse.

De tre vanligste problemene er:

  1. Betennelse (prostatitt)
  2. Forstørret prostata (Benign prostatahyperplasi, eller benign prostatahyperplasi)
  3. Prostatakreft

Husk at godartet prostatahyperplasi ikke er relatert til kreft, så det øker ikke risikoen for prostatakreft. Imidlertid kan symptomene på benign prostatahyperplasi og prostatakreft være like

Hva er symptomene på prostatalidelser?

Benign prostatahyperplasi (BPH): Prostata kan trykke på blæren og urinrøret. Dette kan blokkere strømmen av urin, og til og med gjøre det vanskelig å starte strømmen av urin. De kan også føle at de trenger å tisse hele tiden, eller våkner flere ganger om natten med et plutselig behov for å tisse. Rezum er en innovativ, effektiv, sikker og minimalt invasiv teknikk som utføres med damp for å behandle benign prostatahyperplasi.

Prostatitt er en akutt betennelse i prostatakjertelen som kan skyldes en bakteriell infeksjon. Symptomene er: høy feber, smerter ved vannlating eller ejakulering. På grunn av hevelsen i prostata kan også vise de samme symptomene som ved benign prostatahyperplasi.

Prostatakreft har en tendens til å vokse saktere enn de fleste kreftformer. Celleforandringer kan begynne mange år før en svulst er stor nok til å forårsake symptomer, som ligner på godartet prostatahyperplasi. Jo mer avansert kreften er, kan kreftcellene spre seg (metastasere) og forårsake beinsmerter.

Diagnostiske tester for påvisning av prostatakreft

  • Digital rektalundersøkelse
  • PSA (prostata spesifikt antigen) analyse
  • Sæd- og urinanalyse
  • Urologisk ultralyd, uroflowmetri
  • Multiparameter magnetisk resonans

Hvordan utføres tilnærmingen til prostatapatologier ved hjelp av laserteknologi?

Den vanligste operasjonen for BPH er transurethral reseksjon av prostata (TURP). Et instrument føres gjennom urinrøret og overflødig prostatavev trimmes internt for å utvide urinrøret. TURP kan imidlertid ha bivirkninger som blødning, derav fordelen med å bruke laserkirurgi (laserenergi ødelegger prostatavev ved fordampning), som forårsaker lite blodtap. Laserkirurgiutvinning kan også være kortere og krever et sykehusopphold på færre dager.

Hva er laparoskopisk kirurgi?

Laparoskopisk kirurgi er en minimalt invasiv kirurgisk teknikk og et alternativ til konvensjonell åpen kirurgi der et lite kamera kalt laparoskop brukes til å se inne i magen.

I stedet for å lage store snitt, settes korte, tynne rør (trokarer) inn i magen, med kun små snitt (mindre enn en centimeter).

Instrumenter som brukes av kirurgen til å manipulere, kutte og sy vev, settes inn gjennom disse trokarene.

Tips for å ta vare på prostata

De viktigste risikofaktorene (alder, arvelig disposisjon…) kan ikke påvirkes, men en sunn livsstil – balansert kosthold, regelmessig mosjon, røyking og moderat alkoholforbruk – bidrar til å redusere den totale risikoen for kreft.

Hvordan oppdages prostatakreft?

Prostatakreft i sine tidlige stadier har ingen symptomer, så menn bør screenes regelmessig for prostatakreft fra de er 45 år og eldre.

Det prostataspesifikke antigenet (PSA) er et protein produsert av prostataceller. Synd embargo, prostatakreftceller kan frigjøre omtrent 10 ganger mengden PSA sammenlignet med normale prostataceller. Denne kunnskapen brukes til tidlig oppdagelse av prostatakreft. Verdien av PSA bestemmes ved å ta en blodprøve.

Årsaker til prostatakreft:

Alder. Menn som er 50 år eller eldre har høyere risiko for prostatakreft.

  • Rase. Afroamerikanske menn har høyest risiko for prostatakreft.

Familiehistorie. Menn hvis fedre eller brødre har hatt prostatakreft har 2-3 ganger økt risiko for prostatakreft.

Kosthold. Risikoen for prostatakreft kan være høyere for menn som spiser fettrike dietter.

Hvilken behandling kan brukes med denne typen kreft?

Aktiv overvåking gjør at behandlingen kan utsettes til svulsten utvikler seg aktivt.

Når det gjelder den kurative behandlingen, kan den gjøres med kirurgi (radikal prostatektomi) og strålebehandling eller intern eller ekstern stråling. 

Hva er overlevelsesraten for prostatakreft?

Så lenge prostatakreft er diagnostisert i tidlige stadier og ennå ikke har metastasert, er det en svært stor sjanse for at den kan kureres.

Be om mer informasjon hos urologitjenesten til Quirónsalud Torrevieja

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter