Tvilling-møllen i Orihuela har “blitt ny”

Publisert

Rehabiliteringen av “tvilling-møllen” Orihuela er avsluttet. Rådhuset venter nå på at kooperativet som driver kanalene i området skal fullføre rengjøringen av elveleiet og området før innvielsen, neste uke. Tvillingvannhjulene har egne navn Moquita og Pando.

Samtidig vil det bli en utstilling med 32 fotografier av rehabiliteringsprosessen.

Entreprenøren hadde mekanisering av møllen som et forslag. Men det har vist seg at dette ville utgjøre en risiko for selve strukturen. “Vi vil fortsette å prøve å få dem til å gå rundt, om enn sakte, ellers vil de bli skadet igjen om fire eller fem år”, sier utbyggeren til pressen. Til tross for “vanskelighetene på grunn av mudder i elven og den lave vannføringen”, peker han på løsningen med å “lede mer vann mot kanalen møllen befinner seg i, som i realiteten er det naturlige løpet”.

Han kritiserer også “den absolutte forsømmelsen fra CHS og andre myndigheter i dette området”, og minner om at det er “en unik struktur i Spania og kanskje i hele verden”.

Start av arbeidene

Arbeidene startet i mai 2023, da representanter for departementet for historisk arv og selskapet som hadde fått kontrakten, signerte rapporten om revurderingen. “Med dette trinnet har fristen for utførelsen av arbeidene, som er på fire måneder, begynt”, sa daværende varaordfører og rådmann for området, José Aix.

I selve kontrakten er det bestemt at arbeidet må utføres i sommersesongen på grunn av faren for oversvømmelser. Dermed skulle arbeidet være ferdig 4. september. I juli i fjor kom imidlertid entreprenøren med et brev om at det ikke var mulig å heve vannhjulene for å utføre reparasjonene fordi vannføringen hindret maskineriet i å komme på plass.

I oktober i fjor oppsto det imidlertid et nytt tilbakeslag: Arbeidet stoppet opp fordi det ikke var sørget for vanning. PP-Vox-regjeringen innrømmet at prosjektet var i påvente av en forlengelse av fristen, og at gjennomføringen var avhengig av vannføringen i Segura og bøndenes vanningsrettigheter.
For seks år siden

Rådhuset måtte også signere en avtale med Juzgado Privativo de Aguas de Orihuela i 2017 om å overdra rettighetene til denne gamle strukturen for 30 år og dermed kunne ta i bruk dette symbolet på vanning, men det var ikke før i juni 2020 at det gikk ut på anbud. Deretter måtte det gå ytterligere 13 måneder før de ble tildelt i juli 2021, for 419 983 euro, til selskapet Doalco, som reduserte den opprinnelige anbudsprisen med 74 000 euro, forkortet utførelsesperioden til fire måneder og innlemmet forbedringen av motoriseringen av Moquita-vannhjulet.

Vannhjulene feiret 150-årsjubileum i slutten av 2021 (selv om de har røtter tilbake til 1200- og 1300-tallet, er de nåværende jernkonstruksjonene fra 1871) uten å bli reparert eller fungere.

Etter mistillitsforslaget fra PSOE og Ciudadanos den 25. april 2022 gjorde regjeringsteamet dette prosjektet til et av sine første mål. Plenarmøtet i mai samme år, det første med den nye topartisjonen, godkjente en kredittendring på 1,4 millioner euro fra overskuddsfond for blant annet å inkludere kontrahering av ledelsen av arbeidene. På denne måten ble det bevilget 420 104 euro til konsolidering av prosjektet, og det ble til og med uttalt at arbeidene skulle begynne samme sommer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter