25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Trener motorcross i Torrevieja

Trønderen Stig Aron Frøseth (28 år) har tilbrakt flere treningsvintre i Torrevieja-området. Sporten han driver er heller uvanlig: motorcross med høye hopp og akrobatiske øvelser.

– Det er bare tre nordmenn som driver med Freestyle Motorcross på ett visst nivå. Siden treningsforholdene i Norge er heller dårlige om vinteren, har jeg dratt til Spania hver vinter siden 2009, forteller han.

 

Salto i lufta

Den hyggelige trønderen utstråler på ingen måte fart og spenning. Rolig og behersket viser han oss treningsområdet like ved Guardamar, en del av et stort crossområde. På sletta ovenfor hører vi motorsykler som kjører rundt og rundt på en bane. Stig skal også kjøre rundt og rundt, i lufta.

Han gjør klar motorsykkelen, The Flying Viking. Tar på seg beskyttelse, solide støvler og brystpanser. Ben og armer må ha full bevegelsesfrihet i alle ledd og kan ikke stives av. Når munduren er på plass, folder han hendene.
– Jeg ber en liten bønn hver gang jeg skal kjøre. Der tross alt en farlig sport, dessuten er det en måte å samle konsentrasjonen, forteller han.

Så speeder han opp. Etter et par oppvarmingsrunder over hoppet, kommer akrobatikken. Både han og sykkelen flyr. Stig snurrer og sykkelen snurrer, sammen eller hver for seg. Salto, skru og alt vi husker fra turning over uskyldige apparater i gymmen. Her bringer han det flere hakk lenger og flere titalls meter lenger over bakken.

– Hvorfor driver du med dette? Lurer vi på etter siste landing.

– Det lurer jeg også på noen ganger. Jeg har drevet mye med show-kjøring, for eksempel på festival eller mart’n. Det er jo gøy å gjøre inntrykk på folk. I sær når det er unger blir glade og oppstemte. Hver gang jeg har fått til noe setter jeg meg et nytt mål, et nytt triks for eksempel. Det må hele tiden være en utvikling, sier han.

Her i Spania får han konsentrert seg helt om treninga, som på grunn av sola må foregå på formiddagen eller ettermiddagen. Sporten er ganske tøff for kroppen. Harde støt gjør at en treningsrunde på ett par timer, to til fire ganger i uka holder. De andre dagene tar han gjerne noen økter med jogging eller svømming. Dessuten får han tid til å nyte klimaet og et roligere livstempo.
stadig være en utvikling, smiler han.

Spania lokket

Trønderen har allerede en lang MRX historie bak seg. Da han var ti år fikk ham en moped, og kjørte rundt på jordet. Da han fikk se noen videoer av flyvende motorsykler begynte han å drømme om større opplevelser.
– Da jeg var 13 hadde jeg bestemt meg for at jeg ville hoppe på sykkel og året etter fikk jeg min første freestylesykkel, forteller han. Nå er han en av de ti fremste utøverne i Skandinavia, og satser også på å bli en del av det spanske miljøet. Målet er nemlig å delta i det spanske mesterskapet i FMX i 2016. Han har ikke kjørt så mye konkurranser før, men mener han vil kunne hevde seg bra.

– Det er mange runder, så hvis man gjør det jevnt bra kan man havne ganske høyt sammenlangt, forklarer han.

Da han pakket bilen i 2009 hadde han aldri vært i Torrevieja før. En norsk kamerat snakket varmt om treningsmiljøet her nede og han tok sjansen. Den gangen var det et internasjonalt miljø for MRX i byen. Skandinaver, engelskmenn og andre nordeuropeere kom hit om vinteren for å trene. Nå er det bare Stig igjen av gjengen. Han er blitt glad i stedet og den spanske livsstilen.

Å få etablert et treningområdet var en enkel affære. Han måtte bare vise at han hadde lappen for cross-kjøring. Området var allerede regulert for cross, så etter noen forhandlingsrunder med grunneier, gikk det i orden. I Norge har han erfaring med flere runder papirarbeid.

– Like rundt hjørnet går det en flokk sauer. Jeg hadde aldri fått lov å trene cross i nærheten av en saueflokk i Norge, sier han og legger til at sauene ser ut til å trives bra med støyen.

– Det er fint å kunne konsentrere seg helt om treninga. I Norge jobber jeg som snekker, og det blir toppen en treningsøkt hver helg. Jeg håper jo å kunne leve av sporten en gang før jeg legger opp. De fleste holder på til rundt 30-35-års-alderen. Det er mye slitasje på ledd og ofte brudd. Jeg har vært uvanlig heldig og aldri brukket noe, sier han og røper at det frister å etablere seg i Spania, før eller etter at freestyle-karrieren er over.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Regjeringen: Nordmenn kan endelig reise karantenefritt til Spania

Nordmenn kan fra 15. juli returnere til Norge uten karantenekrav ved retur fra Spania. Den norske regjeringen publiserte i...

Er nye Corona-utbrudd i Spania grunn for bekymring ?

Norske medier har omtalt nye utbrudd av Corona-virus i Spania. Det er to regioner hvor man nå har sett en ny oppblomstring...

Etter Corona-viruset: Store leiligheter og enebolig med hage blir vinnerne

Spanjolene vil bo bedre etter å ha tilbrakt flere måneder innestengt denne våren. Flere potensielle bolig-kjøpere ser seg nå om etter større...

Nå er det mer Corona-smitte i Norge enn i spanske ferieparadis

Den strenge karantenen man har hatt i Spania har gitt resulteter. Nå er smittegraden høyere i Norge enn de fleste regioner hvor...

Relaterte saker

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Torrevieja: 40.000 kubikkmeter vanntank skal forhindre oversvømmelser

En underjordisk vanntank som skal dekke et areal på 10.000m2 skal forhindre fremtidige oversvømmelser og flom i Torrevieja. Massiv...

Tvilling-møllene skal endelig restaureres

Etter flere år tomme løfter er det endelig satt av midler så man kan få stoppet forfallet av tvilling-møllene i Orihuela. Tvillingene...

Endelig åpnet Torrevieja strendene – men du må ligge i “bås”

Rådhuset har markert opp «parseller» på 4x4 meter og 152 badevakter er på plass så folk følger reglene om å holde avstand....

Torrevieja utsatte åpningen av strendene

Strendene i Torrevieja skulle allerede vært åpnet i følge rådhusets tidligere annonseringer. Nå har man satt 17. juni til datoen byens mange...

Brugal: «Korrupsjons-nettverket» ble frikjent

Politiets avlytting var ulovlig. Den regionale domstolen for Alicante-provinsen har frikjent de 34 som var tiltalt i korrupsjonssaken kjent som «Brugal». Blant...

Slutt på «hundestrand» i Torrevieja

Siden 2018 har man kunne tatt med seg hunden på stranden i Cala de Moro og Punta Margalla i Torrevieja. Dagens ordfører...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade og svømme var det en...

Reiser til ferieboligene «i det skjulte»

I flere kommuner langs kysten registrerer man at boliger har stått tomme hele vinteren har fått nytt liv i det folk fra...
- Advertisement -