Torrevieja: Satser på fukt- og soppsanering

Publisert

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.

Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.

Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.

– Jeg begynte å spesialisere meg på disse tingene fordi jeg gjennom årenes løp har sett forferdelig mye skader som følge av fukt og sopp, og løsningene som blir brukt her til lands er ikke alltid like bra. På grunn av det kalde og regnfulle klimaet har vi i Skandinavia lange tradisjoner på å forebygge fukt og fuktsanering. Jeg samarbeider med to svenske firmaer som har mange års erfaring på disse områdene.

Ventilasjon
Christer kan fortelle om utallige skrekkeksempler når det gjelder fukt og sopp på Costa Blanca. Han mener årsakene til det er mange. Den første er byggeskikken, deretter utstrakt bruk av aircondition, manglende ventilasjon, nærheten til havet og det fuktige klimaet.

– Det er viktig å få med at det er stor forskjell på hus her nede. Mange er av langt bedre kvalitet enn andre. Men det er liten tvil om at det er forferdelig mye dårlig. Det har den ukontrollerte boligspekulasjonen sørget for. Mye av de som er oppført her under den verste byggeboomen er rett og slett av svært dårlig kvalitet. Det ser jeg eksempler på hver eneste dag. Spanjolene ligger mange år etter oss skandinaver når det gjelder fuktproblematikk.

– Ofte er det bare skikkelig ventilasjon som skal til for å få bukt med fukten. Her er det for eksempel mange som bruker aircondition og varmepumpe både for å kjøle ned og varme opp huset. Store temperaturforskjeller utendørs og innendørs fører til kondens hvis man ikke har tilgant til frisk luft. Det er noe vi kjenner godt til fra Skandinavia hvor ute- og innendørstemperaturene kan variere med flere titalls grader. Ventilasjon er en nødvendig betingelse for å sikre et adekvat inneklima. Spanske myndigheter har tatt konsekvensene av dette de siste årene, og nå er det påbudt med ventilasjonsanlegg i alle nybygg, konstaterer Crister, som jobbet med fuktproblemer i den svenske byggebransjen i en årrekke før han flyttet nedover til Torrevieja.

Sopp
Fukt har mange negative konsekvenser for boligeiere. En av de mest alvorlige problemene er mugg og sopp, som i verste fall kan være svært helseskadelig.

– Det fuktige klimaet og manglende byggerutiner gjør at fukt er svært utbredt her på Costa Blanca. Dette fører mange ganger til sopp, som kan være meget skadelig. Stikkende øyne, tett nese, sår hals og kløende hud kan være symptomer på at noe er galt. Det samme gjelder hodepine, slapphet, døsighet, skjelving og generelt dårlig allmenntilstand. I verste fall kan det føre til astma og allergi. Det er spesielt barn som er mottakelige for disse konsekvensene hvis man først har fått sopp i hjemmet, forklarer den svenske håndverkeren, som har løsningen klar hvis uhellet skulle være ute.

– Mange behandler sopp med klorin. Det skal man absolutt ikke gjøre. Klorinen fjerner flekkene, men dreper på ingen måte soppen. Det finnes egne midler som skal brukes til å behandle sopp. Jeg bruker et dansk produkt, som jeg har enerett på her på Costa Blanca. Det er meget effektivt og fjerner problemene en gang for alle.     

Langsiktige løsninger
Christer Nylen er bestemt på at man må søke langsiktige løsninger når man er utsatt for fukt. ”Den spanske måten” med og først fjerne flekkene og så male over på nytt har han lite til overs for. Erfaringen tilsier at en slik løsning aldri vil vare lenge.

– Jeg begynner alltid med en befaring for å kartlegge problemene. Noen ganger kan det være lekkasje i et vannrør inne i veggen som kan være årsaken. Det finner jeg raskt ut ved å bruke et spesielt måleapparat.

– Hvis det viser seg at det ikke er vannlekkasje, men et reelt fuktproblem, så gjelder det å finne årsaken til problemet før man begynner å behandle det. Det er akkurat som at en lege stiller en diagnose før han begynner med behandling. Det er eneste riktige rekkefølgen. Først når problemet er kartlagt kan man begynne å fjerne årsakene med de rette midlene. Bare slik får man en løsning som holder i lengden, fastslår Christer.

Vi nærmer oss en tid da mange skandinaviske familier begynner å tenke på sommerferien i sine feriehus i Spania. Mange får seg en overraskelse da de kommer ned i form av fuktskader og verste fall sopp i boligen. I år er problemet trolig ekstra ille etter en lang og regnfull vinter.

– Til de som oppdager fuktproblemer har jeg flere råd på lager. Det første er ventilasjon, deretter er lufteventiler alltid kjekt, og kanskje også en luftfukter. Når man reiser hjem til hjemlandet igjen er det dessuten flere forholdsregler å ta. Noen skalker alle luker og teiper igjen dører og vinduer. Det er absolutt ikke bra. En bolig trenger luft for å balansere inneklimaet.

– Med det mener jeg ikke at man skal la ting stå på vidt gap. Det er heller ingen løsning. Men sørg for at boligen har tilluft og la helst ventilasjonsanlegget stå og gå. Da er sjansen for at man finner fukt og sopp langt mindre når man kommer tilbake ved neste anledning. Forklarer Christer Nylen, som foreløpig bare arbeider på det sørlige Costa Blanca. Han leter imidlertid for tiden etter samarbeidspartnere i nord.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter