Torrevieja: Politimenn tiltalt for korrupsjon

Publisert

En tidligere inspektør og to betjenter fra politiet i Torrevieja er tiltalt for å ha «fått en trafikkbot til å forsvinne». Boten var blitt gitt til en venn av inspektøren som er tiltalt, men ble senere borte i systemet. Saken inngår i rekken av korrupsjonsskandaler hos Torrevieja-politiet de siste årene.

Tiltalen mot de tre politifolkene ble tatt ut i desember. Saken går tilbake til 2012, da en kvinnelig bilfører ble bøtelagt for en trafikkovertredelse i sentrum av Torrevieja. Kvinnen skal ha hatt en arrogant holdning overfor politiet og sagt at hun ikke kom til å betale boten, men ville kontakte en “overordnet”. Kort tid senere forsvant boten fra politiets kontor. Kvinnen er venn av den tidligere inspektøren som er tiltalt i saken.

En av de to betjentene som er medtiltalt i saken skal senere ha gjennomført en operasjon i politiets datasystemer for å dekke over handlingen. Dette skal ha skjedd etter at etterforskningen av saken var startet.

 

Anmeldelser forsvant

Etter rykter om at anmeldelser stadig forsvant fra politiets “innboks” i Torrevieja, valgte en annen betjent å registrere den aktuelle overtredelsen på et politikontor i naboregionen Murcia. Boten ble så utstedt og sendt til Torrevieja.

Betjenten som hadde ansvaret for å registrere boten da den kom til Torrevieja-kontoret, skal imidlertid ha fått den til å forsvinne. Vedkommende er den siste av de tre tiltalte i saken.

Under etterforskningen er det også kommet frem kritikk av nevnte innboks for anmeldelser, en postkasse som ofte skal ha vært så full og at papirene datt ned på gulvet. Innboksen skal på det aktuelle tidspunktet ha vært den eneste formen for «arkivering» av anmeldelser ved Torrevieja-kontoret. Etter at saken ble kjent ble boksen erstattet av mer pålitelige ordninger.

 

Varsler ble mobbet av kollegaer

Personene som anmeldte saken i Torrevieja, jobber også hos det lokale politiet. En av varslerne skal etter anmeldelsen ha blitt utsatt for grov sjikane fra egne kollegaer for å ha «tystet» på dem. Betjenten så seg etter hvert nødt til å forlate jobben og søke overføring til et annet distrikt. Mannen vant i 2018 en erstatningssak og fikk dom på at han var blitt mobbet.

 

Flere skandaler hos Torrevieja-politiet

Saken som nå skal inn for retten er bare en av flere skandaler hos politiet i Torrevieja de siste årene. I november 2017 ble flere betjenter arrestert og varetektsfengslet for pengeutpressing og organisert kriminalitet. Fra tidligere er åtte betjenter tiltalt for tortur av to arresterte i 2006.

I flere år skal kilder innad i politiet ha meldt om kritikkverdige forhold i administrasjonen. Torrevieja kommune er de siste årene dømt til å betale erstatning for ikke å gripe inn overfor mobbing av varslere i flere saker. Forholdene går tilbake til administrasjonen under det forrige PP-byrådet og ordfører Eduardo Dolón.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter