Torrevieja «løser» vannproblem

Publisert

Avsaltingsanlegget i Torrevieja har i flere måneder produsert vann til bøndene syd på Costa Blanca. Det reddet situasjonen i høst, men gir ikke nok vann til å dekke behovet fremover. I tillegg er kjøp av vann fra anlegget en svært dyr løsning. Tørken i Alicante-provinsen har redusert vannlagrene til laveste nivå på flere år. Tilførsel av vann fra områder lenger inn i landet er nødvendig for bøndene. Naboregionen Castilla-La Mancha mener imidlertid at de ikke har mer vann enn de selv trenger og vil derfor ikke åpne kranene til kanalforbindelsen Tajo-Segura.

Som følge av den delikate situasjonen for bøndene på Costa Blanca, bestemte regjeringen i Madrid i sommer at det offentlig eide avsaltingsanlegget i Torrevieja skulle starte produksjon av vann til jordbruket. Vannet er imidlertid ikke nok til å dekke hele behovet og prisen er fire ganger høyere enn vannet fra kanalen Tajo-Segura.

Tilførsel av vann fra områder lenger inn i landet er nødvendig, men naboregionen Castilla-La Mancha mener de ikke har mer enn de selv trenger. Konflikten har pågått i årevis, men blusset opp igjen i fjor som følge av tørken.

I desember ba vannsyndikatene i Alicante regjeringen i Madrid om at en ny kanalforbindelse til elven Tajo skulle lages ved Gredos-fjellene, et område i innlandet midt på Den iberisek halvøy som har mer regn i året og gode kilder til vann. Forslaget er at man etablere en forbindelse fra dette området til elven Segura som renner ut i Guardamar del Segura syd på Costa Blanca. Fra før av eksisterer vannoverføringen Tajo-Segura lenger syd, men den er ikke pålitelig grunnet den nevnte konflikten mellom regionene.

Les også: Slåss om vannet

 

Avsaltingsanlegget i Torrevieja

Anlegget «Planta Desaladora de Torrevieja» drives av det statlige eide selskapet Aguas de la Cuenca Mediterránea (Acuamed) og avsalter vann fra Middelhavet. Fabrikken er en stor investering på 300 millioner euro som tok seks år å bygge og som stod ferdig i begynnelsen 2013. Å bygge anlegget har vært ønsket fra politisk hold og er blant annet blitt sponset av EU med 55 millioner euro.

Foto: Planta Desaladora de Torrevieja.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter