Torrevieja har tapt 20.000 innbyggere

Publisert

Torrevieja har på papiret tapt over 20.000 innbyggere de siste fire årene. Fra 2013 til utgangen av 2017 gikk innbyggertallet ned fra 105.000 til 84.000. Reduksjonen skyldes til dels at tidligere tellinger var for høye. Fraflytting regnes imidlertid også som et reelt problem. Blant annet skal effekten av Brexit ha gjort at britiske statsborgere ikke lenger utgjør den største gruppen utlendinger, en plass som nå er overtatt av russere.

At tallene ikke har vært riktige i Torrevieja, skaper utfordringer for byen. Det politiske partiet Sueña Torrevieja mener man ikke har vært bevisst nok på problemet. Partiet kritiserer den politiske ledelsen i byen for å ha solt seg i glansen av økt eiendomsutvikling og bygging av nye boliger, mens stadig flere hus er blitt stående tomme grunnet fraflytting.

I tillegg er det gjort en opprydning i statistikken. Det man regnet som for høye innbyggertall, nærmere bestemt 105.000 innbyggere i 2013, er blitt nedjustert. Ved starten av 2018 var folketallet på rundt 83.500. Tallene er basert på offisielle beregninger hos det nasjonale statistikkbyrået INE (Instituto Nacional de Estadística).

Tap av innbyggere får betydning for lokaløkonomien, med redusert forbruk, dårligere betingelser for etablering av forretningsvirksomhet og tap av økonomisk støtte fra sentrale myndigheter i Madrid.

I tillegg gjør reell fraflytting at hus og leiligheter blir utsatt for husokkupanter, et problem som har vært til dels stort i enkelte bydeler i Torrevieja.

Sueña Torrevieja ønsker nå å starte en kampanje på forskjellige språk, der alle som bor i kommunen oppfordres til å registrere seg (empadronamiento). I følge partiet kan kommunen lokke med flere offentlige tilbud og rettigheter, blant annet innen transport, idrett, velferd og kultur. Statusen som innbygger gir også rabatt på kulturelle arrangementer og prioritet i kursing og utdanning. Det vises til andre kommuner på Costa Blanca som allerede har gjennomført slike kampanjer.

Les også:

Utlendinger kan «redde» kommunen

Ber «costablankere» registrere seg 

 

Redusert innbyggertall har også vært et problem i andre kommuner syd på Costa Blanca, blant annet i Orihuela, San Fulgencio og Rojales.

I likhet med Torrevieja skyldes til en viss grad den dramatiske nedgangen i innbyggere (Padrón) at folketallet i flere år ikke er blitt tilstrekkelig oppdatert ved fraflytting og dødsfall og derfor bare har vokst. Fordi kommunene mottar statlige midler basert på innbyggertall, skal enkelte administrasjoner ha manglet motivasjon til å justere listene.


Fraflytting også reell

Samtidig er det vanskelig til enhver tid å vite hvor mange som bor i kommunen. Det høye antallet utlendinger gjør oversikten vanskelig.

Mye tyder imidlertid på at fraflytting har vært et reelt problem de siste årene. Blant annet førte nedgangstidene for noen år siden til at mange arbeidsinnvandrere dro hjem. I tillegg har man etter Brexit fått en ikke ubetydelig nedgang i antallet registrerte briter. Britiske statsborgere var i en periode oppe i 13.000 personer i Torrevieja, den høyeste gruppen utlendinger i kommunen. I dag skal plassen være overtatt av russere. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter