Torrevieja fratar Camps ærestittel

Publisert

Tidligere president i Valencia-regionen Francisco Camps fratas tittelen som æresborger av Torrevieja for sin innblanding i Partido Populars mange korrupsjonsskandaler. Forslaget ble fremsatt av partiet Los Verdes allerede i 2013, men er først nå kommet til avgjørelse. Flertallet i bystyret sa ja til å fjerne tittelen. Partido Populars representanter avstod fra å stemme.

Francisco Camps ble utnevnt til æresborger i Torrevieja (hijo adoptivo) av byens tidligere ordfører Pedro Hernández Mateo (PP) i 2010. Partido Popular benyttet seg den gang av sin majoritet i bystyret til å få gjennomslag for utnevnelsen. Partiene PSOE, Izquierda Unida og Los Verdes (De Grønne) stemte imot. Ordfører Hernández Mateo ble to år senere dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Tittelen vil bli fjernet så raskt man er blitt enige om hvordan tilbakekallelsen skal gjøres, en prosedyre som angivelig ikke er formalisert hos kommunen.

«Hijo adoptivo» (adoptert sønn) er en tittel som gis av kommuner og provinsmyndigheter til personer som har utmerket seg i sitt engasjement og arbeid for lokale interesser og som nyter en udiskutabel anerkjennelse blant innbyggerne. Los Verdes i Torrevieja har hele tiden ment at dette langt fra er tilfelle for ekspresident Francisco Camps.

De Grønnes talsmann og dagens ordfører i byen José Manuel Dolón uttalte før tildelingen i 2010 at Camps ikke var en egnet kandidat til tittelen grunnet hans rolle i korrupsjonsskandalen Gürtel. Lederen for De grønne skal også ha påpekt at selv PPs grunnlegger, Manuel Fraga, hadde stilt spørsmålstegn ved Camps troverdighet som leder for de konservative i Valencia.

Partido Popular ble i mai i år dømt som partiorganisasjon for å ha begunstiget seg på penger fra korrupsjon i perioden 1999 til 2005. Valencia skal ved siden av Madrid ha vært den regionen der mesteparten av korrupsjonen har foregått.

Dommen som var en av flere en den såkalte Gürtel-saken ble utslagsgivende for Spanias tidligere statsminister Mariano Rajoy. Rajoy måtte fredag 1. juni gå av etter å ha blitt felt av et mistillitsforslag som ble fremsatt som følge av dommen. Rajoy var lenge Francisco Camps store støtte i partiet, en tillit Valencia-presidenten fikk av PP-lederen også etter at anklagene om korrupsjon var blitt kjent.

Francisco Camps trakk seg som president i 2011 som følge av korrupsjonsanklager. Han stod da tiltalt i en bestikkelsessak som inngikk i Gürtel-saken. Camps ble senere frikjent på grunn av bevisets stilling. PPs valgkampanjer i Valencia skal i samme periode ha blitt finansiert med korrupte midler fra blant annet Gürtel-nettverket.

Den tidligere Valencia-presidenten har vært under etterforskning i en rekke korrupsjonssaker, og står tiltalt i den såkalte Formel 1-saken. Sistnevnte sak handler om hvordan Partido Popular under Camps ledelse skal ha brukt nær 100 millioner euro på å bygge Formel 1-anlegget i Valencia. Det første løpet ble arrangert i 2008 og det siste i 2012.

Avtalene som ble inngått førte til bunnløs gjeld for Comunidad Valenciana og har vært gjenstand for etterforskning som en av PPs mange korrupsjonssaker. Regionsadministrasjonen stod så sent som i 2015 i gjeld til firmaer og leverandører bak stevnene på til sammen 60 prosent av beløpet. En nedbetalingsplan ble da vedtatt med innbetaling av 7,5 millioner euro i året fra 2016 og frem til 2023. I tillegg til pengene som ble brukt på å bygge banen, skal tidligere regionspresident Francisco Camps (PP) og hans regjeringen ha holdt regninger skjult for flere hundre tusen euro, utgifter som går tilbake til årene 2009, 2010 og 2011.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter