Torrevieja: Fjernet «siste rest» av Franco

Publisert

Real Club Náutico i Torrevieja har fjernet alle æresbevisninger med Franco som i årevis har hengt oppe i klubbens lokaler. I følge påskriften på flere av minneplatene var den tidligere diktatoren «evig ærespresident» av den kongelige båtklubben. Ledelsen har nå kommet frem til at dette ikke er riktig. En gjennomgang av journalene viser at en slik tittel aldri ble gitt av styret. I anledning klubbens 50-årsjubileum har man nå valgt å fjerne platene.

Navn og symboler fra Franco-regimet skal etter den spanske historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica) fjernes fra offentlige bygg, gater og plasser. Fordi Real Club Náutico de Torrevieja er privat har reglene ikke vært gjeldende for dem.

Ledelsen ved klubben har ikke ønsket noen politisk strid rundt fjerningen av minneplatene. Temaet kom opp i forbindelse med forberedelsene til båtklubbens 50-årsjubileum der klubbens historiske materiale er blitt gjennomgått.

I følge avisen Información hadde enkelte medlemmer allerede foreslått at æresbevisningene skulle tas bort – av «estetiske» og «historiske» hensyn. Temaet ble aktuelt etter at historieminneloven ble vedtatt i 2007. Klubbens styre har imidlertid ikke ønsket å gjøre endringer den ene eller andre veien, av frykt for debatt.

Saken har vært ansett som delikat. Selv om klubben er privat, ligger den på statlig grunn, sentralt i havnen i sentrum av Torrevieja. Den mottar også offentlige støtte og har Torrevieja kommune som samarbeidspartner.

Nå er imidlertid problemet løst. Da det ble klart at general Francisco Franco aldri var blitt gitt statusen som ærespresident, kunne avgjørelsen om fjerning tas, skriver Información.

Les også:

Vil ikke endre Franco-skilt

Deltar endelig i minnemarkering

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter