Torrevieja er som “.. et forferdelig britisk sosial-prosjekt, med sol.”

Publisert

Storavisen The Mirror skrev “Etter et besøk i Torrevieja, setter man bedre pris på alle de andre stedene i Spania“. Dette er bare en av de ødeleggende kommentarene om turist-byen Torrevieja som dukket opp i britisk presse. Storavisen DailyStar skriver “.. billig øl.. forferdelig by…“. Den tredje avisen The Express omtaler Torrevieja som “Blackpool med sol“, en referanse til britenes kanskje mest forhatte ferieby.

Britisk presse fremhever hvor billig både øl og overnatting kan være i saltbyen. Ferie i Torreveija kan være enda billigere enn ferie i Benidorm. Og britisk presse har bitt seg merke i kommentarer om Torrevieja fra nettsider som Tripadvisor:

“Dra til Torrevieja hvis du liker engelsk frokost og pizza, for det er alt du vil få. Jeg kunne ikke finne en anstendig spansk restaurant noe sted. Alle restaurantene på strandpromenaden er pizzeriaer. Du trenger ikke engang å kunne et ord spansk for å klare deg, for alle i Torrevieja er enten engelskmenn eller jobber i turistnæringen.”

Sinte spanske lokal-politikerere aviser

Den sosialistiske kommunegruppen har forklart at flere britiske aviser, som Mirror, Daily Star og Express, siden den gang har gjengitt en rekke “ødeleggende kommentarer fra turister som hadde besøkt Torrevieja og beskrevet byen vår som “det mest forferdelige stedet de noensinne hadde vært” eller hevdet at den ikke var “en sann gjenspeiling av Spania”.

The Mirror overskrev sin artikkel med “Spanias billigste kystby sammenlignes med et “forferdelig britisk gods, men med solskinn”.

Ordførerkandidat for opposisjonen i Torrevieja, Bárbara Soler fra PSOE, har svart på kritikken via en video på Instagram. Hun fremhever byens gastronomi og klima i tillegg til byens fiestas og natur. Hun mener også at kommentarene må komme fra noen som ikke har tilbrakt særlig mye tid i byen.

Norske Torvika

Også nordmenn har lagt merke til det store antallet utlendinger her, blant dem mange tusen nordmenn, og med det omtalt byen som “Torvika”. Saltbyen passerte for mange år siden Alfaz del Pi som kommunen med flest bosatte nordmenn. Det finnes både norsk skole her i tillegg til sjømannskirke og et utall norsk-drevne bedrifter. Mange setter pris på byens beliggenhet ikke langt fra Alicante flyplass, det gode klimaet og ikke minst det behagelige pris-nivået.

Kommentarene

De fleste kommentarene er hentet fra meninger fra Tripadvisor og de tre britiske tabloidavisene, med tette forretningsforbindelser, som “sammenfalt” i midten av mai da de publiserte informasjonen på samme dag. Noen av dem hever tonen for å si at Torrevieja er som Blackpool (et populært britisk lavprisreisemål), men solfylt, eller om anbefalingen til alle om å besøke det og dermed verdsette resten av landet.

Andre meninger setter spørsmålstegn ved kvaliteten på gjestfrihetsbransjen – bare pizzeriaer sier de – selv om Torrevieja har mer enn 600 restauranter med alle slags kvalitetstilbud. De påpeker også at det ikke er et godt sted å jobbe.

I historiene i disse populære britiske mediene er det også noen positive meninger, blant annet om klimaet, de store turområdene og strendene, og fremfor alt at det er et rimeligere sted enn andre steder i Spania. Målestokken for levekostnadene er prisen på en halvliter øl. To euro. Og det er omtrent riktig.

Skittkastingskampanjer

Talskvinne Soler sa at disse “svertekampanjene” har vært vanlige siden brexit og har som mål å avskrekke briter fra å reise utenlands i sommersesongen, og understreket at “de må tas på alvor, ettersom de ikke bare påvirker turismen, men også samfunnet av britiske innbyggere som bor i byen vår og er fristet til å selge boligene sine”.

“Det er en dominoeffekt, vi har vært vitne til en gradvis nedgang i antallet britiske innbyggere som bor i Torrevieja, et samfunn som en gang hadde mer enn 12 000 registrerte medlemmer og nå har mindre enn 5 000.

For den sosialistiske talskvinnen er det nødvendig å “ta vare på det fordi det er et av de samfunnene som har bidratt mest til vår vekst og utvikling”.

Spekulative formål

Soler hevder også at mange av boligene som selges av britene blir kjøpt “i spekulasjonsøyemed, og at boligprisene i byen vår har nådd et uakseptabelt nivå”.

Han påpeker at “egennyttige og ondsinnede kommentarer som ikke blir imøtegått på riktig måte, til og med kan bidra til at ungdommene våre ikke kan bli selvstendige, ettersom regjeringsteamet nekter å gjøre noe med boligsituasjonen”.

Omdirigering

Sosialisten har påpekt at hun ikke deler den bymodellen som Partido Popular forsvarer, og at hun er klar over problemene som Torrevieja har, men at dette er problemer som kan “omdirigeres og løses”, og at dette “ikke hindrer dem i å forsvare byen sin i møte med passiviteten til regjeringsteamet”.

Soler sier at “videoinitiativet – som Soler kaller propagandistisk – er helt nødvendig når det gjelder presse som leses av tusenvis av briter midt i turistsesongen og burde ha kommet fra turistdepartementet, fordi det skader oss på en måte som vi ikke har råd til”. Han har allerede annonsert at de vil legge frem et forslag om saken.

Midler og bilder

“Vi har ikke midler eller den enorme bildebanken som Torreviejas bystyre har til rådighet, så vi har vært nødt til å be om tjenester fra folk som ikke har nølt med å stille sine bilder til rådighet for å forsvare byen vår”.

Ved hjelp av bilder levert av Todo Torrevieja og fotograf Joaquín Carrión, samt privatpersoner, fremhever sosialistene fordelene og potensialet i kommunen torrevejense og fremhever kvalitetsmaten, den misunnelsesverdige temperaturen gjennom hele året, tradisjoner og folkefester forankret, kulturen og naturen i byen salinera. Fra det lokale PSOE lanseres en invitasjon til å oppdage “det ekte Torrevieja, en unik og fantastisk by å bo i og å besøke”.

Bystyret

Partido Populars regjeringsteam har ikke kommet med noen uttalelse, og det er heller ikke noe som tyder på at de har imøtegått disse angrepene. I slike tilfeller – det har skjedd før – pleier de lokale myndighetene å forholde seg tause inntil kontroversen er glemt.

Torrevieja deltar på en rekke internasjonale turistmesser, selv om byen har lyktes med å opprettholde den massive tilstrømningen av nasjonal boligturisme i en by med 60 000 sekundærboliger, som vil bli relativt skadelidende av disse angrepene, med tanke på at de fleste av de besøkende kommer igjen hvert år fordi de er eiere av husene: Om man liker det eller ikke, er Torrevieja nok en gang på sitt høyeste denne sommeren.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter