Tidligere Torrevieja-ordfører i mer trøbbel

Publisert

Tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo (PP), er allerede dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Nå kan fengselsstraffen bli lenger. Den permitterte PP-politikeren er tiltalt for å ha lurt til seg flere millioner euro i en annen korrupsjonssak som gjelder kjøp og salg av eiendom i Vega Baja. Hernández Mateo skal i 2000 ha kjøpt landarealer i Almoradí for 180.000 euro og solgt dem videre to år senere for 5,4 millioner euro. Firmaet som kjøpte eiendommene er en «god kunde» av Torrevieja kommune. I desember 2013 solgtet firmaet eiendommene videre, fire millioner under den prisen de betalte til ordføreren. Forholdet har vært under etterforskning siden 2005.

Hernández Mateo, som var ordfører i Torrevieja fra 1988 til 2011, ble i november 2012 dømt til tre års fengsel for å ha manipulert kommunens anbudskonkurranse for tømming av søppel og påsett at kontrakten gikk til to selskaper han selv hadde valgt ut. Avtalen var av ti års varighet med en verdi på 97,8 millioner euro. I den nye saken er det også snakk om korrupsjon, denne gangen i form av triksing med reguleringsplaner og svindel med kjøp og salg av eiendom.

Den tidligere ordføreren er sammen med eiendomsgruppen Edén del Mar mistenkt for bedrageri og korrupsjon i forbindelse med regulering av areal og utvikling av byggeprosjekter i Almoradí kommune, noen mil inn i landet fra Torrevieja. Hernández Mateo skal i 2000 ha kjøpt landarealer i kommunen for 180.000 euro og solgt dem videre to år senere for 5,4 millioner euro. Prisen skal ha gått opp angivelig fordi ordføreren fikk endret status på eiendommene i reguleringsplanen for utbygging i Almoradí, en kommune som i likhet med Torrevieja er ledet av PP. Kjøperen Edén del Mar skal til gjengjeld ha fått kontrakt på en rekke byggeprosjekter i kommunen i Torrevieja. I følge nye opplysninger i saken solgte selskapet arealene videre for 1,1 millioner euro i desember i fjor, hele 4,3 millioner mindre enn de kjøpte dem for. Den tidligere ordføreren er også beskyldt for å ha tilgodesett firmaet ved å omregulere et større landareal i fredede naturområder ved lagunene ved Torrevieja og La Mata.

I den andre saken er dom på tre års fengsel stadfestet av høyesterett. Det skjedde i oktober 2013 etter en anke fra Hernández. Dommen kan ikke ankes videre. Hernández Mateo har imidlertid prøvd en siste mulighet med å søke regjeringen i Madrid om benådning, en søknad som nå er til behandling. Han har også søkt domstolene om å få slippe fengsel mens søknaden behandles, noe han har fått innvilget.

Regjeringen har etter kritikk fra flere hold gitt signaler om at ingen korrupsjonsdømte politikere vil bli benådet under statsminister Mariano Rajoy (PP). Dersom de holder ord, havner 65 år gamle Hernández i fengsel.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter