Støtter benådning av korrupt forgjenger

Publisert

Ordføreren i Torrevieja, Eduardo Dolón (PP) støtter benådningen av sin forgjenger Pedro Hernández Mato (PP). Det er andre gang Dolón tar til orde for at den korrupsjonsdømte eksordføreren skal slippe fengsel. Ordføreren begrunner standpunktet med en «objektiv» vurdering av kollegaens helsetilstand. Den 65 år gamle Hernández Mateo er dømt til tre års fengsel for korrupsjon, men har søkt regjeringen i Madrid om benådning. Også tidligere president på Mallorca, Jaume Matas (PP), har gjort det samme. Matas er dømt til ni måneders fengsel for bedrageri, dokumentforfalskning og korrupsjon.

Eduardo Dolón (blide) sier i en uttalelse til media at han støtter benådningen av sin tidligere kollega, men understreker at standpunktet er personlig og ikke på vegne av innbyggerne i Torrevieja. Han omtaler sin støtte til Hernández Mateo som en «objektiv» vurdering av den tidligere ordførerens helsetilstand, men uten å konkretisere dette nærmere. Dolón benytter også anledningen til å rose og takke sin gamle kollega og omtaler ham som en av de beste ordførerne Torrevieja noensinne har hatt.

Hernández Mateo, som var ordfører i Torrevieja fra 1988 til 2011, ble i november i fjor dømt til tre års fengsel for å ha manipulert kommunens anbudskonkurranse for tømming av søppel og påsett at kontrakten gikk til to selskaper han selv ønsket skulle vinne. Avtalen var av ti års varighet med en verdi på 97,8 millioner euro. Dommen ble stadfestet av høyesterett i oktober og kan ikke ankes videre. Hernández Mateo har derfor tydd til sine kollegaer i den spanske regjeringen, i det som blir hans siste mulighet til å slippe fengsel.

Også ekspresidenten på Balearene, Jaume Matas (PP), har søkt regjeringen om benådning. Matas, som var president på Balearene i to perioder fra 1996 til 1999 og 2003 til 2007 og miljøvernminister i regjeringen til José María Aznar (PP) i årene 2000-2003, ble i 2012 dømt til seks års fengsel for bedrageri, dokumentforfalskning og korrupsjon. Forholdet er knyttet til byggingen av velodromen Palma Arena på Mallorca. Prosjektet skal ha hatt et budsjett på 48 millioner euro, men endte til slutt opp med en kostnad på over 90 millioner. Det antas at store deler av disse pengene har gått til korrupte forretningsfolk og politikere på Balearene. I 2012 ble det avsagt dom på seks års fengsel for Matas, en dom Matas senere anket til høyesterett. Straffen ble etter det reduserte til ni måneder. Både Matas og Hernández Mateo slipper soning mens benådningssøknadene behandles.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter