Sommerfest til ære for “Jomfruen” i Torrevieja

Publisert

I Torrevieja, en by med en lang maritim tradisjon, er Virgen del Carmen, sommerens viktigste festival. Jomfruen er skytshelgen for sjømenn og fiskere, noe Torrevieja fortsatt har mange av. Hun bringer hell og lykke, god fangst og en trygg retur fra det lunefulle Middelhavet.

Over hele den katolske verden markerer man denne tradisjonen. Noen tar helgenbildet ned til stranden, andre ut i vannet eller ut på sjøen med en av de lokale fiskernes båter.

Virgen del Carmen er har sitt opphav i katolsk tro og overtro. Festivalen markeres over hele Spania og Latin-Amerika. Stort sett har alle et helgenbilde som skal ut av kirken og marsjeres ned til sjøen.

Virgen del Carmen i Torrevieja: Lørdag 9. og lørdag 16. juli

I Torrevieja er det lørdag 9. juli at man gjør blomsteroffer ved strandpromenaden. Stedet er hvor man finner statuen “hombre del mar”, mannen fra sjøen. Dette er en mer sørgmodig anledning hvor man blant annet minnes de sjømenn som aldri har kommet tilbake.

Lørdag 16. juli markerer man videre med litt mer fest og morro. Det hele starter i havnen klokken 08.00. hvor man blant annet arrangerer “cucaña maritima”. Da skal folk få prøve seg på å forsere en tykk stokk for å nå flagget i enden. Stokken er gnidd inn med fett og ganske så glatt.

På kvelden er for mange høydepunktet i det jomfruen ledes ned til fiskehavnen i prosesjon. Herifra blir kun ført over i en av båtene, og man skal ut på havet utenfor Torrevieja, fulgt av andre båter i prosesjon.

Når båtene er tilbake skyter man opp fyrverkeri over havnen.

Historie

Opprinnelsen til festivalen for ‘Virgen del Carmen’ (Jomfru Carmen) ligger i tidligere Karmelittordenen, grunnlagt i det trettende århundre og senere spredt over hele Europa.

I 1609 bestemte kirken seg for å dedikere den 16. juli til sin skytshelgen, Virgen del Carmen. I 1901 ble ”Virgen del Carmen” erklært skytshelgen for den spanske marinen og ble utvidet til beskytter alle typer av marine-relaterte grupper som fiskernes organisasjoner, som, faktisk, er nå ansvar for å organisere feiringen i kystbefolkningen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter