Skandinavisk design i Torrevieja

Publisert

Ekteparet Arne og Dorthe Hjermind hadde drevet blomsterbutikk hjemme i Bodø i en mannsalder da de en dag bestemte seg for å finne på noe nytt. Valget falt på Spania og Torrevieja. Der traff de Frode Rognrust som bodde i huset ved siden av. Nå har de tre gode naboene startet skandinavisk interiørbutikk sammen.

Ekteparet Arne og Dorthe Hjermind hadde drevet blomsterbutikk hjemme i Bodø i en mannsalder da de en dag bestemte seg for å finne på noe nytt. Valget falt på Spania og Torrevieja. Der traff de Frode Rognrust som bodde i huset ved siden av. Nå har de tre gode naboene startet skandinavisk interiørbutikk sammen.

Ideen om å starte interiørbutikk kom på bordet en gang i løpet av høsten i fjor. Neste utfordring besto i å finne lokaler med riktig beliggenhet til riktig pris. Etter en stund fikk de tilslag på et rålokale like ved kjøpesenteret Habaneras. Seks uker med hard jobbing måtte til før de endelig kunne åpne i juni.

Frode Rognrust har i mange år drevet med eiendomssalg på Costa Blanca, mens Arne Hjermind har drevet med boligutleie. Det har de tenkt å fortsette med. Derfor blir det først og fremst Arnes kone Dorthe Hjermind som blir å finne i interiørbutikken. Alle tre firmaene er for øvrig slått sammen under Trendy Home paraplyen og holder til i samme lokaler.   

Solgte alt han eide
Frode har opprinnelig bakgrunn som restauranteier i Trondheim. En dag bestemte han seg for å selge restauranten og alt annet han eide. Den 4. mai 1998 var alt solgt unna. Nøyaktig en måned senere satt han på flyet til Spania.

– De eiendelene jeg hadde igjen fikk plass i to kofferter som jeg hadde med meg nedover. I utgangspunktet hadde jeg bare tenkt å være et år på ferie. Men etter tre måneder gikk jeg lei av ikke å ha noe å gjøre, forteller Frode, som fikk seg jobb som restaurant- og barsjef i en spansk restaurant.

For å kunne skjøtte den nye jobben måtte Frode lære seg spansk. Det var ingen vei utenom fikk han tydelig beskjed om. Med tiden fikk han seg egen leilighet, og mange nye venner. Spania ble fort hans nye hjemland. Det var trivsel fra første dag.

 – Da jeg begynte å få inntekter og kunne fylle kjøleskapet med mat, så jeg ikke lenger noen grunn til å flytte hjem igjen. I dag er jeg gift med ei spansk dame og har to spanske gutter. Jeg føler meg hjemme her, og kommer aldri til å forlate dette landet. Det er helt sikkert, sier Frode bestemt.

Blomsterekteparet
Arne Hjermind har drevet med blomster mesteparten av sitt liv, det var slik han traff sin blomsterdekoratørkone Dorthe. For mange år siden kjøpte ekteparet feriehus på Costa Blanca, og i 2005 flyttet de nedover for og ”prøvebo” et års tid.

– Vi hadde lyst til å prøve noe annet, og tok derfor med barna og flyttet ned til huset vårt i Torrevieja. Vi stortrivdes. Men etter halvannet år var det tid for vår eldste sønn å begynne på videregående skole. Det ønsket han å gjøre hjemme, så før vi visste ordet av det var vi på vei oppover til Norge igjen, forteller Dorthe.
Da eldstemann hadde fullført skolen flyttet familien Hjermind tilbake til Torrevieja igjen. Med på flyttelasset fulgte diskusjonen om hva de skulle bedrive hverdagene med.

– For både Arne og meg var interiør en ganske naturlig ting å jobbe med, etter lange liv i blomsterbransjen. Vi har for eksempel mange av de samme leverandørene her i butikken, som vi hadde i blomsterbutikken oppe i Bodø, sier Dorthe.

– Ideen om interiørbutikken kom på en av våre daglige spaserturer med hundene våre. Vi luftet planene for Frode, og ble enige med han om å starte opp sammen. Frode kjenne Spania gått etter ti år, fra eiendomsbransjen kjenner han dessuten en del av lovverket. Ikke minst snakker han flytende spansk. Så nå driver han og jeg med salg og utleie av eiendom på bakrommet, mens det er Dorthe som tar seg av butikken, forklarer Arne.      

Kina ut Danmark inn
Fordi om det er Dorthe som er butikkens ansikt utad, betyr ikke det at Arne og Frode ikke er dypt engasjerte. I god tid før butikken åpnet reiste de tre gode naboene til Kina sammen. Der var trioen blant annet på Canton Fair i Guangzhou, Kinas største messe for import og eksport.

– Vi ville se landet der stort sett alt kommer fra om dagen, vi ville liksom sondere terrenget litt. Men ting som kommer fra Kina finner du billig over alt, også i Spania. Så vi fant ut at vi ville ha noe mer spesielt, en egen nisje. Så det ble ingen handel med Kina, sier Dorthe.

– På Canton Fair kom vi imidlertid i kontakt med den danske kjøkkenleverandøren Aida. Via dem og danske leverandører vi hadde hatt før da vi drev blomsterbutikken, fikk vi gode kontakter i Danmark. Dansk design stort i de fleste land, men det har aldri tatt helt av her i Spania. Det skal vi forsøke å gjøre noe med, fortsetter Arne.  

”Illum light”
Dorthe er opptatt at de skal profilere skandinavisk design, og ikke bare dansk, selv om nesten 100 % av varene i interiørbutikken foreløpig er danske.

– Målet er å levere et bredt spekter av skandinavisk design, men foreløpig ligger danskene litt foran. For det første er det lettere å få tak i dansk design, en det for eksempel er å få tak i norsk og svensk design. De danske designerne har internasjonale navn og eksporteres i stor stil. Men jeg håper og tror at de andre skandinaviske landene kommer etter.

Trendy Home er full av objekter signert store danske merkenavn som Stelton, Rosendal og Eva Trio. Møbler og hagemøbler, lamper, lysestaker, og alle andre ting en dansk interiørbutikk med respekt for seg selv bør inneholde.  

– Vi er en slags ”Illum light”, sier Dorthe, som er født i Danmark, spøkefullt og referer til det berømte varehuset i København.

Fremtiden
 Nabotrioen i Torrevieja er enige om at de har kommet godt i gang, og de har allerede begynt å legge planer for fremtiden.

– Vi er godt fornøyde med oppstarten. Folk skryter fælt og vi har fått masse positive tilbakemeldinger. Hittil har kundemassen bestått mest av engelskmenn, men spanjolene følger ikke langt etter. Norske kunder har vi foreløpig ikke sett noe særlig til. Det skyldes nok at de fortsatt er hjemme på ferie, sier Frode.

– Vi ønsker å promotere dansk og skandinavisk design i Spania, og tar dette som en oppgave. I de tre månedene vi har vært i gang, har vi drevet og justert litt frem og tilbake på konseptet. Og vi føler at vi nå begynner å nærme oss noe. Det har ført til at vi også har gjort oss opp noen tanker for årene som kommer. Vi er overbeviste om at det finnes et marked for dansk design i Spania. Derfor er det kanskje muligheter for at vi i fremtiden kan komme til å åpne flere interiørbutikker. Da blir det enten å drive dem selv, eller franchise. Jeg regner med at vi om et års tid er klare or å ta et skritt videre, sier Arne.

– Vi trives i hvert fall godt her i Spania, både med livsstilen, og med å ha startet i interiørbransjen. Selv om vi ikke kan si like bastant som Frode at vi aldri kommer til å flytte tilbake til Norge igjen. Hans barn er født her, det er ikke våre. Så alt avhenger egentlig av hva de ønsker. Men jeg håper vi kan bli, og at jeg kan fortsette å være her og drive butikken, avslutter Dorthe.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter