Seilerveteranen Peder Lunde jr. klar for Volvo Ocean Race

Publisert

ALICANTE: 14. oktober åpnet Volvo Ocean Race dørene i Alicante og har et program tilpasset store og små frem til og med 5. november da båtene forlater havnen i Alicante. Den norske seilveteranen Peder Lunde jr. skal delta i racet og nordmannen gleder seg stort.

ALICANTE: 14. oktober åpnet Volvo Ocean Race dørene i Alicante og har et program tilpasset store og små frem til og med 5. november da båtene forlater havnen i Alicante. Den norske seilveteranen Peder Lunde jr. skal delta i racet og nordmannen gleder seg stort.

For 30 år siden klarte et norsk mannskap under ledelse av skipper Peder Lunde jr. og medhjelper Stig Hatlo å få nok støtte til å bygge seilbåten Swan 57, Berge Viking, for å representere den kongelige norske Yacht Club i Whitbread Round the World Race i 1981-82. 
Under norsk flagg seiler båten til Alicante i prosjektet som kalles Norway Round the World.

Peder Lunde jr. seiler Swan 57, Berge Viking, fra Norge til Alicante i november for å delta på Volvo Ocean Race sammen med andre deltagere som Copernicus, Whitbread Heritage og Rothmans på arrangementet som strekker seg over tre dager.

Feirer 30 årsjubileum
– Vi ønsker å feire vårt 30-års jubileum ved å delta på racet og fortelle den røde, hvite og blå Swan 57s historie. Vi ser også frem til å møte andre seilere fra hele verden, sier Lunde jr. som tar med seg flere støttespillere og sponsorer på turen sammen med mannskapet. 

For 30 år siden klarte Lunde jr. å samle et mannskap sammen med medskipper Stig Hatlo. De klarte å få nok støtte til å bygge seilbåten Swan 57 og representerte Den kongelige norske Yacht Club under Whitbread i 1981-82.
I dette racet konkurrerte nordmennene mot Cornelis van Rietschoten som vant racet. 

Van Rietschoten hadde konkurrert mot Lundes foreldre i Arendal noen år tidligere under racet Dragon Jubilee. OL-familie
Både Lunde jrs. foreldre og besteforeldre har alle vunnet olympiske medaljer og hans datter Jeanette har deltatt både i OL i alpint og OL i seiling i Sydney i 2000. Hans kone Aud konkurrerte i alpint under vinter-OL i Grenoble.


Selv har han vunnet OL-medaljer I klassen Flying Dutchman i Roma i 1960, og i klassen Star i Mexico i 1968. 
 Berge Vikings beste resultat under Whitbread 1981-82 var på strekningen fra Portsmouth til Cape Town, hvor seilbåten kom på fjerde plass, men det norske teamet mottok et drøss av andre fine priser.  
I racet fra Sørishavet og rundt Kapp Horn ble seilbåten og mannskapet tildelt priser for beste loggbok, beste kommunikasjon med arrangører og også en pris for vest velholdt seilbåt i ekstreme tilstander til tross for at båten veltet 180 grader.  


Berge Viking avsluttet som nummer 8 i det 29 båt store feltet. Racet tok 149 dager hvor det ble tilbakelagt 26.000 nautiske mil. 
Racet var viktig for Norge som nasjon og et symbol på nordmenns stolthet i sjømannshistorie.Brukt til undervisning
Etter suksessen ble seilbåten Berge Viking solgt til stiftelsen, Norske seilskoler. 
I fem år ble Berge Viking brukt til å trene unge nordmenns seilekunster. Blant annet ved å ta dem med til Kanariøyene hvor båten ble liggende flere vintersesonger. 
Til slutt ble Berge Viking solgt og kjøpt opp av dagens eier, Morten Sig. Bergersen. En av rederne fra Sig. Bergersens rederi, som var Whitbread prosjektets hovedsponsor. 
Berge Viking returnerte til Nautor Yard til en solid oppussing etter at båten hadde blitt brukt som privat yacht for eieren og hans familie.

På sine mange utflukter har Berge Viking besøkt Shetlandsøyene, Spitsbergen og Antarktis. 
Berge Viking har seilt omtrent 200.000 nautiske mil og den ”gamle damen” er fremdeles klar for å se mer av verden.
– Vi er veldig stolte av å kunne ta Berge Viking med til Alicante for å vise hvordan en yacht, som har reist jorden rundt, kan se ut, sier Lunde jr. Også svenske race veteran Magnus Olsson deltar som ambassadør under Volvo Ocean Race Legends Regatta and Reunion som holdes i Alicante fra 1.-5. november. Olsson kommer sammen med medambassadører Lady Pippa Blake og Sir Chay Blyth. 

 

Volvo Ocean Race:
Volvo Ocean Race het tidligere Whitbread Round the World Race. 
Det er en regatta som holdes hvert fjerde år. En tradisjon de har hatt siden 1973. 


Peder Lunde jr. vant gull i klassen Flying Dutchman under de Olympiske leker i Roma, 1960. 


Han tok sølv i klassen Starbåt under OL i Mexico City, 1968. 


Han deltok også i Tempest under OL i 1972 i München og i Soling i 1976 i Montreal med en 6. plass og 16. plass.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter