Satser i boligmarkedet

0
277
dsc_1401.jpg

QUESADA: Oddny Skjold Tronstad skulle tilbringe et år til Spania og slappe av. Etter fire år startet hun imidlertid eget familiefirma i eiendomsbransjen, som bærer navnet Costa Blanca Bolig. Energinivået for 60-åringen er nemlig altfor høyt til bare å nyte det gode liv i Spania på en solseng!

Oddny Skjold Tronstad har en variert leder- og salgsbakgrunn fra sin tidligere tilværelse i Bergen. Et interessant, men slitsomt liv.
Da familien valgte et prøveår i Spania for fire år siden, lokket mannen med at nå kunne hun få det som plommen i egget, uten stress og mas, og bare kose seg. Ingen plikter, bare golf, hage og strandbesøk. ”Hollywood-frue-konseptet” passet ikke for Oddny.

– Jeg liker mye bedre å ha det travelt. Det kan høres ut som jeg er utakknemlig, men jeg måtte altså ha noe å henge fingrene i. Jeg liker hagearbeid, men må fyke litt rundt og treffe mennesker også. Da trives jeg. Etter at vi hadde vært her et år fikk jeg tilbud om å jobbe hos en eiendomsmegler med spesielt ansvar for skandinaviske kunder. Det tenkte jeg kunne passe meg siden jeg både liker folk og kan selge. Erfaringen derfra har tatt meg et skritt videre, forteller Oddny Skjold Tronstad.

Liker å vise hus
– Siden jeg har en datter som går siste året på videregående skole og som kunne være interessert i å være med, startet vi likegodt for oss selv i sommer. Vi er helt ferske på egne bein, men skriver nå kontrakt med en anerkjent advokat som tar seg av det juridiske rundt bolighandelen. Jeg liker å reise rundt og prate med kunder og vise hus. Kine, datteren min, jobber mest på nett, forklarer Oddny Skjold Tronstad.

– Vi blir sittende og snakke om boligmarkedet, som har vært hardt prøvet, også på Costa Blanca, de siste årene. Oddny kan fortelle at hun for tiden opplever kjempestor interesse fra nordmenn. I de årene hun har holdt på i bransjen, har det vært store hus i Quesada-området som har vært mest attraktivt. De har etter toppen i 2007 gått betydelig ned i pris. Med den gunstige eurokursen som gjelder for tiden, kan nordmenn rett og slett gjøre et røverkjøp. Odny Skjold Tronstad drar rundt i distriktet og finner boliger til salgs. Det er fortsatt mange attraktive boliger å finne. I alle prisklasser.

Fordel å være liten
– Vi i Costa Blanca Bolig tilbyr en like sikker bolighandel som alle andre. Kanskje vår fordel er at vi er så små og dermed kan følge opp kunden enda mer enn andre kan klare. Jeg vil gjerne kunne se kjøperen i øynene i mange år etterpå.

Det kan hende at enkelte mindre attraktive boliger skal enda lavere ned i pris. Det vet man ikke før vi ser det hele i etterkant. Første halvår i år var svært optimistisk.

– Om trenden fortsetter i høst blir spennende å se. Så langt har jeg faktisk hatt masse å gjøre, enda vi er et nystartet firma. Første salgskontrakten ble signert 14 dager etter at vi startet opp. Kundene er stort sett i alderen 40+. De forbereder seg på eldre dager med mer fritid. Noen yngre kjøpere er her også. Det er stort sett barn til noen som har hus fra før. Vi skaffer det folk vil ha. Det er masse å velge mellom, betror Skjold Tronstad oss.

Prøver å være kreativ
For tiden er det Oddny og Kine som bebor huset i Quesada på heltid. Mannen pendler og er på plass 14 dager om gangen. Eldste datter og sønn bor i Norge.

– Jeg elsker å holde på i hagen. Dessuten prøver jeg å være kreativ i forhold til hvordan jeg skal få lært meg spansk godt nok. Når jeg skal selge hus må jeg selvfølgelig kunne snakke spansk. Det går på et vis, men jeg foretrekker å bli sikrere. Nå tenker noen venninner og jeg litt utradisjonelt. Vi vil gjerne ha spanske venner. Da vil vi lettere bli trygge på språket og lære mer om kulturen. Dette blir et prosjekt i vinter. Ut å finne spanske venner! Du skjønner at vi har nok ikke tenkt å flytte hem til Bergen med det første. Slik vi nå ser det frister ingen annen tilværelse. Og det gode liv i Spania er å ha det travelt mens varmegradene gir liv og lyst i hverdagen, sier Oddny Skjold Tronstad til Spaniaposten.