Saga Travel:- Begynte med parasoll og telefonledning i hagen

Publisert

For 18 år siden kom Eva Christensen til Torrevieja for å få en avveksling fra en travel hverdag hjemme i Norge. Etter kort tid var hun bestemt på å bli i Spania, og begynte å selge bussbilletter på kommisjon. I dag er hennes reisebyrå Saga Travel et velkjent begrep blant nordmenn på Costa Blanca. 

For 18 år siden kom Eva Christensen til Torrevieja for å få en avveksling fra en travel hverdag hjemme i Norge. Etter kort tid var hun bestemt på å bli i Spania, og begynte å selge bussbilletter på kommisjon. I dag er hennes reisebyrå Saga Travel et velkjent begrep blant nordmenn på Costa Blanca. 

I 1991 kom Eva Christensen og daværende ektemann, nå avdøde Jan Christensen, til Costa Blanca og Torrevieja. Med seg i kofferten hadde hun mange års erfaring fra diverse reisebyråer hjemme i Norge.

– Vi hadde lyst på en pause i hverdagen. Datteren vår var au pair i Torrevieja, så vi reiste nedover for å besøke henne. Etter hvert måtte vi ha noe å leve av. På grunn av vår bakgrunn falt det naturlig å satse på reise. Så vi startet opp hjemme i hagen med en faks, ekstra lang telefonledning, fluktstol og parasoll, forteller Eva.

Begynte med bussreiser
Det hele begynte med ekspressbusser mellom Norge og Spania, til den nette sum av 995 norske kroner hver vei. Det fantes nesten ikke direkteflyforbindelse mellom Norge og Alicante den gangen, så mer rundt ti forskjellige busselskaper opererte med egne busser, Eva samarbeidet med dem alle.

– Tore Johnny Dale, som i dag driver Restaurant Henrik Ibsen, drev den gangen noe som het Tores Kafé. Etter at ”hagekontoret” ikke lenger strakk til, fikk jeg en liten kontorplass hos Tore hvor jeg satt og solgte bussbilletter. På grunn av et manglende flytilbud var det smekkfullt hver gang, og det var alle mulige typer mennesker som reiste.

Etter en stund kom Eva i kontakt med Rolf Simensen som drev Saga Travel i Alfaz del Pi. Han hadde begynt å selge flybilletter til nordmenn på Costa Blanca.

– Rolf pleide å kjøre rundt i sin privatbil og levere billetter. Det ble til at jeg tok over denne virksomheten på det sydlige Costa Blanca, jeg begynte å selge flybilletter for ham på kommisjon, forklarer Eva.

Turer til hele verden
Reisebyråvirksomheten eskalerte raskt, og i 1994 så Saga  Travel i Torrevieja dagens lys i nylånte kontorlokaler. Ni år senere kjøpte de lokalene i Lomas Playa III, hvor de er å finne den dag i dag.

– Folks reisevaner har forandret seg enormt opp gjennom årene, og ingen avkrok er lenger utilgjengelig. Ved hjelp av bil, buss, tog og fly, kan man reise til eksotiske destinasjoner som man tidligere bare hadde hørt om på film. Vi selger turer til hele verden, det vil si, vi ordner det kundene vil ha. Det vi eventuelt ikke skulle ha av tilgjengelige reisemål, finner vi etter hvert. Dette er et serviceyrke og vi må rette oss etter brukernes ønsker, forklarer Eva.

Både nordmenn, svensker, dansker, finner, engelskmenn, tysker og noen spanjoler benytter seg av Saga Travels tjenester. Biltoget fra Hamburg til Narbonne er populært, også Hurtigruten da selvfølgelig, det er mange nordmenn på Costa Blanca som bestemmer seg for å ta sommer ferien på Hurtigruten. I fjor begynte dessuten salget av Grønnlandsturer, det har blitt en dundrende suksess. Ellers hører Cruise, i både Middelhavet og Kariben, til bestselgerne, det samme gjelder arrangerte bussturer. 

 
– Bussturer i Spania er svært populært. Vi samarbeider med et selskap som heter Gandia Tours, som dekker hele landet og har et stort utvalg av kortere eller lengre arrangerte bussturer. Men vi skreddersyr også turer selv. Da har jeg fortsatt et uvurderlig samarbeid med Rolf Simensen, hans kunnskaper er helt unike, han kjenner hver eneste gate, bar, restaurant, butikk og hotell i hele Spania. 

  
Mange gjengangere
Eva har i løpet av sin fartstid på Costa Blanca opparbeidet seg en stor og trofast kundekrets, og har mange gjengangere som stadig stikker innom. Hennes største kunder bor likevel ikke i Spania.

– Mine aller største kunder bor hjemme i Norge. Det er folk som bestiller firmaturer eller større familieturer.  Et godt eksempel er Tallin, som er blitt et populært reisemål de siste årene. Mange bestiller reisene her hos meg, det betyr ikke at de må innom Spania, de reiser rett fra Norge til Estland.

Selv om de aller fleste billetter i dag kan kjøpes via internett, mener Eva at et godt gammeldags reisebyrå fortsatt har sine fordeler.

– Jeg bestiller mye flybilletter på nettet, men det er ikke alltid det er billigst der, noen ganger er det faktisk dyrere. Det samme gjelder for hoteller. Reisebyråene har egne avtaler som ofte er langt gunstigere enn det man kan finne på nettet. Dessuten er det mange som ikke er komfortable med å betale med kort på internett, for disse kjennes det tryggere å ha noen å gå til. 

  
Store forandringer
Det er ikke bare reisevanene som har forandret seg i løpet av den tiden Eva har bodd i Spania. Byen Torrevieja har gjennomgått en enorm forvandling, det samme gjelder for det norske miljøet i området.

– Da jeg kom nedover fantes det omtrent ikke et offentlig transporttilbud her, og hovedveien fra Nord- til Sør-Spania gikk rett gjennom Torrevieja sentrum. Alle utlendinger kjente hverandre den gangen, og de lokale spanjolene kjente alle utlendingene. Alle var på hils. Det er det slutt på nå.

– Jeg blandet meg for øvrig ikke all verden in i det norske miljøet, jeg satt heller hjemme og så på TV. De jeg omgikk var de som jobbet, og de var det ikke så mange av i begynnelsen. Men jeg hadde et svært godt og hyggelig samarbeid med Tore Johny Dale. Det er for øvrig ikke så mye igjen av det gode gamle norske miljøet i Torreviejaområdet. I 1991 var jeg med på å starte den Skandinaviske Golfklubben i Quesada sammen med seks venner. I dag er det bare meg, Tore og en til som er igjen.


Trives i Spania

Den økonomiske lavkonjunkturen ligger og lurer i bakgrunnen, men det kan syntes som om det verste er over for Saga Travels del.

– Det var en periode i fjor høst som var veldig dårlig. Da tenkte jeg med meg selv at hvis det fortsetter slik er det bare å legge ned. Men heldigvis har det tatt seg opp igjen, januar i år har eksempelvis vært bedre enn januar i fjor. Vanligvis går salget bra fra januar til april, så roer det seg ned i sommerhalvåret, før det tar seg opp igjen på høsten. Cruise er som sagt en av mine bestselgere, og det er jo ikke akkurat de billigste reisene, sier Eva, som ikke helt vet om blir fastboende i Spania etter at hun om en stund trer inn i pensjonistenes rekker.

– Jeg trives godt her, men den dagen jeg får tid til å pensjonere meg, tror jeg at jeg vil fordele tiden mellom hytte og barnebarn hjemme i Norge på sommerstid, og Spania, eller andre land med solfylt klima som jeg ikke har hatt tid til å besøke enda, på vinterstid. Før i tiden reiste jeg mye, men nå har jeg ikke så god tid lenger, selv om det selvsagt blir en tur i ny og ne.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter