Quirónsalud Torrevieja anbefaler selvundersøkelser og å oppsøke en spesialist i tilfelle unormale, harde eller synlige forandringer i brystet.

Publisert

– Spesialister anbefaler at du tar din første mammografi i 40-årsalderen.

– Svulster på mindre enn to centimeter har høyest helbredelsesrate.

I anledning den internasjonale brystkreftdagen anbefaler Dr. Joseba Rebollo, onkolog ved onkologiplattformen Quirónsalud Torrevieja, at kvinner regelmessig utfører en selvundersøkelse av brystene og oppsøker en spesialist når de oppdager noe unormalt, en forherding, en synlig forandring, endringer i brystvorten-areola eller fortykkelse i armhulen.

Dr. Joseba Rebollo forklarer at “brystet ikke har en ensartet konsistens og ofte har uregelmessige knuter eller fortykkelser, men det er et etablert faktum at kvinner som undersøker seg selv, er i stand til å skille mellom en kjent knute og en ny knute som virker fastere og forårsaker et visst sjokk når de oppdager den, som om de oppdager at den ikke var der før”.

Tidlig diagnose – nøkkelen til å kurere brystkreft

Det er to ting som er avgjørende for å få kontroll over sykdommen: en sunn livsstil og å oppdage svulsten når den fortsatt er mindre enn 1-2 cm.

“Når svulsten er mindre enn 2 cm, blir sykdommen nesten alltid kurert”, forklarer onkologen ved sykehuset Quirónsalud Torrevieja, “derfor har kontroller vist seg å være effektive for å kontrollere dødeligheten. I tillegg til regelmessige helsekontroller ved hjelp av bildedannende teknikker som mammografi, ultralyd eller MR av brystene, bør man også utføre hyppige selvundersøkelser av brystene”.

Den etablerte kliniske anbefalingen var å utføre den første mammografien/ultralyden i 40-årsalderen som en basiskontroll og deretter annethvert år frem til 50-årsalderen. Deretter anbefales årlige kontroller frem til fylte 75 år.

Dr. Rebollo legger til at denne anbefalingen er under utvikling, og at startalderen for kontroller er tidligere, ved 30 års alder når det er en familiær svulstbyrde, og fortsetter opp i høy alder hvis det finnes risikofaktorer og pasienten er ved god helse.

Quirónsalud-spesialister studerer transkriptomet med tanke på kreftbehandling
Takket være transkriptomet kan spesialistene ved Quirónsalud Torrevieja i sanntid studere de molekylære egenskapene som er mest relevante for svulsten på hvert trinn i utviklingen, dens styrker og svakheter, og dermed gi pasienten en personlig tilpasset behandling tilpasset svulstens egenskaper. “For eksempel”, forklarer Dr. Manuel Sureda, onkolog ved Quirónsalud Torrevieja Oncology Platform, “kan vi evaluere om legemidler som det er tvil om er aktive i den aktuelle svulsten, om det allerede er uttrykt resistens mot legemidler som ofte brukes i den aktuelle typen svulst, om det er mulig å bruke uvanlige legemidler som svulstcellene uttrykker klare tegn på følsomhet for, osv. Kort sagt, den gir svært komplett informasjon om svulstens egenskaper, og “i onkologi er informasjon om svulsten anti-tumor-kraft”.


En av de største fordelene med transkriptomet er at man får informasjon i sanntid, ettersom svulster ofte endrer egenskaper for å “overleve” i det fiendtlige miljøet som skapes av kroppens forsvar og behandlingene som gis. “Derfor har det å gjenta transkriptomet etter at svulsten har utviklet seg, vist seg å være et førsteklasses verktøy for å tilby persontilpasset behandling med større sannsynlighet for effekt, sier Sureda.
Informasjonen som genereres av transkriptomet, kan være svært nyttig for alle typer svulster, “selv om den kanskje er mer relevant for lokalavanserte eller metastatiske svulster på grunn av den genetiske kompleksiteten disse svulstene oppnår i sin utvikling”, legger Sureda til.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter