Quirónsalud gjør gratis prøver for tidlig påvisning av prostatakreft

Publisert

Blodprøvene er rettet mot menn over 45 år og over 40 år hvis de har lignende sykdomstilfeller i familien

Torrevieja, september  2019. Sykehuset Quirónsalud Torrevieja  lanserer en ny utgave av gratiskampanjen for tidlig diagnose av prostatakreft, i anledning av denne sykdommens verdensdag som feires den 15. september. Initiativet består av gratis utførelse av PSA-blodprøver og en konsultasjon hos urolog, med forhåndsavtale, for menn fra den generelle befolkningen og pasienter ved sykehuset over 45 år, og for menn over 40 år hvis de har lignende sykdomstilfeller i familien.

Takket være antigenet PSA, som måles ved hjelp av en enkel blodprøve, kan spesialisten fastslå verdien av dette proteinet som syntetiseres av prostatavevet, og som øker i verdi ved tilstedeværelse av en svulst. Doktor Sven Petry, avdelingsleder ved urologisk avdeling på Quirónsalud Torrevieja, forklarer «at det faktum at kreftceller produserer dette proteinet i større mengder, kan fastslå i hvilke personer det er større sannsynlighet for å finne denne typen celler, og avgjøre om tilstedeværelsen av disse cellene bør undersøkes eller ikke ved hjelp av en prostatabiopsi, avhengig av de potensielle fordelene og risikoene som diagnosen og behandlingen kan føre til».

PSA-verdiene øker med alderen, noe som betyr at menn uten prostatakreft vil få påvist høyere PSA-verdier når de blir eldre. «Hvis vi estimerer at en normal indeksverdi er på under 1,5 for 45-årige menn, vil denne normalindeksen endres til 2,5 for menn mellom 45 og 65 år, og så videre», forklarer spesialisten.

Formålet med kampanjen er å gjøre befolkningen oppmerksom på viktigheten av tidlig påvisning, for en god prognose for denne sykdommen. Hensikten er å «informere om og øke bevisstheten i samfunnet rundt prostatakreft, ettersom den vanlige oppfatningen er at risikoen for utvikling er lav. Det er mulig å behandle prostatakreft hvis den oppdages på et tidlig stadium», forklarer doktor Petry.

90 % av tilfeller kan kureres

Prostatakreft er den nest vanligste kreftformen i verden hos menn, og den første på listen når det gjelder forekomst i Europa. Hvert år diagnostiseres rundt 25 000 nye tilfeller i Spania, hvorav mellom 20 og 30 % er pasienter som har fått et tilbakefall av sykdommen. «Oppdages den imidlertid på et tidlig stadium, kan svulsten kureres i 90 % av tilfellene», påpeker doktor Petry. Prostatakreft, med unntak av de avanserte stadiene, produserer sjeldent noen symptomer; derav viktigheten av PSA, som tillater tidlig påvisning av denne sykdommen hos symptomfrie pasienter.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter