PP får ikke beholde «fascist-kors»

Publisert

Partido Populars ønske om å få beholde det omstridte monumentet «De falnes kors» i sentrum av Callosa de Segura er avvist av distriktsdomstolen i Elche. Korset er et minnesmerke over den gamle fascistlederen José Antonio Primo de Rivera og Franco-soldater som døde i Den spanske borgerkrigen. To ganger har kommunen sendt ut kranbil for å rive monumentet. Begge ganger er rivingen blitt stoppet av aksjonsgruppen for bevaring av korset.

Det er tredje gang domstolen i Elche avviser en anmodning om å bevare monumentet La Cruz de los Caídos. I følge avisen Información har den uavhengige kommunerepresentanten Javier Pérez og aksjonsgruppen for bevaring av korset (Plataforma Ciudadana en Defensa de la Cruz) kommet med liknende krav tidligere.

Striden startet i 2015 da kommuneledelsen i Callosa de Segura besluttet at korset måtte fjernes for å oppfylle kravene i den spanske historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica). Loven som ble innført av PSOE forbyr alle minnesmerker, skilt og symboler som hedrer fascistene og Franco-regimet.

Partido Popular stemte i sin tid imot at Ley de Memoria Histórica skulle vedtas og har siden det gjort lite for å oppfylle kravene i loven.

Les også: PSOE krever flytting av Franco

Korset i Callosa de Segura er et minnesmerke over José Antonio Primo de Rivera som i sin tid stiftet det spanske fascistpartiet Falange Española og Franco-soldater som døde i Den spanske borgerkrigen. To ganger har kranbilen kommet for å hente korset som står utenfor kirken ved Plaza de España. Begge gangene har den måttet dra igjen med uforrettet sak.

På grunn av protestene besluttet byens kommuneledelse i fjor å utsette rivingen av korset. Etter den siste kjennelsen fra domstolen i Elche, vil man trolig forsøke å få det fjernet på nytt.

Enkelte av motstanderne av rivingen har uttalt at de ikke knytter korsets betydning til Franco og fascistene, men ser på det som et historisk og kristent symbol.

Byens ordfører Francisco Maciá (PSOE) har tidligere begrunnet rivingen med at kommunen plikter å oppfylle kravet i historieminneloven, uavhengig av hvilke sentimenter som måtte være knyttet til korsets betydning.

Les også:

Callosa: Strid om “fascist-kors”

Fascist-markering i Callosa de Segura

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter