Per Neskleiv, Arbeiderpartimann i Torrevieja

Publisert

Du kan ikke sitte med hendene i fanget, selv om du er blitt norsk pensjonist og har fått mulighet til å leve et fritt og godt liv her i Spania. Det virkelig gode livet får du når du utretter noe, når du kan engasjere deg. Den tidligere offiseren Per Neskleiv fylte 75 i fjor, men det har ikke satt noen begrensninger på aktivitetsnivået.

Per Neskleiv er leder av Arbeiderpartiets lokallag og styremedlem i Den Norske Klubben i Torrevieja – og det er bare noe av det Per Neskleiv bruker kreftene sine på her i Spania.

– 75 er jo bare en gjennomsnittsalder her i det norske miljøet, du kan si at jeg er på det jevne aldersmessig. Alder er uansett bare et tall og det er opp til deg selv å bruke tiden din å få noe ut av pensjonistlivet, mener mannen som aldri er redd for å fronte sine meninger. Alle vet hvor han Per står – både i klubben og i politikken.

Skaptrønder
Han er født i Oslo, men kaller seg ”skaptrønder”, bosatt i Hemne i oppveksten. Ikke akkurat verdens sentrum, og det var ikke så mange muligheter for en ung mann med ambisjoner.
– Jeg satset på Forsvarets militære forskole som 16-åring. Ikke bare på grunn av interesse for det militære, men for å få en utdannelse. Forsvaret var en av få muligheter den gang, når en var fra Hemne.

Siden ble det Forsvaret for Per Neskleiv. Han hadde en rekke forskjellige posisjoner rundt om i hele landet, hele tiden drev han med logistikk. Han var på materiell- og utstyrssiden, og ble oberstløytnant før han trakk seg tilbake 60 år gammel. Det er den normale pensjonsalderen i det militære.

Falt for Spania

– Vi har alltid reist mye, både kona og jeg, vi har sett mange land i verden. Men vi falt for Spania da vi etter noen år som pensjonister fant at vi ville ut av Norge og bosette oss utenlands. I 2005 fant vi drømmestedet utenfor Torrevieja.

Per og kona har siden 2005 hatt sitt hjem i Alameda del mar i Orihuela. Også her har ildsjelen Per engasjert seg som en tydelig talsmann i nærmiljøet og tillitsmann i ”bustadlaget” – det lokale sameiet.

– Men det er i partipolitikken du har markert deg mest?

Jeg har vært tilhenger av Arbeiderpartiet hele livet, har stått på solid grunn i så måte. Har selvsagt fått med dette DNA-et hjemmefra også – i dobbelt betydning.
Men som ansatt i Forsvaret engasjerte jeg meg aldri i partiarbeid. Først etter at jeg ble pensjonert ble jeg med i bydelsutvalget på Stovner i Oslo og i det lokale partilaget i hovedstaden.

Satt langt inne
Her i Spania har jeg lenge ivret for å få til et lokalt Arbeiderparti-lag. Men det satt langt inne, sentralt i AP. Først da statssekretær ved Statsministerens kontor Jan Erik Larsen engasjerte seg fikk vi det til. Det skjedde i forbindelse med Stortingsvalget i 2009.

Partilaget Costa Blanca Syd fikk Per Neskleiv som leder, det var ingen overraskelse. Siden har han innehatt vervet, ingen har vel tenkt noe annet.
– Får holde på litt til, mente han selv da nytt gjenvalg ble gjort onsdag 15. februar. Det var så visst ingen motkandidater – for det er vanskelig nok å engasjere partimedlemmene – også her i Spania. Folk har nok god tid, men de vil ikke dermed ut av sofaen uten videre.

Skuffende årsmøte

– Årets årsmøte var en skuffelse i så måte. Vi hadde ventet rundt tretti fremmøtte som i fjor, det bare dessverre bare ti. Hva det kom av vet ikke jeg, vi hadde kunngjort og annonsert, men det hjalp ikke. Men det skal ikke stoppe oss – vi står foran et aktivt og viktig år fram mot 2013 og nytt valg. Vår jobb skal gjøres til vinteren, mens folket ennå er her nede. Når valget finner sted i september er jo ingen her, de er hjemme i Norge.

Du er selv helårsbosatt, savner dere ikke gamlelandet?

Vi har et lite småbruk i Trøndelag, barndomshjemmet mitt. Det har vi beholdt. Vi har tre barn og seks barnebarn hjemme i Norge. Selvsagt savner vi dem, men vi tar dem med hit når det kniper, mener Per Neskleiv.

Han er en mann det også står strid om. Hvem husker ikke beskyldningene om ”kupp” av Den Norske Klubben?
”AP tar over klubben”, mente noen, da Per Neskleiv var aktivitetsleder og aktivt med i styre og stell.

Kan ikke gjøre noe
– Det hadde jo ikke noe som helst med partivirksomhet å gjøre. Men vi fikk brev og avisartikler mot oss. Det er heldigvis historie nå, mener Neskleiv.
Men skal du blir fullt akseptert av alle her i det norske miljøet kan du ikke gjøre noe som helst, det er min erfaring.

Han er ”bare” vanlig styremedlem i Klubben nå, har ingen planer om noe mer. Men ”rusleturene” annenhver søndag gir han ikke slipp på – de turene er det Per som leder. Det er viktig å få folk med – enkelte har jo bodd her i distriktet i tjue år, og de vet ikke hvor La Mata ligger. Vi må få dem med oss ut.

PN-på-tur

De koselige turene gir samhold og kontakt, og fin mosjon. Det er et tilbud langt flere burde benytte seg av, mener kjentmannen Neskleiv. Han kjenner til de interessante turrutene.

Så får dere attpå til snakket politikk underveis?

Det kan kanskje hende, men aldri at jeg trenger meg på med partiprat. Jeg har mine meninger, også om spansk politikk. Vi i Arbeiderpartiet Costa Blanca Syd støtter aktivt opp om PSOS – det spanske arbeiderpartiet. Synd at de tapte det siste valget fullstendig på landsbasis. Men lokalt i Torrevieja gjorde de det bra, har var det et positivt resultat.

Viktig med engasjement
Det er viktig å engasjere seg i samfunnet, selv om du er bosatt hele eller deler av året utenfor Norge. Lokalt engasjement her nede er like viktig, for vi kan påvirke mye selv om vi er en minoritet, mener ”AP-generalen” i Torrevieja.

Du kunne blitt en bra ordførerkandidat i saltbyen?

Heldigvis, kan man si, er det ikke tillatt for oss norske å ha slike tillitsverv i Spania. Men det hindrer oss ikke i å delta aktivt, mener Per Neskleiv.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter