Nyrestein: hvordan behandle nyrestein

Publisert

Steiner går ofte ubemerket hen og blir først lagt merke til når de begynner å løsne fra nyrene og tette urinveiene, og forårsake nyrekolikk

Renal lithiasis, også kalt urolithiasis eller nephrolithiasis, er en sykdom forårsaket av tilstedeværelsen av steiner inne i nyrene eller urinveiene (ureter eller blære). En stein kan være så liten som et sandkorn og så stor som en perle.

“Stener har en multifaktoriell opprinnelse og er assosiert med genetiske abnormiteter, infeksjoner og kostholdsfaktorer som favoriserer litogene stadier og kan utvikles når mineralsalter, som normalt er oppløst i urinen, utfelles,” forklarer Dr. Sven Petry, leder for urologi ved Quironsalud Torrevieja.

Økende oppløste stoffer, endring av pH i urinen og reduserte krystalliseringshemmere letter prosessen. Steiner dannes når urinen blir konsentrert, slik at mineraler kan krystallisere og binde seg sammen.

Symptomer på lithiasis

Urinsteiner går ofte ubemerket hen i lang tid og blir først lagt merke til når de begynner å bevege seg ut av nyrene og inn i urinlederne hvor de tetter til urinveiene, vanligvis under ekstremt sterke krampesmerter, kalt kolikk.

“Bildetester kan enkelt vise nyrestein i urinveiene, som ultralyd, enkel radiologi eller CT-skanning,” forklarer Dr. Araceli Amorós, urolog ved Quirónsalud Alicante og Elche.

Hva slags mennesker er mer sannsynlig å generere nyrestein?

Enhver metabolsk lidelse som hyperparathyroidisme, hyperurikemi eller autoimmune sykdommer som Crohns sykdom kan føre til produksjon av steiner.

Men det bør bemerkes at en stillesittende livsstil, dårlig vanninntak, et ubalansert kosthold og økt kroppsvekt kan disponere for produksjon av nyrestein.

Er kolelithiasis en kronisk sykdom eller kan den behandles?

De fleste små nyresteiner krever normalt ikke invasiv behandling. Større steiner som ikke kan føres gjennom urinveiene (7 mm og større) krever imidlertid intervensjonsbehandling.

«Forebygging av nyrestein krever en kombinasjon av livsstilsendringer og medisinering», anbefaler spesialistene ved Quirónsalud.

Hva er behandlingene for urolithiasis?

Viktigere er at ekstrakorporeal sjokkbølgelitotripsi (LEOC) brukes for steiner mindre enn 2 cm. LEOC utføres poliklinisk under sedasjon og bruker lydbølger for å skape sterke vibrasjoner (sjokkbølger) som bryter steinene i små biter slik at de kan føres i urinen.

Ved endoskopi derimot, under narkose, føres et veldig tynt rør med lys og kamera (ureteroskop) gjennom urinrøret, blæren og urinlederen inn i nyrene. Når steinene er lokalisert, kan spesialverktøy (pneumatisk hammer eller laser) bryte dem i fragmenter som passerer i urinen.

En prosedyre kalt “perkutan nefrolitotomi” brukes til å fjerne steiner større enn 2 cm. Dette innebærer kirurgisk fjerning av en nyrestein ved hjelp av små teleskopiske instrumenter, ikke tykkere enn en biro, som settes inn gjennom et lite snitt i siden.

Be om mer informasjon om behandling av lithiasis ved Quirónsalud Alicante eller Torrevieja sykehus.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter