Ny tiltale mot Orihuela-ordfører

Publisert

Ordfører i Orihuela fra 2007 til 2011, Mónica Lorente fra Partido Popular, er på nytt tiltalt for korrupsjon. Saken inngår i den såkalte Caso Brugal og gjelder tildelingen av kontrakter for søppeltømming i kommunen. Den tidligere ordføreren som i dag sitter i provinsstyret i Alicante, står allerede tiltalt i to andre korrupsjonssaker. Sammen med PPs ordfører i Alicante, Sonia Castedo, er hun blant partiets lokalpolitikere i Valencia-regionen som fremdeles nekter å trekke seg tross press fra ledelsen.

Den tidligere Orihuela-ordføreren skal i følge den nye tiltalen ha latt seg kjøpe av eierne av firmaene som fikk kontraktene for søppeltømming, Ángel Fenoll og Enrique Ortiz – hovedtiltalte i saken. Påtalemyndigheten hevder at Mónica Lorente i 2008 fikk ordnet det slik at firmaene fikk kontrakten etter at Fenoll i 2007 finansierte valgkampanjen hennes til ordførervervet.

Saken inngår i den såkalte Caso Brugal og gjelder tildeling av kontrakter for søppeltømming i flere kommuner, avtaler som er verdt titals millioner euro. En rekke andre personer fra PP er blant de tiltalte, blant annet Mónica Lorentes forgjenger i ordførerjobben Jose Manuel Medina og tidligere president i provinsen José Joaquín Ripoll.

Den tidligere ordføreren som fremdeles tviholder på kandidaturet til provinsstyret i Alicante, står allerede tiltalt i to andre korrupsjonssaker. Den ene av sakene er knyttet til Brugal-saken mens den andre gjelder en utbyggingssak i kommunen. Sammen med Partido Populars ordfører i Alicante, Sonia Castedo, er hun blant lokalpolitikerne i Valencia-regionen som fremdeles nekter å trekke seg tross press fra partiledelsen.

Les også: Vil bli kvitt korrupte kandidater

Korrupsjonssaken Caso Brugal er en av årsakene til at kommunene i distriktet Vega Baja del Segura syd på Costa Blanca i årevis ikke har fått på plass en holdbar løsning for avfallshåndtering. Den største av kommunene som rammes av saken er Torrevieja. Deretter følger Orihuela, Pilar de la Horadada, Rojales, Almoradí og 23 andre kommuner.

Hele distriktet produserer til sammen rundt 250 tusen tonn søppel i året. På grunn politisk rot og korrupsjon har imidlertid kommunene måttet drive forhandlinger nærmest fra år til år for å finne nye deponier som søppelet kan kjøres til, løsninger som både er dyre for den enkelte kommune og lite miljøvennlig på grunn av all transporten. Innbyggere i kommunen har på grunn av problemene, som har pågått i over ti år, tatt saken til EU i håp om å øke presset på myndighetene.

Les også: Tar søppelsaken til EU

Avfallsproblemet skulle på et tidspunkt løses med et omstridt kjempeanlegg i naturområder i kommunen Albatera. Ufullstendige prosjektløsninger, miljøproblemer og korrupsjon har imidlertid gjort at prosjektet foreløpig er skrinlagt.

 

Caso Brugal

Navnet er en forkortelse for Basuras Rurales Gestión Alicante (avfallshåndtering i Alicante) og handler om uregelmessigheter og korrupsjon i forbindelse med tildeling av kontrakter for tømming av søppel og renhold i Vega Baja (syd på Costa Blanca). Blant de tiltalte i saken er én av regionens mest innflytelsesrike utbyggere og forretningsmenn, Enrique Ortiz, som opp gjennom årene har sikret seg avtaler med det offentlige for flere hundre millioner euro. Den tidligere presidenten i provinsen Alicante, José Joaquín Ripoll (PP), er blant de mistenkt i saken og skal ha tatt imot bestikkelser under tildelingen av kontrakter til Ortiz. Også tiltalen mot ordføreren i Alicante, Sonia Castedo (PP), inngår i saken. Ordføreren skal mot bestikkelser ha forsynt Enrique Ortiz med priviligert informasjon fra den kommunale reguleringsplanen for utbygging i Alicante. Også hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP) er tiltalt i saken.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter