Ny sjømannsprest i Torrevieja

Publisert

TORREVIEJA: Den nytilsatte sjømannspresten i Torrevieja, Dag Magnus Hopstock Havgar, framhever Jesus og mennesker som gode egenskaper i sine beste møter knyttet til jobben. Nå gleder Havgar seg til å komme ordentlig i gang med sin nye gjerning.

Dag Magnus Hopstock Havgar og kona Cathrine er ikke ukjente med sjømannskirken. De har akkurat avsluttet fem års tjeneste i Miami i Florida. Fordi USA ikke tillater lengre midlertidig opphold i landet, har de en stund vært på utkikk etter andre ledige prestestillinger med palmesus og varme.

Stor overgang

TORREVIEJA: Den nytilsatte sjømannspresten i Torrevieja, Dag Magnus Hopstock Havgar, framhever Jesus og mennesker som gode egenskaper i sine beste møter knyttet til jobben. Nå gleder Havgar seg til å komme ordentlig i gang med sin nye gjerning.

Dag Magnus Hopstock Havgar og kona Cathrine er ikke ukjente med sjømannskirken. De har akkurat avsluttet fem års tjeneste i Miami i Florida. Fordi USA ikke tillater lengre midlertidig opphold i landet, har de en stund vært på utkikk etter andre ledige prestestillinger med palmesus og varme.

Stor overgang
– Det er ikke en kontinuerlig Syden-ferie vi har vært på utkikk etter. Kona trenger varme for å ha en god hverdag. Jeg liker å jobbe i varmen, og her var det en ledig stilling, derfor havnet vi her. De to døtrene våre, på 15 og 17 år har begynt på den norske skolen i Rojales. Der trives de utmerket allerede. Det ble litt av en overgang for dem. Skolen de gikk på i Miami var kjempestor. Her møter de mindre forhold, som gir gode læringsvilkår, framholder Dag Magnus Hopstock Havgar overfor Spaniaposten.

Å jobbe som prest i sjømannskirken byr på andre utfordringer enn i en vanlig norsk menighet. Når nordmenn er på ferie eller overvintrer i Spania er sjømannskirken ofte et samlingssted når hjemlengselen blir for stor, eller ønsket om å treffe nordmenn blir overhengende.

Spennende å treffe nordmenn
– Å treffe nordmenn i utlandet er veldig spennende. Det er akkurat som om de senker skuldrene litt og finner terskelen til kirken lavere enn hjemme. Vi blir på mange måter et torg, der de forskjellige behov kan dekkes. Både mellommenneskelige og åndelige. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med barne- og ungdomsarbeidet, som blir mitt hovedansvar. Blant annet skal jeg undervise konfirmantene i år. Vi starter friskt med en leir for alle konfirmantene i Spania i månedsskiftet september/oktober. Det blir kjempegøy, uttrykker Dag Magnus, som han foretrekker å bli kalt.

Foruten å bli kjent i området og med sine kollegaer, har Dag Magnus startet på spanskkurs. Han mener det er en viktig oppgave for sjømannskirken å være en bro over til spansk kultur og kirketradisjon når den befinner seg i Spania.

Overtar etter Helge Pettersson

– Da jeg ble ansatt, ble det klarlagt at jeg kommer til å overta ansvaret til Helge Pettersson når han en dag trekker seg tilbake. Det vil si at jeg både blir daglig leder for Sjømannskirken i Torrevieja og president for alle sju kirkene i Spania. Sistnevnte er en funksjon med overordnet ansvar for driften av kirkene i landet. Jeg var også daglig leder i Sjømannskirken i Miami, så dette er ikke ukjent for meg. Kona mi, Cathrine skal for øvrig jobbe halv stilling som informasjonsmedarbeider. Hun er også prest, men helsemessige utfordringer tilsier at hun ikke kan jobbe fullt ut, forteller Dag Magnus til Spaniaposten.

Glad i å lese bøker
Den nye presten er ikke noe fantom verken på golfbanen eller i andre idrettslige sammenhenger. Han svømmer litt, og har tenkt å finne seg en sykkel. Ellers er bøker om historie og politikk hovedinteressen på fritiden. Foruten godt samvær med familien.
– Det er viktig å ta vare på fritiden. Ellers kan man fort bli utbrent. Jeg er klar over at jeg for de fleste vil være prest hele tiden. Det er ikke noe problem. Har folk behov for akutt hjelp vil jeg nok likevel henvise dem til vakthavende hvis jeg har fri, påpeker Havgar.

Langvarig Spania-opphold
Familien Hopstock Havgar ser for seg et langvarig opphold i Torrevieja. Da de valgte å ta skrittet og flytte ut av landet for fem år siden, brant de noen broer.
– Jeg er stolt over å være nordmann ute. Norge er et lite land som bemerker seg positivt ute. Spesielt har jeg vært imponert over Norge og nordmenn etter 22. juli i år. Måten folk reagerte på var forbilledlig. Nå gleder jeg meg til å møte nordmenn her. Vi kommer snart med et rikholdig program for høsten. Her blir det mange høydepunkter, sier Dag Magnus Hopstock Havgar.

To i spann
Det var tre medarbeidere som ble innsatt til tjeneste i Sjømannskirken i Torrevieja på søndag. Foruten Cathrine og Dag Magnus Hopstock Havgar, ble også Tone Iren Lund (27 år) fra Karmøy presentert.
– Jeg skal være her som ettåring og jobbe med barne- og ungdomsarbeid sammen med Dag Magnus. Det gleder jeg meg skikkelig til. Etter at jeg ankom Spania i midten av august er jeg blitt veldig godt mottatt av alle i kirken. Dette tegner bra. Det eneste er at jeg synes det er veldig varmt. Jeg har forstått at jeg kom på den varmeste tiden av året, sier Tone Iren Lund med et smil.

Sjømannskirken har et særdeles godt samarbeid med den norske skolen. Det er en viktig forutsetning for å lykkes med barne- og ungdomsarbeidet. Dessuten har alle de norske miljøene i Torrevieja et godt forhold til kirken. Det er samlingsstedet for både glede og sorg.
Tone Iren er lærerutdannet, og det var eventyrlyst og utferdstrang som gjorde at hun søkte seg til Torrevieja.
– Jeg hadde et vikariat i en Oslo-skole. Da det var avsluttet, fikk jeg lyst til å gjøre noe helt annet et år. Det kommer jeg nok ikke til å angre på, betror Tone Iren Lund oss.

Av Solveig Langmoen Kalbakk

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter