Ny kjeveortoped i Torrevieja

Publisert

Smile Dental Clinic har lenge vært på jakt etter en kjeveortoped. Nå har de endelig funnet en. Fra begynnelsen av oktober har spanske Carlos Marhuenda Pic vært tilknyttet den skandinaviske tannklinikken.

Smile Dental Clinic har lenge vært på jakt etter en kjeveortoped. Nå har de endelig funnet en. Fra begynnelsen av oktober har spanske Carlos Marhuenda Pic vært tilknyttet den skandinaviske tannklinikken.

I Norge er tannlegeyrket spesialisert. Det vil for eksempel si at refusjonsordningen krever at en spesialist tar seg av ting som tannreguleringer. Dette overlates dermed som regel til kjeveortopeder, som er spesialister på dette området. Vanlige tannleger kan påta seg oppgaven, men gjør det som regel ikke siden pasienten da må dekke 100 % selv. Slik er det ikke bestandig i Spania hvor det ikke finnes noen refusjonsordning.

– I Norge har vi en ordning som tar sikte på å beskytte barn og andre som trenger regulering best mulig. Kjeveortopedi krever tre års ekstrautdanning på universitetet. I Spania kan i praksis en hvilken som helst tannlege utføre en hvilken som helst oppgave. Spanske tannleger er på en måte ”spesialister” i alt. Det kan i noen tilfeller gå utover den generelle standarden, og noen ganger kan det medføre katastrofale resultater. Det betyr slett ikke at det alltid gjør det, spanske tannleger holder generelt et høyt internasjonalt nivå, forteller tannlege Tor H. Oppedal ved Smile Dental Clinic til Spaniaposten.

Tilbud til skolene 
For å garantere sine pasienter god kvalitet har den skandinaviske klinikken lenge vært på utkikk etter en kjeveortoped.

Det har ikke bare vært lett på grunn av at spesialisering ikke er påkrevd i Spania. Noe som gjør at det er få spesialister å ta av.

– I tre år har vi lett etter en kjeveortoped. Nå har vi fått en og føler at vi har en del mer å tilby. Derfor har vi satt i gang en kampanje rettet mot skolene i området. Lørdag den 17. oktober tilbyr vi gratis kjeveortopedisk undersøkelse for elevene ved Den Norske Skolen i Rojales og den internasjonale skolen EL Limonar. De som er interesserte kan bare ringe oss å bestille time på forhånd, sier Oppedal.

Ny lov på gang
Kjeveortopeden Carlos Marhuenda Pic har mange års erfaring fra forskjellige tannklinikker i England og egen praksis i Elche. Når han har anledning reiser han gjerne verden rundt for å delta på kurs og konferanser om kjeveortopedi.

– Jeg er utdannet i Spania. Fem års tannlegestudier pluss tre år med kjeveortopedi. Det finnes nemlig spesialistutdannelser her, selv om regelverket ikke beskytter oss. En ny lov er imidlertid underveis. Den er underlagt universitetsreformen Bolonia, og kommer til å stille krav til spesialisering, slik som er praksis i de fleste andre land vi bør kunne sammenligne oss med. Så vidt jeg vet er Spania og Polen de eneste landene i EU som per i dag ikke krever spesialisering, forklarer Carlos Marhuenda Pic.

Den spanske kjeveortopeden kan opplyse at det har skjedd mye på tannlegefronten i Spania og resten av verden i løpet av de siste 20 til 30 årene.

– Det er andre tider nå enn det var på 80- og 90-tallet. Det har nok mye med økonomi å gjøre. Omtrent alle tenker på estetikk i dag og foreldre vil alltid det beste for sine barn. Derfor er man mer opptatt av å beholde tennene. Tanneregulering er i mange tilfeller forebyggende arbeid. Selv om tannlegetjenester kan være dyrt, er det alltid billigere å begynne å behandle problemene når de oppdages, istedenfor å vente til tennene i verste fall har falt ut, sier Marhuenda Pic, som ser frem til å arbeide sammen med sine nye skandinaviske kolleger. 
 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter