Norsk TV uten “piratantenne”

Publisert

Det er trolig flere tusen nordmenn i Spania som har mottatt norsk TV fra en av de mange ”TV pirater” som har operert langs kysten.  Aktører som har tatt ned TV-signalene med store antenner for så uten rettigheter å kringkaste signalet videre til egne abbonementer.

Det er trolig flere tusen nordmenn i Spania som har mottatt norsk TV fra en av de mange ”TV pirater” som har operert langs kysten.  Aktører som har tatt ned TV-signalene med store antenner for så uten rettigheter å kringkaste signalet videre til egne abbonementer. Etter at NRK for flere år siden la ned ”NRK International” etter kort tids drift har det i praksis vært eneste alternativ for de som har ville ha Hotel Cæsar eller Dagsrevyen i sitt spanske hjem. En satelitt satt i bane i sommer åpner opp for et sikrere alternativ. Spansk politi forventes å stoppe disse ulovlige sendingene i tiden fremover.

Det har vært skrevet mye om fortvilte utenlandske tv-seere på Costa Blanca den siste tiden. Felles for de fleste er at de har mistet sine tv-signaler i løpet av sommeren. Mange har betalt i dyrt for “tv-pakker” de ikke lenger får levert. Man har heller ingen mulighet til å reklamere etter kjøp av ”tyvgods”.

Dette kommer som en følge av at Guardia Civil gjennomfører en større nasjonal operasjon mot firmaer som lever av å selge pirat tv-signaler i Spania. Ledelsen i flere av disse firmaene sitter fortsatt varetektsfengslet. Noen har blitt tatt i det de har forberedt seg på å flykte fra landet.

Ingen har rettigheter
Spaniaposten har vært i kontakt med Norges to største tv-kanaler NRK og TV2, og fått bekreftet en gang for alle at ingen firmaer er i besittelse av rettigheter til å sende norsk tv her i Spania.

– Fjernsynsrettigheter selges for bestemte områder. NRK distribueres i Norge, og enkelte andre land som for eksempel Sverige og Danmark som er rettighetsklarert. Det finnes per i dag ingen slik rettighetsklarering i Spania. Det går imidlertid ikke på uvilje fra vår side, vi har ingenting imot at NRK vises i Spania innefor en avtale i henhold til spansk lovverk, men vi har ingen slik avtale med spanske myndigheter, og kommer sannsynligvis heller ikke til å få det, i hvert fall ikke når det gjelder sportssendinger. Dette er altså ikke et spørsmål om vilje, men om rettigheter. Sier juridisk direktør i NRK Olav A. Nyhus.

Strategidirektør Kjetil Nilsen i TV2 er noe mer kortfattet.

– Det er finnes ingen firmaer som har rettigheter til å sende TV2 i Spania, bekrefter Nilsen bestemt.  

Ny mulighet
Det har i mange år vært mulig å ta inn norske tv-signaler i Spania ved hjelp av norsk kodekort, dekoder og en 3 meter høy parabolantenne. En slik antenne er ikke særlig praktisk, og mange urbanisasjoner og nabolag har forbud mot og henge opp ting som kan være til sjenanse for andre beboere. Dette skapte et marked for firmaene som leverer pirat tv-signaler.

I løpet av sommeren har det imidlertid blitt skutt opp en ny satellitt som gjør den 3 meter høye antennen overflødig. Nå kan man få inn norsk tv her i Spania ved hjelp av norsk kodekort, dekoder, og en helt vanlig parabolantenne. Spaniaposten har fått bekreftet av flere innringere at dette systemet fungerer. De eneste kravene til å tilegne seg et norsk kodekort, er norsk personnummer og en norsk bostedsadresse. Så da er det bare å trekke tilbake til godstolen igjen, vel vitende om at vinterens norske tv-signaler er sikret.

Teknisk info:

NRK-signalet hentes fra Thor 5 satelitten på 1 grad vest. Du trenger kun en helt ordinær 80cm parabol og et kodekort noe du får fra f.eks. Canal Digital i Norge. De selger også komplett dekoder som vil være enkleste løsningen. Dette selges kun selges til folk med adresse i Norge, hvor mange benytter seg av dette for å motta NRK steder i landet hvor dekningen er dårlig.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter