Mystiske “graveringer” fra bronsealderen i Rojales og Guardamar

Publisert

Kazoletter, helleristninger og inscultures er kunstige fordypninger som er gravd inn i naturlige bergflater knyttet til hellige steder eller helligdommer. De man har funnet i Rojales og Guardmamar og er datert til det 2. årtusen f.Kr.

Funksjonen er uklar, men de kan ha hatt en kartografisk funksjon, markert konstellasjoner eller hatt til hensikt å samle opp regn. Forskningen ble utført av arkeologen Antonio García Menárguez, som døde i april i fjor.

Nesten hundre forhistoriske grotteinngraveringer er lokalisert i kommunene Guardamar del Segura og Rojales i en undersøkelse utført av arkeologen Antonio García Menárguez i samarbeid med universitetseksperten i antropologi, fotografen og journalisten Eduardo de Gea. De overfladiske undersøkelsene ble påbegynt i slutten av 2020 og kunne ikke fullføres på grunn av arkeologens død i april i fjor.

Foto: Eduardo de Gea
Foto: Eduardo de Gea

17 steder

Forskningen identifiserte for første gang i regionen denne typen kunst på til sammen 17 steder i Rojales og Guardamar. Kronologien fokuserer hovedsakelig på bronsealderen (2. årtusen f.Kr.), ifølge de foreløpige konklusjonene til Antonio García.

Varder, helleristninger eller helleristninger er kunstige huler som er hugget inn i naturlige bergflater. De finnes enkeltvis eller i grupper, og noen av dem er forbundet med kanaler som er hugget inn i berget både horisontalt og vertikalt. De fleste av dem har geometriske konturer (ovale, rektangulære og kvadratiske), andre har ingen definert profil, mens en tredje gruppe omfatter andre som kan assosieres med kniver eller presser. Det er også funnet utskjæringer i bergformasjoner som danner altere.

Tolkninger

Overfloden av helleristninger på enkelte steder i nærheten av mer eller mindre sammenhengende vassdrag ble av arkeologene tolket som helligdommer eller hellige steder.

I sin innledende hypotese mente Antonio García Menárguez at levningene som ble funnet, var knyttet til rituelle handlinger og ofringer av forhistorisk husdyrhold og flytting av husdyr for å tiltrekke seg regn og øke fruktbarheten. De ble også brukt som veimerker og til og med som kartografier over jordkloden eller stjernebilder.

I naboregionen Murcia, i kommunen Yecla, finnes også de velkjente cazoletas og helleristningene på Monte Arabí, også fra bronsealderen, som har likhetstrekk med de som nå finnes i Vega Baja.
Forskningsgruppe

En arbeidsgruppe er i ferd med å bli dannet for å fortsette med denne banebrytende forskningen i regionen, ifølge Eduardo de Gea, som mener at “selv om mye er funnet så langt, tror vi at vi er i begynnelsen av en undersøkelse som vil by på mange flere funn og steder, ettersom det fortsatt er et stort område i regionen som ennå ikke er utforsket”.

Han legger til at kontinuiteten i denne forskningen har som mål å “være en hyllest til arkeologen Antonio García”, som i flere tiår var kommunearkeolog i Guardamar del Segura, og som sto bak en rekke undersøkelser og studier knyttet til Vega Bajas arkeologi og kulturarv.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter