Møllen i Orihuela er ferdig oppusset

Publisert

Mer enn en måned senere enn planlagt har oppussingen av tvillingmøllene Norias Moquita og Pando endelig blitt innviet, en begivenhet som var planlagt i slutten av april eller begynnelsen av mai.

Møllens historie

Norias Gemelas Moquita og Pando, som ligger i den landlige enklaven Desamparados i Orihuela, Spania, representerer en fascinerende del av regionens vanningshistorikk. Disse tvillingvannhjulene, kjent som Moquita og Pando, ble opprinnelig bygget på 1800-tallet og har spilt en kritisk rolle i jordbruket i området ved å løfte vann fra elven Segura til landbrukslandene rundt.

Historien til disse noriene strekker seg langt tilbake, og det er antydet at de kan ha middelalderske forgjengere og muligens til og med røtter i den islamske perioden. Navnene Moquita og Pando er interessante etymologisk, der Moquita antas å ha arabisk opprinnelse og Pando muligens stammer fra en castiliansk eller aragonesisk bakgrunn. Disse navnene reflekterer eierskapet til hjulene fra det attende til det nittende århundre​ (RUA)​.

Møllen ble konstruert av jern og stål med trehjul og paletter, designet av ingeniøren Wenceslao Novel og produsert i en støperi i Valencia. De ble offisielt satt i drift 10. september 1871, og var et teknisk fremskritt som betydelig forbedret effektiviteten av vanningssystemet i området. Hvert hjul har en radius på 4,31 meter, noe som vitner om deres imponerende størrelse og kapasitet.

Over årene har Norias Gemelas Moquita og Pando gjennomgått flere restaureringer for å bevare deres strukturelle integritet og funksjonalitet, spesielt etter alvorlige oversvømmelser på 1980-tallet. De siste konsoliderings- og restaureringsarbeidene reflekterer et vedvarende engasjement for å bevare dette viktige historiske og tekniske monumentet​.

Disse noriene er ikke bare vitale vanningsverktøy, men også kulturelle skatter som symboliserer regionens rike historie og dens evolusjon gjennom århundrene. De fortsetter å tiltrekke seg interesse både lokalt og internasjonalt, og det er håp om at de en dag kan anerkjennes som en del av menneskehetens verdensarv.

Feiret 150 år

Etter flere omskiftelser feiret vannhjulene 150-årsjubileum i slutten av 2021 (selv om røttene deres går tilbake til 1200- og 1300-tallet, stammer de nåværende jernkonstruksjonene fra 1871) uten å bli reparert eller fungere.

Foreningen “Amigos de las norias”, som omfatter innbyggere i bydelen Desamparados, Las Norias og Beniel (Murcia) – noen av medlemmene var også til stede under innvielsesseremonien – har ved flere anledninger bedt om å få den erklært som et kulturminne av lokal interesse og deretter få opprettet et tolkningssenter.
Ingen mekanisering

Ordføreren minnet også om at rehabiliteringen besto av syv faser: den første av dem besto av riving og masseforflytning, den andre av overflaterengjøring og den tredje av konsolidering. Den fjerde bestod av utskifting av feil i murveggen, den femte av vannavvisende og soppdrepende behandling, den sjette av heving av hjulet og utskifting av skadede elementer, og til slutt fasen med tilpasning av omgivelsene.

Vegara understreket også at “Norias Gemelas har en høy historisk verdi, og deres verdi er basert på vannkulturen, vanningssystemet i Huerta, tradisjonell vanning (fra den andalusiske perioden). De har en identitetsverdi som viser personligheten til et folk som har gjort en innsats for å oppnå en radikal omforming av miljøet som en reaktivator av økonomien og fremmer av utvikling for å sikre deres overlevelse”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter