Maurisk vanningsanlegg i Orihuela kan bli Unesco-arv

Publisert

Et sinnrikt system for vanning av jordene i Orihuela og områdene rundt kan havne på Unescos verdensarvliste. Vanningsanlegget som består av kanaler, diker og møllehjul ble bygget av maurere for over tusen år siden. Store deler av anlegget er fremdeles i bruk i dag. En eventuell søknad om status som verdensarv kan først fremmes i 2024.

Det skal være fagansatte fra regionsadministrasjonen i Valencia som mener den mauriske kulturarven bør søkes inn på Unescos verdensarvliste. Vanningssystemet som strekker seg utover Orihuela til andre kommuner syd på Costa Blanca (Vega Baja) beskrives som svært sofistikert. Anlegget er utvidet og bygget på, men den opprinnelige konstruksjonen ble laget av muslimer etter erobringen av Spania på 700-tallet.

Blant annet er det gjenbruket av vannet fra elven Segura som gjør anlegget spesielt. Ved hjelp av et system av kanaler, diker og møllehjul føres vannet tilbake i sirkulasjon slik at det kan brukes på nytt til de samme jordene. Dette var viktig for det tørre klimaet langs Middelhavet, der vann tradisjonelt har vært en mangelvare.

Etter at maurerne ble kastet ut av Spania, de siste på slutten av 1400-tallet, ble vanningsanlegget beholdt. Flere av kanalene er i bruk den dag i dag. Det kanskje mest kjente elementet er møllehjulene i Los Desamparados i Orihuela (Las norias de Los Desamparados).

I følge avisen Información kan en eventuell søknad til Unesco først fremmes i 2024 (Nye opptak skjer annet hvert år). Årsaken er at Spania allerede har fylt opp “ønskelisten” helt frem til 2022. Mye av det man har søkt om i Spania er slott og festninger. Et vanningsanlegg bygget en gang mellom 700- og 900-tallet representerer noe nytt og originalt og vil derfor kunne ha gode vinnersjanser.

Les også: Las Fallas blir Unesco-arv

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter