Marmorkirken i Novelda

Publisert

Vakkert beliggende på en høyde 3 km fra sentrum av Novelda finner vi den mauriske borgen ”el castillo de La Mola” fra 1200 tallet. På den samme høyden, som et landemerke for folk som passerer Novelda på N 330 mot Madrid ligger også ”el Santuario de Santa Maria Magdalena”.

Kirken er bygget av lokal marmor og runde steiner fra rio Vinalopó og den er dekorert med keramiske fliser og teglstein. Stilen er modernistisk, men samtidig påvirket av både gotisk og maurisk byggeskikk. Grunnformen er irregulær og ideen bak formen er en skål med hellig salve.

På avstand virker kirken med de to 25 meter høye tårnene spinkel og gir et luftig inntrykk. Når vi kommer opp på platået hvor kirken står blir vi imidlertid slått av den kompakte arkitekturen. Kontrasten mellom eksteriøret og interiøret er også påfallende. Utvendig gir alle uregelmessighetene et litt snirklete, artig inntrykk. Inne hersker de rene linjene og den er lite dekorert til å være en katolsk kirke. Det mest iøynefallende er en serie med store oljemalerier som viser episoder fra Maria Magdalenas liv. Summen av alle inntrykkene er en veldig annerledes opplevelse av et kirkebygg.

Helligdommen (el Santuario), som ble påbegynt i 1918 og ferdigbygd i 1946, er tegnet av den lokale industriingeniøren Jose Sala Sala. Sala studerte i Cataluña. Her ble han svært opptatt av den catalanske modernistiske stilen og han reiste ofte inn til Barcelona for å studere Gaudis mesterverk ”la Sagrada Familia”. Det er lett å se at han har latt seg inspirere av dette da han tegnet ”el Santuario de Santa Maria Magdalena”.

Novelda

Utenfor kirken er det en åpen plass med en fantastisk utsikt over de omkringliggende områdene. Det er også verdt å ta en kikk på La Mola som blant annet har et trekantet tårn som er ganske unikt i maurisk arkitektur. På området ligger det også et stort bindingsverkshus med en liten butikk drevet av nonner. Da Spaniaposten var innom sa den hvitkledde bak disken at huset ble brukt til spirituell virksomhet og at en omvisning der var utenkelig. Da vi spurte om åpningstiden for kirken var svaret imidlertid ”siempre abierto”, alltid åpen.

Den eneste framkommelige veien med bil går gjennom Novelda som ligger ca. 12 km nord for Elche. Fra Novelda er det lett å kjøre feil og det er derfor viktig å følge skiltene mot castillo La Mola og el Santuario.

Når en først er i byen anbefaler vi en tur innom turistkontoret. Her ble Spaniaposten møtt av en meget hjelpsom og kunnskapsrik betjening, som til og med snakket et brukbart engelsk. De kunne fortelle at Novelda hadde mye å by på både av museer, parkanlegg og spesielle bygninger. Om vi ønsket et litt lengre opphold i byen kunne de også gi anbefalinger både når det gjaldt restauranter og overnattingssteder.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter