La Candelaria, lysfest 2. februar

Publisert

La Candelaria også kalt La Purisima (Jomfruens renselse) er en høytid som feires av katolikker 2. februar. Dette til minne om Jesu fremstilling i tempelet, jomfruens renselse etter fødselen og jomfruen av kyndelmisse, en andakt som oppstod på Tenerife på 1400-tallet.

Den finner sted 2. februar, og i noen deler av Spania varer den i flere dager, vanligvis fordi hun er stedets skytshelgen. Den flyttes vanligvis til den første helgen i februar. Dagen kalles også Fiesta de la luz eller lysfesten. Med det tradisjonen hvor man tenner et lys.

Fra østen til katolikkene via Kanariøyene

Opprinnelig oppsto kyndelmissefesten eller lysfesten i Østen under navnet “Encuentro” (samling), og spredte seg deretter til Vesten på 600-tallet, og ble feiret i Roma som en botsfeiring. I Jerusalem ble den feiret med en lysprosesjon til oppstandelsesbasilikaen (Den hellige grav), som keiser Konstantin hadde gitt ordre om å bygge.3 Andre forskere mener imidlertid at festen har sin opprinnelse i antikkens Roma, der lysprosesjonen var en del av Lupercal-festen. Også den keltiske Imbolc-festivalen, som ble feiret i begynnelsen av februar og inneholdt vanlige elementer som for eksempel tenning av stearinlys, kan betraktes som et forbilde.

Flere hundre år senere, rundt år 1392 eller 1400, fant to guanche-hyrder fra Kanariøya Tenerife et bilde av Jomfru Maria som representerte denne andakten.

Torrevieja: Barna skal til kirka

Foreningen “Hijos de la Inmaculada” i Torrevieja har nok en gang tatt initiativ til feiringen av den såkalte “kyndelmisse-dagen” neste fredag 2. februar, der spesielt alle barn som er født i løpet av det siste året vil få muligheten til å bli presentert for Jomfru Maria.

Det vil være ved avslutningen av feiringen med messe kl. 19.30. Ritualet med småbarna vil finne sted inne i det lille kapellet. Under messen synger La Purísima-koret til karmelittsøstrene. Alle barna som blir presentert for Jomfru Maria, vil få en suvenir fra dette øyeblikket.

Jomfruens renselse, maleri av Luis de Vargas (ca. 1560).
Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter