Kyst-departementet vil bygge 75 meter molo for å redde Cura-stranden

Publisert

Kystdirektoratet mener at den beste måten å regenerere sand, forlenge og utvide en av de mest overfylte strendene i Spania, El Cura i Torrevieja, er å rive det tradisjonelle utsiktspunktet, den lille restauranten “Tintero” – og bukten det ble bygget på – og bygge en 75 meter lang bølgebryter i havet fra samme punkt, noe som vil bidra til å stoppe den stadige tilbakegangen av strandkanten.

Bebyggelsen er kilden til problemet

En tilbaketrekning på mer enn 34 meter fra 1930 og frem til i dag, forårsaket av en situasjon som en molo neppe kan bøte på: den akselererte byveksten siden 1990-tallet. En skjerm av bygninger som, som departementet for økologisk omstilling selv erkjenner, hindrer tilførsel av sedimenter fra avrenning av nedbør. En annen faktor som har hatt innvirkning på strandens forfall, er byggingen av strandpromenaden i 1990 og ombyggingen av den i 1999, som ble utført av byrådet uten tillatelse fra Costas for de to bølgebryterne. Prosjektet peker til og med på at en annen årsak til tapet av sand er den sanden som brukerne av stranden – tusenvis av dem hver dag i sommersesongen – tar med seg.

Dette er hva miljøkonsekvensstudien som nå er lagt ut til offentlig informasjon for påstander sier. Ordføreren i Torrevieja Eduardo Dolon (PP) har torsdag antydet at byrådet vil argumentere for å forhindre riving av utsiktspunktet, som også har blitt en turistattraksjon etter rivingen i november 2023 av den populære kiosken som okkuperte denne plassen siden femtitallet i forrige århundre. Selv om rådmannen har påpekt at i sine tidligere møter om denne saken med Costas, har hans provinsielle sjef, Rosa de los Ríos, allerede antydet at det er bortkastet tid.

Det var allerede kjent

Alle sekvensene har kommet til en konklusjon. Costas og rådhuset i Torrevieja fremmet dette prosjektet for å regenerere stranden i El Cura, den mest overfylte stranden i Spania. Faktisk satte rådhuset av 1 million euro i budsjettet for 2022 for å bidra til initiativet. Etter et første forsøk i august 2022 ble utarbeidelsen av prosjektet forlatt fordi anbudsprisen var for lav. Til tross for innsatsen til familien som hadde vært konsesjonær for dette symbolske stedet, rev departementet for økologisk omstilling Kiosco El Tintero i november 2023. Regjeringsteamet gjorde ikke noe mer enn å uttrykke sitt “sinne”. Ingen dro til rivningsstedet. En søknad om beskyttelse som en eiendel av lokal relevans (BRL) kunne ha bevart den, men ingen har forklart hvorfor den ikke kom i tide. Ingen har heller sett den.
Fin sand … og steiner

Costas-prosjektet, som innebærer en investering på 1,5 millioner euro, påpeker at Playa del Cura er en urban strand med fin sand, åpen mot sør, som har høy beleggsprosent i sommersesongen og som har blitt “alarmerende smalere” de siste årene. På grunn av eksponeringen mot Levante og dønningene fra sør har området “problemer med tilbakegang”. Stranden er nå bare 44 meter lang og 25 meter bred, et svært optimistisk anslag som rådhuset har gjort i sin turistinformasjon. Store deler av den sørlige enden av stranden er nå “levende stein”, uten sand, og badegjestene ligger på steinen.

Denne steinete grunnen, som er en naturlig del av de lave klippene på denne delen av Torrevieja-kysten, strekker seg over de første meterne av badeplassen, og er en konstant kilde til klager fra badegjester som irriterer seg over at det ikke er sand på stranden, men bare steiner.

Ifølge prosjektet har denne situasjonen blitt forverret de siste årene på grunn av de store stormene som har rammet stranden, og på grunn av “mangelen på kontinentalsedimenter”. Fraværet av en sedimentær dynamikk som følge av den konstante økningen i det bebygde området i Torrevieja, fra 1980-tallet og fremover, der “nesten alle de kontinentale bidragene av sand til stranden forsvant” som følge av nedbør.

Tilførsel av sand

Tapet av sand i perioden 1930-2021 er på 38 000 m³ (400 m³/år), selv om det fra 1987 og utover har vært mer akselerert, med en hastighet på rundt 700 m³/år. Ifølge ekspertene har El Cura-strandens nærhet til Torrevieja sentrum ført til at byutviklingen kom tidligere i gang i området, og det er grunnen til at erosjonen av denne stranden startet tidligere enn i andre deler av kommunens kystlinje. Problemet påvirker også andre strender. Byggingen av strandpromenaden og den påfølgende ombyggingen i 1999 kan også ha ført til endringer i balansen i strandprofilen, og kan være ansvarlig for en del av sandtapet.
Alternativer

Utredningen foreslår fem handlingsalternativer. Det alternativet som overbeviser prosjektets forfattere, er å gjenopprette strandlinjen til det nivået den hadde i 1995 ved å tilføre 23 215 kubikkmeter sand fra steinbruddet, samt å tilføre sand til stranden med jevne mellomrom på lang sikt.

Alternativet, i tillegg til riving av den “lille bølgebryteren vest for blækhusutspringet” og bygging av en ny bølgebryter på ca. 75 meters lengde østover, i retning av selve Playa del Cura-stranden, fra samme punkt.

Formålet med den nye bølgebryteren er å beskytte den nye stranden mot de mest ødeleggende stormene i dette området, de som kommer fra øst. Den blir større enn den kunstige bølgebryteren som ble bygget for noen år siden.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter