Korrupsjon: President for Alicante provinsen anholdt

Publisert

Politiraid mot provinsregjeringen og rådhuset i Orihuela: Policia Nacional sin antikorrupsjonsenhet gikk i morgentimene sjette juli til aksjon ved rådhuset i Orihuela og ved delstatsregjeringen i Alicante, Diputación de Alicante, begge styrt av representanter fra Partido Popular. De møtte også opp klokken åtte om morgenen ved privatboligen til president for Alicante provinsen og PP topp José Joaquín Ripoll.

Politiraid mot provinsregjeringen og rådhuset i Orihuela: Policia Nacional sin antikorrupsjonsenhet gikk i morgentimene sjette juli til aksjon ved rådhuset i Orihuela og ved delstatsregjeringen i Alicante, Diputación de Alicante, begge styrt av representanter fra Partido Popular. De møtte også opp klokken åtte om morgenen ved privatboligen til president for Alicante provinsen og PP topp José Joaquín Ripoll.

I boligen til delstatspresidenten har politiet blant annet har funnet 60.000 Euro i kontanter. Totalt tolv personer ble tatt med av Policia Nacional og nitten kontorer og privatboliger skal ha blitt ransaket i aksjonen som har rystet Alicante provinsen.

Arrestasjoner og beslag

PP topp José Joaquín Ripoll ble fra sin bolig fraktet av politiet til provinsregjeringens kontorer og senere anholdt mistenkt for korrupsjon. Delstatspresidenten måtte tilbringe tolv timer i politiets varetekt.

Han har til pressen uttalt at han ikke forstår hvorfor han har blitt anholdt og anklaget for korrupsjon. Ripoll skal allerede dagen etter aksjonen mot hans hjem og kontor mottatt støtteerklæringer fra partiledelsen, blant annet skal partileder og statsministerkanidat for Partido Popular, Rajoy, ha gitt sin umiddelbare støtte.

Politiet har tatt med seg store mengder dokumenter fra provinsregjeringens kontor i Alicante og rådhuset i Orihuela, inkludert ordførerens kontor der. Tre byråder fra Orihuela, alle fra Partido Popular, har også blitt fengslet.

Flaut

Politiets raid ved provinsregjeringen skjedde da en delegasjon av italienske turistmyndigheter skulle besøke regjeringsbygget. Besøket ble først forsøkt flyttet til ett annet sted men skal nå ha blitt kansellert i siste liten.

Tildeling av søppelkontrakter

Det er blant annet “uregelmessigheter” tilknyttet tildelingen av kontrakten for å drive søppeltømming i Orihuela som lenge har vært under etterforskning. Mye tyder på at saken kan ha lagt større forgreninger utover provinsen.

Spanias minst transparente kommune

Ordfører i Orihuela Monica Llorente (PP) måtte møte sterk kritikk fra opposisjonen i Orihuela. Llorente hadde ikke latt høre fra seg ett helt døgn etter at tre av hennes egne byråder ble arrestert av politiet. Hun skal ha tilbrakt dagen med sine advokater for å forberede sine uttalelser og eventuelle politiavhør.

Ett døgn etter arrestasjonene uttalte hun seg endelig.

– Kontraktene er transparente og riktige.

Rådhuset i Orihuela ble i 2008 av Transparency International kåret til Spanias mest lukkede kommuneadministrasjon. Manglende innsyn i administrasjonen og politiske prosesser fremhevet man kunne øke muligheten for korrupsjon og maktmisbruk.

Frikjennes av Partido Popular, som kaller det hele en montasje og en PR-event mot partiet

I en uttalelse fra Partido Populars visetalsmann Estaban Gonzalez Pons krever han en umiddelbar forklaring fra innenriksminister Alfredo Peres Rubalcaba over kostnadene til denne “enorme politoperasjonen” som han mener har vært helt uten resultat til tross for at politiet skal ha gjort beslag i store mengder kontanter hos partitoppen. Visetalsmann Gonzales uttalte også at hele operasjonen var en montasje og en eneste stor PR event rettet mot Herr Ripoll kun fordi han er ett høytrangert medlem av Partido Popular.


Utbyggere med PP tilknytning
En av regionens mest innflytelsesrike utbyggere og forretningsmenn, Enrique Ortiz, fikk sine kontorer gjennomsøkt av politiet. Ortiz som har spesialisert seg som entrepenør for det offentlige og stått bak alt fra bygging parkeringshus til søppeltømming skal ifølge spanske medier være tiltalt for forseelser i denne saken. Det skal dreie seg om kjøp av innflytelse og svindel. Ortiz befant seg i San Sebastian når politiet slo til og han fikk beskjed om å umiddelbart kontakte politiet der, og han dro selv til Alicante senere samme dag.

Det er ett av Ortiz sine selskaper som står bak gigantutbygginen av ” Rabasa” området i Alicante, hvor IKEA blant annet vil inngå. Han er også hovedaksjonær i fotballklubben “Hercules”.

Forretningsmannen Ángel Fenoll, med tilknytning til Partido Popular, skal også ha fått besøk av politiet denne morgenen.

Krever provinspresidentens avgang og ber om nyvalg

Representant i EU parlamentet, Marga Sanz (EUPV), krever at Ripoll (PP) umiddelbart varsler sin avgang.  Hun mener Ripoll og flere av hans kolleger fra Partido Popular i Communidad Valenciana er med på å skape ett svært dårlig image for regionen.

Jorge Alarte, president for PSOE i Valencia regionen, ber PP-leder Mariono Rayo om å oppløse alle instutusjoner ledet av Partido Popular i regionen og om å utstede nyvalg.

I Valencia regionen er nå flesteparten av PP toppene under etterforskning eller under tiltale. Carlos Fabra i Castellon, Camps i Valencia  og Ripoll i Alicante.

Norsk kobling

José Joaquín Ripoll har vært en av de allierte til nordmannen Per Svensson som stod bak den nå nedlagte organisasjonen FIPE. Svensson var også en helt sentral rådgiver for Oslo kommunes falitterte sykehjemsprosjekt i Altea. Svensson skal ha koblet kommunens representanter med politikere og “rådgivere” i Spania.

Ripoll sørget for pengestøtte til Per Svensson som i retur blanta annet sørget for en rekke positive artikler om Ripoll og Partido Popular i norske medier. Ripoll deltok også i NRK dokumentaren “Per – Europeeren” sammen med Eric Svanberg (Partido Popular).

Operacion Brugal

Denne korrupsjonsaken har fått navnet “Brugal”, ett akronym for “Basuras RUrales Gestión ALicante“. Tidligere påbegynte korrupsjonsaker i Spania er Malaya fra Malaga Provinsen, Beluga og den mest kjente er trolig Gürtel.

Bærum kommune Altea Ripoll

Ripoll er her avbildet med blått slips, sammen med ordfører i Bærum kommune Odd Reinsfelt, under åpningen av Bærum kommunes sykehjem i Altea kommune.

 

Les også:

Partido Popular – korrupsjon satt i system

PP politiker hevder å ha vunnet i lotto
For korrupt, melder seg ut av Partido Popular
Arrestert: Hevdet politiet i Orihuela er korrupt
PP mistenkes for å ha undratt skatt
Rajoy mener Camps er uskyldig
Korrupsjon: Beviser mot Costa og Camps fra Partido Popular
Gjenåpner saken mot president Camps

Partido Popular, Spanias suverent mest korrupte parti

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter