Kjøpe på Costa Blanca? Nå blir det større utvalg av nybygg på Orihuela Costa

Publisert

Et utall byggeprosjekter i Orihuela har lenge vært på vent i påvente av en godkjenning fra kommunen. 80% av de forsinkede tillatelsene i hele Valencia-regionen, ligger på vent i syv kommuner i Alicante-provinsen, blant dem Orihuela hvor det ved utgangen av 2019 lå rundt 400 byggesøknader fortsatt til behandling. Dette blir det nå slutt på.

Orihuela kommune har vært beryktet for lang saksbehanldingstid for byggesaker. Nå har rådhuset omorganisert byggeavdelingen (urbanismo) og ansatt flere folk. Flere av de nye ansatt har tidligere jobbet der som «assitenter» med få fullmakter. Mange av disse er nå arkitekter, de har fått nye stillinger med utvidede fullmakter.

Byggeaktiviteten i Orihuela har vært blant de høyeste i regionen. Men både utbyggere og meglere, som ser stor etterspørsel, har vært bekymret for de lange forsinkelsene man har sett i godkjenningen av nye prosjekter.
Byggeaktiviteten i Orihuela har vært blant de høyeste i regionen. Men både utbyggere og meglere, som ser stor etterspørsel, har vært bekymret for de lange forsinkelsene man har sett i godkjenningen av nye prosjekter.

1500 lisenser for å leie ut til turister

Også 1500 boliger i Orihuela har ventet på sertifiseringen fra råshuset som lar eierne leie ut disse boligene på kortid. Rådhuset lover disse 1500 nå prioriteres.

237 nye boliger til Orihuela Costa på en dag

I forbindelse med denne omorganiseringen godtkjente rådhuset i Orihuela på en og samme dag byggeprosjekter som gir kommune 237 nye boliger. Alle disse ligger på Orihuela Costa, den delen av kommunen som grenser til sjøen, svært populær blant utlendinger. Orihuela Costa er «motoren» i kommunens økonomi og nesten all bygge-aktivitet i Orihuela skjer her.

Prosjektene som fikk grønt lys i begynnelsen av august:

Asomada Sur, 38 eneboliger med hvert sitt basseng.
Asomada Sur, Tre blokker med 56 leiligheter hver.
Asomada Sur, 31 eneboliger med hvert sitt basseng.
Calle Panticosa og Lago Sanabria, 11 svømmebasseng.

Kommer etter press fra folk i bransjen

Provia, forbundet for utbyggere i Alicante-provinsen (Asociación de Promotores Inmobiliarios de la Provincia de Alicante) har tidligere lagt press på rådhuset for å få opp farten på saksgangen. Provia opplyser at man på rådhuset fortsatt har byggesaker til behandling som har vært i denne prosessen 29 måneder, snart tre år.

ORIHUELA COSTA: Den norske eiendomsmegleren Mona Nilsen i “Din Bolig” kunne feire 20-års jubileum på Orihuela Costa. Både tilbudet og etterspørselen etter boliger er stor i det populære området. Området har har kort vei til strand, shopping og restauranter samtidig som flyplassen i Alicante er maks en halvtime unna. Dette er trolig den delen av Spania som har sett størst etterspørsel fra nordmenn som kjøper bolig i Spania over mange år nå.

Eiendomsmegler Mona Nilsen er basert på Orihuela Costa. Hun peker på at de som velger å kjøpe nybygg også kjøper seg fri for oppussing, reparasjoner og oppgraderinger. Samtidig får man 10 års bygge-garanti.

Meglerens råd ved kjøp av nybygg på Costa Blanca

– Jo før du kommer inn i prosjektet dess bedre beliggenhet får du, men desto lenger tid tar det ofte til levering. Det er ikke alltid negativt med litt leveringstid,  da kan du planlegge innbetalinger og få en bedre oversikt på betalingsformel og finansiering.

I tillegg til selve boligen må man regne med å bruke litt ekstra på å gjøre boligen beboelig. Men man får da alt til sin egen smak.

– Det er en ekstra kostnad at du må kjøpe alt nytt, belysning, utstyr møbler, sengetøy gardiner, alt. Men nytt er nytt og det er mulig du over sikt ville bytte ut det meste i bruktboligen også.

Kostnader ved kjøp av en helt ny bolig i Spania

Mona Nilsen peker på at det kommer en del avgifter og skatter på toppen av prisen når man kjøper nytt.

– Husk også at  prisen som oppgis på nybygg fra utbygger er festet- dvs de kan ikke stige prisen når kontrakten er inngått, selv om markedet eskalerer- men merk deg at prisen som oppgis er netto , så i tillegg kommer 10% Mva, 1,5% dok avg samt hvitevarer, møbler, utstyr mv. totalt pleier vi å regne mellom ytterligere 10 og 15 % alt etter kvaliteten du velger. Det vil si at står det oppgitt 150.000 Euro i pris må du ut med ca.  190.000 Euro før du har alt på plass. . Det er uansett viktig å enten ha bankgaranti eller forsikring på innbetalte beløp ,eller også deponere delbetaling foran Notarius med garantier om at de blir brukt til å bygge nettopp det huset du har bestilt.

Lavere pris på bruktbolig

– Kjøper du bruktbolig  er prisen mye lavere pr m2, helt opp til 50% besparelse. En oppført bolig som er ferdig, der du ser du hva du får, du kan prosjektere oppdateringer på sikt, samtidig som leveringstiden er kort og settingen er mer oversiktlig. Dersom det er sameie med felleselementer – så kommer du gjerne  inn i  et innarbeidet nabolag med sameie på godt og vondt. Det vises i regnskapet om det er veldrevet- men du kan ikke være med og bestemme sameiereglene med førstehånds innflytelse.  På brukte boliger er det ikke dokumentavgift men det er 10% i overdragelseskatt samt skjøteomkostninger totalt ca 12-13% omkostninger i tillegg til prisaksept, forteller eiendomsmelgeren.

Kvaliteten var ofte lavere før

På 80- og 90-tallet ble det bygget ekstremt mange boliger i Spania. Under denne boom-perioden var et mange ufaglærte i bransjen og ting skulle gå fort. Dette merkes ofte i kvaliteten på mange bruktboliger. Ting endret seg etter finans-krisen og etter det har tempoet gått ned og tilgangen på fagfolk har blitt enklere samtidig som offentlige krav har blitt strengere.

Til SpaniaPosten sier Nilsen; kvalitetskravene var ikke de samme med byggeforskrifter anno 1985 eller 1995. Du må påregne oppdateringer, reparasjoner og forbedringer når du setter opp regnestykket over boligkjøpet ditt. 

Les også:

Store forsinkelser for nybygg og oppussinger

Praktiske spørsmål før du kjøper bolig i Spania

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter