19.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Har sett seg leie på feilinformeringen rundt norsk tv

Etter lang tid med mangelfull og misvisende informasjon fra leverandørene av skandinaviske tv-signaler fikk Erold Lynghjem og Erling Sæther nok. De tok selv kontakt med både Tv2 og NRK for å sjekke om det er hold i påstandene om iverksatte forhandlinger.

Etter lang tid med mangelfull og misvisende informasjon fra leverandørene av skandinaviske tv-signaler fikk Erold Lynghjem og Erling Sæther nok. De tok selv kontakt med både Tv2 og NRK for å sjekke om det er hold i påstandene om iverksatte forhandlinger.

– Vi hadde rett og slett sett oss leie på noe vi oppfattet som trenering fra selskapene sin side. Vi ville gjøre opp vår egen mening, og basere den på egne undersøkelser, sier Erold.

Etter en spontan ide om en protestaksjon mot leverandørene, samlet Erling Sæther inn over tretti underskrifter på kort tid.

– Jeg fikk underskriften av nærmest alle skandinaver i området på ett blunk. Det er jo noe som opptar oss, vi føler oss ført bak lyset, uttaler Erling.

Erold forteller at han har snakket med Oddvar Kirkbakk, sendesjef i NRK, og at han fikk til svar at de ikke hadde fått noen henvendelser angående formidling av signaler i Spania.

– Dette dobbeltsjekket også Kirkbakk med juridisk avdeling. Han forklarte at lovlig formidling av norske tv-signaler i Spania ikke kan forhandles frem av et enkelt firma på Costa Blanca. Forhandlinger skal skje gjennom en organisasjon som steller med rettighetene knyttet til sendingene, hevder Erold.

Tv2 avkrefter også
De bestemte seg for også å ta kontakt med Tv2, for å høre om det gjerne hos dem var forhandlinger på gang.

– Under samtale med distribusjonssjef Ragnar Sørum i Tv2 fikk jeg forklart at det hadde vært telefonisk kontakt fra noen selskaper på Costa Blanca, men avkreftet at det var forhandlinger på gang, sier Erold.

– Hjemme er det NORWACO som forhandler frem avtaler for formidling av sendinger, de er en paraplyorganisasjon for radio, tv og film. Her i Spania er det mer komplisert, hver gruppe har sitt eget forbund. Det er et enormt byråkrati, og det kreves spesiell juridisk kunnskap for å ta på seg en slik oppgave. Lovlig formidling av norske tv-kanaler på Costa Blanca kan vanskelig forhandles frem av et enkelt firma, legger han til.

Erling og Erold reagerer også sterkt på at den månedlige innbetalingen til leverandørene ikke har blitt er redusert, ettersom det eneste skandinaviske tilbudet i dag er radiokanaler.

– Prisen burde ikke være mer enn 8-10 euro for det som tilbys i dag. Jeg vet mange setter pris på å høre radio fra hjemlandet, men over 23 euro er vel i drøyeste laget, uttrykker Erling.

I et informasjonsskriv til abonnentene har et av selskapene forklart at innbetalingen gjelder leie av utstyr, og at de må fortsette å betale for å unngå betydelig høyere pris for reinstallering i fremtiden.

– Det var skandinaviske tv-kanaler de markedsførte seg med, ingen av oss her i nabolaget har interesse av engelske kanaler, men folk føler seg forpliktet til å betale for en ukomplett vare, sier Erold.

Brev til leverandørene
Erold Lynghjem og Erling Sæther har forfattet et åpent brev til leverandørene av skandinavisk tv. De setter spørsmål ved både diffus informasjon og fremtidig mulighet for å lykkes i å oppnå lisens til å formidle skandinaviske tv-signaler på spansk jord.

– Vi skal ikke påstå at de lyver, men vi tror heller ikke de forteller hele sannheten. Måten de formulerer seg på gjør at mennesker som savner sine skandinaviske kanaler faktisk tror det vil ordne seg i løpet av kort tid, ytrer Erold.

– Vi må forstå at dette er en uhyre komplisert og dyr prosess som krever internasjonal ekspertise, jeg spør meg om slik kompetanse finnes her lokalt. Selv om den kanskje finnes, vil koste betydelige summer, og det er jo ingen garanti for et vellykket resultat. Jeg har mine tvil om at leverandørene kan eller vil legge så mye penger i en slik prosess, forklarer Erold.

De to kameratene Erold og Erling driver ikke organisert møtevirksomhet, men skandinaver i området treffes titt og ofte for en prat, og for å utveksle siste nytt i saken. Nå som de ikke har tv kanalene fra nord, har de fått mye ekstra fritid.

– I stedet for å ta alt for god fisk, sjekker vi opp i sakene på egenhånd. Nå som vi ikke har tv, må vi jo bedrive tiden med noe annet, ler Erold.

Heller ikke TV Norge
Spaniaposten har vært i kontakt med TVNorges distribusjonssjef Anders Trådstadkjølen som kan bekrefte at det har vært henvendelser fra distributører som ønsker å formidle deres signaler i Spania.

– Vi har hatt forespørsel, men det forligger ingen avtale per i dag. Dette bunner ikke i at vi ikke ønsker å samarbeide. Vi er bundet av avtaler og kontrakter både når det gjelder innkjøpte program, og innkjøpte programformat. Vi kan kun sende disse programmene i Norge.

Selv om TVNorge har noen egenproduserte programmer, der de har opphavsretten, ville det være for kostbart å tilrettelegge for sending av disse i utlandet.

– Vi måtte ha laget en helt egen kanal for formidling til for eksempel Spania, dette ville medføre en stor kostnad, og ville kun være en liten del av tv-programmet, forklarer Trådstadkjølen.

 

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania.  Å sette opp en betalingsmur vil vi gjerne unngå så vi har åpnet for ett frivillig abonnement til €15 pr måned. Du kan også spandere en virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen. Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Andalucia «stenger grensene» i ti dager

Den regionale myndigheten for Andalucia, junta de Andalucia, har annonsert at man «stenger» regionen i ti dager. Det vil si at man...

Halve Spania kan ikke reise fritt denne helgen

Allehelgensdag er nasjonal helligdag i Spania, tradisjonen er at man skal besøke «sine» på kirkegården. Mange bruker normalt denne langhelgen til å...

Nok en pedofil nordboer tatt på Costa Blanca

Bare uker etter at Spansk politi arresterte en pedofil nordmann i Alfaz del Pi har man på nytt pågrepet en pedofil mann,...

Palestinsk sefardí-jøde fikk spansk statsborgerskap

I Spania massakrerte man og landsforviste landets jødiske befolkning. Delen av denne prosessen best kjent i resten av verden er kjent som...

Relaterte saker

Forsatt økende smitte i Orihuela, Elche, Elda og Pinoso

Til tross for at man i disse kommunene innførte en rekke nye restriksjoner 17. oktober har smitten fortsatt å øke. Verst er...

Flere nye Covid smittede i Torrevieja og Orihuela

Tallene for nye som har testet positive øker i Vega Baja-regionen som inkluderer Torrevieja, Orihuela Costa og Guardamar. Nye smittede er ned...

Innbyggerne i Torrevieja vil ha bedre veier og parker

Rådhuset i Torrevieja har mottatt til sammen 86 forslag fra byens innbyggere gjennom ordningen hvor innbyggerne kan få komme med sine ideer.

Nye restriksjoner i Orihuela og Elche

Mens andre kommuner på Costa Blanca ser fallende smittetall ser man en økning i Orihuela. Antall registrert smittede økte fra 129 til...

Covid-smitten går ned i Torrevieja

50 persioner har testet positive for Covid-19 siste 14. dager. Dette er ned fra 61 ved siste oppdatering 9. oktober. I Rojales...

Svakt økende smitte i Torrevieja og Rojales

I Torrevieja ser man fortsatt økende smitte-tall. Antall som har testet positive siste 14 dager er opp fra 50 personer 30. september...

Englands mest ettersøkte arrestert på Orihuela Costa

Mannen beskrives som ekstremt voldelig og farlig. 36-åringen skal også ha drevet med omsetning av narkotika på Orihuela Costa.

Brøt seg inn i andres boliger for å leie dem ut

Guardia Civil i Torrevieja har arrestert en 38 år gammel mann. Han siktes for en rekke innbrudd i tomme boliger hvor formålet...

Covid stenger hoteller i Torrevieja

De største hotellene i Torrevieja vil for første gang holde stengt denne vinteren. Hotel Masa Internacional åpnet ikke en gang dørene i...

Okkuperte hus for å dyrke marihuana

Syd i Alicante-provinsen har Guardia Civil oppløst en gjeng som brukte okkuperte hus til å dyrke Marihuana i stor skala.
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding