Har ingen steder å tømme søppel

Publisert

Fem kommuner i Vega Baja har fra og med 1. mars ingen steder å tømme søppel. Avfallsproblemet syd på Costa Blanca har skapt hodebry for lokalpolitikere i lengre tid. Problemet skulle løses ved å bygge et helt nytt deponi i Albatera, men planene har møtt motstand fra både innbyggere, miljøorganisasjoner og kommunens egne politikere. Saken kompliseres av at firmaet som har fått oppdraget eies av den korrupsjonstiltalte forretningsmannen Enrique Ortiz.

Vega Baja består av 27 kommuner med Torrevieja, Orihuela, Pilar de la Horadada og Rojales som de fire største. Distriktet produserer årlig rundt 247.000 tonn søppel, langt mer enn den samlede kapasiteten ved dagens avfallsdeponier. De fem kommunene som nå ikke vet hvor de skal gjøre av søppelet sitt er Rafal, San Isidro, Los Montesinos, Benferri og Rojales.

Presidenten i provinsen Alicante, Luisa Pastor (PP), har sammen med ordførerne fra de forskjellige kommunene forsøkt å finne en løsning. En ny utredning er underveis, men er ikke ventet ferdig før i 2015. Før det må man komme frem til midlertidige løsninger.

Anlegget som i dag tar imot søppel fra de fem nevnte kommunene (Planta de tratamiento de residuos de Crevillente) har nådd grensen for hva de lovlig sett kan ta inn. Selskapet Abornasa som eier deponiet har gjort det klart at de fra og med 1. mars må si nei til de fem kommunene.

Problemet skulle egentlig vært løst med byggingen av et kjempedeponi i fjellene i Albatera. Utbyggingen har imidlertid møtt massiv motstand fra miljøorganisasjoner og innbyggere i kommunen som mener deponiet vil ødelegge naturen i området. Ingen av kommunene i Vega Baja ønsker å gjøre seg upopulære ved å støtte prosjektet. I tillegg er planene dårlig likt fordi det ene av firmaene som skal stå for utbyggingen tilhører forretningsmannen Enrique Ortiz, en av de hovedtiltalte i korrupsjonssaken Caso Brugal.

Vega Baja er nå avhengig av å få på plass en varig løsning med et deponi som ikke bare er stort nok, men som også er moderne og holder EU-standard. Kommunene i Vega Baja har lenge visst at det kom til å bli fullt ved anleggene utover i 2014. Allerede i september i fjor varslet ledelsen ved deponiet i Crevillente at de ikke ville klare å ta imot mer enn halvparten av de 140.000 tonnene med søppel som kommunene i dette området produserer. En beslutning om hva som skulle gjøres med de resterende 70.000 skulle tas i desember. Ett av forslagene var da å fordele det overskytende mellom andre avfallsdeponier i Alicante-provinsen, som Xixona, Villena og Alicante kommune. Disse stedene skal være en mulig løsning på kort sikt. Et deponi i Elche skal også være blant alternativene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter