Forhistoriske bosetninger i Orihuela åpnes for publikum

Publisert

Det er en av de viktigste protohistoriske bosetningene sørøst og øst på den iberiske halvøy, fra 800-tallet til 300-tallet f.Kr., og var en milepæl i forskningen på den iberiske kulturens opprinnelse. Dette symbolske stedet ble allerede utgravd mellom 1971 og 1973. Los Saladares er erklært av interesse som kulturhistorisk område.

Bystyret har som mål å øke verdien av dette arkeologiske området, som er en av de viktigste forhistoriske bosetningene sørøst og øst på den iberiske halvøya, og å bringe det nærmere innbyggerne i Orihuela.

Orihuela har gjenopptatt den andre fasen av utgravningene som en del av “Proyecto arqueológico de investigación en el yacimiento de Los Saladares” (arkeologisk forskningsprosjekt på Los Saladares-området).

Rådmannen for historisk kulturarv, Matías Ruiz, har fremmet opprettelsen av en spesialplan og en direktør for området for å beskytte, datere og avgrense det på riktig måte. “Vi befinner oss i en enklave som ikke bare har arkeologisk rikdom, men også et rikt landskap. Los Saladares har et landskap og en fauna av stor betydning”, understreker han.

Ordføreren i kommunen, Pepe Vegara, har på sin side tatt til orde for å fremme dette nettstedet, som alle innbyggere i Orihuela bør kjenne til, fordi “å finne en del av vår opprinnelse er å finne en del av oss selv”.

Han fortalte at byrådet har til hensikt å fornye samarbeidet med universitetet i Alicante med “et nytt forskningsprosjekt og å åpne det for publikum ved hjelp av arrangerte besøk”. Når denne andre fasen av utgravningen er fullført, vil det faktisk bli arrangert åpne dager slik at publikum kan besøke stedet.

Ruiz og Vegara besøkte stedet sammen med landbruks- og miljøbyråd Noelia Grao, som også fikk besøk av forskeren og professoren ved universitetet i Alicante, Alberto Lorrio, kommunearkeologen María del Carmen Sánchez og den pensjonerte arkeologen Emilio Diz Ardid.

I 2021, takket være en avtale mellom Universitetet i Alicante og bystyret, ble det gjennomført en arkeologisk kampanje av forskeren og professoren ved Universitetet i Alicante og medlem av Universitetsinstituttet for arkeologisk forskning og historisk arv, Alberto Lorrio, med deltakelse av andre forskere fra Universitetet i Alicante, Universitetet i Valencia og Complutense-universitetet i Madrid, i samarbeid med det regionale arkeologiske museet i Orihuela, som organiserte deltakelsen av frivillige i utgravningen.

Lorrio forklarte viktigheten av denne andre fasen, som vil tjene til å konsolidere disse utgravningene slik at de kan besøkes om et par måneder: “Samtidig ønsket vi å fullføre arbeidet ved å fokusere på området rundt den øvre bygningen”.

I denne andre kampanjen, det siste året av forskningsprosjektet, vil arbeidet fokusere på å konsolidere en stor bygning fra den iberiske oldtidsperioden, identifisert i 2020 og 2021 og foreløpig datert til 600-tallet på begynnelsen av 500-tallet f.Kr. og utgraving av et mulig fundament og en grunnmur for å dokumentere den opprinnelige kronologien. Restaureringen av en bolig fra yngre bronsealder, delvis utgravd i forrige sesong, og utgravningen av en orientalsk bolig, datert til 700-tallet f.Kr. på den nedre terrassen, og en del av en iberisk bolig fra 400-300-tallet f.Kr. vil også bli fullført.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter