“Flompark” skal beskytte mot oversvømmelser i Torrevieja, ferdig før nyttår

Publisert

Demningen har en kapasitet på 14 000 kubikkmeter vann. Det skal fungere som et grøntområde så lenge det ikke er fare for oversvømmelse.

Arbeidene har et budsjett på 570 000 euro og vil redusere problemene med vannansamlinger i boligområder og mulige stengning av riksvei N-332 pga flom.

Etter mange år med løfter og venting har beboerne i Doña Inés og Jardines del Mar denne uken endelig sett starten på arbeidene som skal firedoble kapasiteten for lagring av regnvann for å redusere de periodiske oversvømmelsene i gatene i disse boligområdene i Torrevieja, som ligger mellom N-332 og CV-905.

Reservoaret, med en kapasitet på 14 000 kubikkmeter mot dagens ca. 2 000 kubikkmeter, skal fungere som en flompark. Når det ikke er fare for oversvømmelse, vil det være åpent for publikum med tilgang via en rampe. Prosjektet ligger faktisk på et område som er klassifisert som grønn sone i den generelle byutviklingsplanen, og som utbyggerne av de omkringliggende boligområdene aldri har bygget.

Byggeperioden er på fem måneder. Ordfører Eduardo Dolon presenterte prosjektet for innbyggerne i det kommunale fritidssenteret sammen med rådmannen for arbeid og tjenester, Sandra Sanchez, lederen for Agamed, Jorge Ballesta, og nestlederen Gemma Cruz, og opplyste at man vil forsøke å redusere utførelsesperioden til fire måneder. Ansvarlig for tiltaket er Agamed, som er konsesjonær for den integrerte vannsyklusen med deltakelse fra bystyret og Hidraqua, som har gitt oppdraget til et firma i samme konsern.

Investeringen overstiger 570 000 euro. Budsjettposten kommer fra tjenestekonsesjonærens egne midler, uten at det fremgår av investeringsbudsjettet for i år.

Flom

I flere tiår har innbyggerne i Doña Inés lidd under regelmessige oversvømmelser i gatene. Med 40 liter vann per kvadratmeter i løpet av en dag kan vannet blokkere fremkommeligheten for kjøretøy, spesielt på Avenida Joaquín García, og hindre beboerne i å forlate eller komme inn i hjemmene sine. Disse episodene har gjentatt seg stadig oftere de siste årene.

Bassenget samler opp vann fra et nedslagsfelt på ca. 3 kvadratkilometer som består av avenyen Cortes Valencianas, Rosa Mazón, Delfina Viudes, som renner ut i parkeringsplassen til vannparken og via fem underjordiske kanaler renner over ringveien N-332, som i de kraftigste regnskyllene også oversvømmes av vann og stenges av for trafikk. Den mottar også vann fra lamineringsbassenget i markedsområdet og fra grøften langs N-332, som utgjør en del av La Hoyas nedbørsfelt fra Alto de la Casilla til Avenida de Víctimas del Terrorismo og området rundt og Ciudad Deportiva (idrettsbyen).

Endringer på veien

Agameds anleggsdirektør, Miguel Mazón, har opplyst at Vegdirektoratet har pålagt en konstruktiv løsning på marginen mot vei N-332 uten bølgebrytere over bakkenivå og betongbelegg i veiens servitutt. Dette forsinket den endelige godkjenningen av prosjektet.

Ordføreren måtte gå midt i valgkampen for å berolige naboene etter en ny regnepisode etter at ordføreren selv på stedet annonserte snarlig oppstart av arbeidene i januar i fjor.

Rådmannen forklarte at disse tiltakene skal etterfølges av andre som har vært planlagt i årevis, for eksempel den underjordiske stormtanken som skal bygges på parkeringsplassen til badelandet, og som skal forhindre oversvømmelser ved ekstraordinære nedbørepisoder. Dette er et millionprosjekt som ennå ikke er konkretisert, og som mangler finansiering og prosjekt.

Dette er det andre store prosjektet med et urbanisert flomkontrollbasseng. En lignende løsning, men uten grøntområde, fungerer allerede i Torrealmendros for å forhindre de mest alvorlige oversvømmelsene i La Torreta Florida, selv om det fortsatt oppstår problemer. Resten av tiltakene på andre steder er åpne grøfter – i utkanten av C-905 – og lamineringsdammer uten urbanisering – Torreta II og III – utenfor omkretsen med gjerder.
Veien

Dolón sier at Torrevieja med disse arbeidene har løst et problem også på veien som burde vært løst av veivesenet selv. Ringveien ble bygget på 1980-tallet. I en tid da store deler av området rundt var ubebygd. Nå går den gjennom store urbaniserte områder på begge sider. Boligområder der kommunen ikke har stilt krav om at avløpsnettet for regnvann skal være adskilt fra kloakknettet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter