Flere artisjokker enn noensinne

0
299
artischocken_19.11.13.jpg

Artisjokkene i Vega Baja er klare for innhøsting. I følge avisen Información ble begivenheten høytidelig markert i San Bartolomé i Orihuela der Valencia-regionens egen jordbruksminister José Císcar (PP) mandag 18. november fikk æren av å hente inn sesongens første eksemplar. I følge næringen skal områdene for kultivering i år være utvidet med 20 prosent til totalt rundt 1.700 hektar. Mer enn noen gang før.

Orihuela kommune står dermed for mer enn 80 prosent av all artisjokkdyrkingen i provinsen Alicante og 50 prosent dersom man ser på hele Valencia-regionen. Presidenten i foreningen for artisjokker i Vega Baja, Diego Martínez, benyttet anledningen til å be politikerne om å gjøre mer for å promotere den spesielle grønnsaken i sine kommuner.


Fakta om artisjokken

Artisjokk (el. artiskokk) er en typisk middelhavsplante som kan spores tilbake til Nord-Afrika, Egypt og Midtøsten der den skal ha blitt brukt i jordbruk for mellom 5.000 til 10.000 år siden. I dag er den populær i matlaging der den gjerne kokes eller ovnsbakes og brukes som forrett eller ingrediens ved siden av annen mat. Den kan også grilles eller deles opp og stekes. Planten er tradisjonelt blitt tillagt visse kurerende egenskaper og er blitt brukt mot en rekke lidelser som fordøyelsesbesvær, anemi, diabetes, feber, revmatisme, urinsyregikt og nyrestein. Artisjokken er fra tildigere tider også ansett som et afrodisiakum.