Fjernet endelig Fascist-symbol

Publisert

Den gamle domstolen i Orihuela har endelig fått sitt fascistiske våpenskjold fjernet. Symbolet som i realiteten er blitt murt igjen på fasaden tilhører det gamle regimet til diktator Francisco Franco. Dermed oppfylles kravet i den spanske historieminneloven av 2007 om at alle statuer, symboler og skilt fra det gamle regimet skal fjernes. Det er regionsadministrasjonen i Valencia som står bak fjerningen.

Navn og symboler fra Franco-regimet skal etter den spanske historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica) fjernes fra offentlige bygg, gater og plasser. Dette har latt vente på seg ved de gamle lokalene til domstolene i Orihuela, en bygning som var i bruk helt frem til 2005.

Symbolet som nå er skjult bak mursteiner var et relieff av våpenskjoldet som ble brukt under Francisco Francos diktatur fra 1939 til 1975. Motivet viser den svarte Águila de San Juan (Sant Hans-ørnen) som opprinnelig var blitt brukt av den fryktede dronning Isabella I av Castilla og kong Ferdinand II av Aragón på 1400-tallet, bedre kjent som De katolske kongene (Los Reyes Católicos).

Det er regionsadministrasjonen i Valencia som står bak fjerningen, et arbeid som gjøres kort tid før bygget blir overført til kommunen i Orihuela.

Fjerning av gamle Franco-symboler er et betent tema i Spania. Mange spanjoler har familie som stod på den ene eller andre siden i Den spansk borgerkrigen og har sterke følelser knyttet til historieminnene.

Kommunen i Orihuela har derfor vært forsiktige i sine uttalelser til media. Talsmann for byrådet i Orihuela, Rafael Almagro, sier overfor avisen Información at kommunen ikke har hatt noe med vedtaket å gjøre, men at dette er en regional avgjørelse.

Kommunen har i følge Almagro hverken gjort positive eller negative vurderinger av tiltaket. Samtidig påpeker han at fjerning av symboler fra det gamle regimet er noe alle offentlige administrasjoner må gjøre for å oppfylle kravene i historieminneloven. Han understreker også at arbeidet med å fjerne symbolet helt og holdent skjedde for regionsadministrasjonens regning.

Les også: Callosa: Strid om “fascist-kors”

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter