Fascist-markering i Callosa de Segura

Publisert

Det spanske fascistpartiet La Falange (FE) demonstrerte lørdag 21. januar i Callosa de Segura syd på Costa Blanca. Bakgrunnen for markeringen var protestene mot rivingen av fascistkorset Cruz de los Caídos (De falnes kors) som står ved kirken midt i byen. Kommunestyret i Callosa bestemte i fjor at korset måtte fjernes i tråd med historieminneloven av 2007 som forbyr minnesmerker, skilt og symboler som hedrer fascistene og Franco-regimets helter.

To ganger har kranbilen kommet for å hente De falnes kors utenfor kirken ved Plaza de España i Callosa de Segura. Begge gangene har den måttet dra igjen med uforrettet sak fordi innbyggerne har stilt opp for å beskytte korset. Motstanderne av rivingen har uttalt at de ikke knytter korsets betydning til Franco og fascistene, men ser på det som et historisk og kristent symbol.

Brorparten av deltagerne under demonstrasjonen lørdag 21. januar skal imidlertid ha tilhørt det spanske fascistpartiet La Falange. De fleste skal ha kommet med buss fra Madrid, inkludert partiets leder Manuel Andrino.

Mange av innbyggerne i Callosa protesterte mot markeringen, en situasjon som i isolerte tilfeller skal ha kommet til opphetede diskusjoner og skittkasting fra deltakerne i toget. Demonstrasjonen som hadde politibeskyttelse skal imidlertid ha blitt avviklet uten voldelige episoder, skriver avisen Información.

 

Korset i Callosa

De falnes kors i sentrum av Callosa de Segura er blitt gjenstand for full splittelse hos byens innbyggere. Korset som står utenfor kirken ved Plaza de España er et minnesmerke over den gamle fascistlederen José Antonio Primo de Rivera og falne fra Francos side i Den spanske borgerkrigen.

Kommunen har villet fjerne korset fordi det strider med historieminneloven av 2007 som forbyr minnesmerker, skilt og symboler som hedrer Franco-regimets helter. Innbyggere i Callosa har ved flere anledninger barrikadert korset for å unngå at det blir fjernet.


Fascister stod bak markeringen

Demonstrasjonen for bevaring av korset i Callosa de Segura lørdag 21. januar var arrangert av partiet La Falange (FE). Partiet er offisielt registrert i det spanske valgregisteret (Registro de Partidos Políticos del Ministerio del Interior) og regnes som fortsettelsen av det gamle fascistpartiet Falange Española.

Sistnevnte parti ble dannet av José Antonio Primo de Rivera i 1933. Primo de Rivera ble etter starten på borgerkrigen i 1936 henrettet i fengselet i Alicante der han var fange. Den unge fascistlederen var dømt for konspirasjon mot den demokratisk valgte republikken (Den andre republikken). Drapet på Primo de Rivera ble brukt av Francisco Franco under borgerkrigen for å øke oppslutningen til kampen mot republikken.

 

«José Antonio ¡Presente!»

På plakaten som ble brukt i demonstrasjonen i Callosa kunne man lese «José Antonio ¡Presente!». Ordet “presente” betyr tilstede. Under krigen hadde Primo de Rivera vært referert til som El Ausente (Den fraværende). Etter at Franco seiret i borgerkrigen i 1939 ble “presente” den nye måten å hedre fascistlederen på, en hyllest som blant annet var å se i mange spanske kirker.  Under demonstrasjonen ble det også protestert mot historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica), en lov fascistpartiet vil ha fjernet.  

Les også: Callosa: Strid om “fascist-kors”

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter