Fascist-kors endelig fjernet

Publisert

Det kontroversielle korset ved kirken i Callosa de Segura er endelig revet. Korset som var et minnesmerke over falne på Francos side under borgerkrigen var forsøkt fjernet av kommunen tre ganger tidligere, men er hver gang blitt stoppet av demonstranter. Under rivingen mandag 29. januar skal to personer ha blitt arrestert.

De to personene som ble arrestert i Callosa under fjerningen av korset skal ha nektet å flytte seg da korset skulle hentes og gjort motstand mot politiet. I følge spanske aviser tilhørte de arresterte det spanske fascistpartiet La Falange. Fjerningen av korset som skjedde om morgenen mandag 29. januar var støttet av regionale myndigheter i Valencia og inngikk i Spanias arbeid med å oppfylle kravene i landets historieminnelov av 2007 (Ley de Memoria Histórica). Loven forbyr statuer, symboler og skilt på offentlig sted som hyller Franco-regimet og kuppmakerne som innledet Den spanske borgerkrigen (1936-1939).

Det omstridte korset i Callosa de Segura (De falnes kors) var et minnesmerke som ble reist på 1940-tallet. Korset som stod utenfor San Martín kirke ved Plaza de España hadde opprinnelig en plakett som hedret José Antonio Primo de Rivera (mannen som i sin tid stiftet det spanske fascistpartiet Falange Española) og Franco-soldater som døde under borgerkrigen. Korset er forsøkt fjernet tre ganger tidligere, men er blitt stoppet av en gruppe eldre innbyggere i Callosa og aksjonsgruppen for bevaring av korset (Plataforma Ciudadana en Defensa de la Cruz).

I september 2016 skal navnet til Primo de Rivera og hyllesten av fascistpartiet Falange ha blitt fjernet og kun navnene på de falne stod igjen. Partido Popular i Callosa mente da at korset ikke lenger representerte et brudd på historieminneloven og av den grunn kunne stå. Partiet tapte imidlertid saken i retten i Elche.

Kommunen i Callosa de Segura, ledet av det spanske arbeiderpartiet PSOE, Izquierda Unida og Somos Callosa, har hele tiden vært klar på at monumentet er i strid med historieminneloven og måtte fjernes.

Les også: Fascist-markering i Callosa de Segura 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter